Hoppa till huvudinnehåll

Akilles tog fjärde raka segern med imponerande siffror – och vågar redan drömma om ligaguld: ”Får ut det mesta av laget”

borgå akilles jublar över ett mål
Akilles firar mål (arkivbild). borgå akilles jublar över ett mål Bild: Yle/Stefan Härus Borgå Akilles,bandy,akilles bandy

Sex matcher återstår ännu av grundserien i bandyligan – men i Borgå har förväntningarna redan skruvats upp. Är det här året då Akilles lyckas bryta den 35 år långa guldlösa sviten? Det talar åtminstone dagens 8–0-seger för.

OLS klarade inte av att bjuda upp till dans på söndagen. Akilles var bättre på egentligen allt på planen och såg också till att poängen stannade i Borgå med 8–0 på tavlan.

– Budgeterade två poäng. Vår skridskoåkning och vårt passningsspel var på en helt annan nivå – så som det också ska vara. Det var inte den viktigaste av matcher, men som tur är kommer det viktigare, summerar Rolf Larsson för Yle Sporten.

Visst, det kommer viktigare matcher.

Som bäst ligger Akilles tvåa i ligatabellen. Före sig har Borgålaget endast Veiterä, som Akilles kryssade mot då lagen möttes i Borgå strax innan nyår. På alla hjärtans dag möts lagen igen i Villmanstrand.

Men det är inte alls uteslutet att lagen skulle mötas också senare än det. Går allt enligt planerna för bägge två möts de också i finalen.

"Små marginaler"

Akilles tog medalj fyra gånger under 2010-talet (silver 2016 och 2017, brons 2014 och 2018) – men förväntningarna är högre än så i år. Åtminstone om man frågar de supportrar som Yle Sporten tog ett snack med under halvtidspausen på söndagen.

Men kunde 2020 faktiskt bli året då Akilles vinner sitt första ligaguld sedan 1985?

– Säg det, säger backen Raoul Karlqvist och fortsätter:

– Det är små marginaler det handlar om då det ändå bara är en final som avgör. Den som är bäst just den dagen vinner. Man kan leda hela serien och ändå tappa det om man inte är bäst då det gäller.

Frågar man Rolf ”Nappe” Larsson, som gick över till Akilles inför säsongen 2018/19 efter flera år i Sverige, handlar det om att skapa en vinnarkultur.

– Men det kräver att man tar det där första guldet. Sedan sitter det i väggarna. När man en gång har vunnit så matar det sedan sig själv – efter ett guld så kan det börja löpa på, säger han.

"Intressant satsning"

Den pågående säsongen har Akilles endast förlorat en match. Förlusten kom borta mot Narukerä i början på december – men efter dess har spelet löpt på. Sammanlagt har det blivit tio segrar för Borgålaget.

– Försvararna jobbar bra och mittfältarna jobbar också stenhårt neråt. Det gör jobbet lättare för oss. Dessutom lyckas vi skapa lägen framåt och, ja 8–0 på tavlan bevisar väl det, säger Karlqvist.

– Spelarstommen är också så gott som den samma från i fjol. Och så har vi en tränare (Jari Hyttinen reds.anm.) som är taktiskt väldigt bra och får ut det mesta av laget, kompar Larsson.

För Larssons del var utmaningen med att försöka bryta den guldlösa sviten en bidragande orsak till att han valde att göra sin ligacomeback i just Borgå.

– Satsningen här är väldigt intressant. Man har inte vunnit, men hela staden vill ha det där mästerskapet. Det är en intressant resa, som jag gärna tar del av, säger han.

Ligabandy är verkligen något som engagerar Borgåborna. Det kan också Raoul Karlqvist uppskatta.

– Vi vill förstås vinna för oss själva, men också för fansen. Det är kul att så många människor vill komma och kolla på oss, säger han.