Hoppa till huvudinnehåll

Aleksander Barkov missnöjd med den första säsongshalvan – kritiserar sina insatser: "Jag har verkligen inte spelat bra"

Aleksander Barkov skrinnar med klubban i vädret.
Aleksander Barkov. Aleksander Barkov skrinnar med klubban i vädret. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Aleksander Barkov, Jr.,Florida Panthers

NHL-grundseriens första halva har varit en besvikelse för Aleksander Barkov. Floridastjärnan medger att det har tagit tid att vänja sig vid den nya tränaren Joel Quennevilles spelidéer. "Jag vill inte ens tala om mitt eget spel", säger Barkov till Yle.

Med den nya tränaren Joel Quenneville vid rodret har Aleksander Barkov och de andra Floridaspelarna fått vänja sig vid flera förändringar.

Bland annat har Quenneville låtit Barkov vila aningen mer. Denna säsong har finländaren i snitt fått ett ansvar på runt 20 minuter per match, medan förra säsongens medelsnittsistid var över 22 minuter för Floridakaptenen.

– Ett par minuter är inte mer än ett par byten, så det känns inte som någon stor förändring. Klart att 20 minuter är annat än 28 minuter, säger Barkov till Yle Urheilu.

– Jag tror att den här förändringen hjälper mig. Jag hålls fräschare.

Joel Quenneville instruerar Floridaspelare i bytesbåset.
Joel Quenneville. Joel Quenneville instruerar Floridaspelare i bytesbåset. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Joel Quenneville,Florida Panthers,Aleksander Barkov, Jr.

Missnöjd

Trots färre minuter har anfallaren varit ligans poängproduktivaste finländare. På 44 matcher har Barkov stått för 13+33=46.

På sistone har finländaren haft något av en poängtorka. På de sex senaste matcherna har det bara blivit en assist för Barkov. Och han är missnöjd.

– Jag vill inte ens tala om mitt spel, utbrister han.

Finländarnas poängliga i NHL

1. Aleksander Barkov, FLA, 44 matcher, 13+33=46
2. Teuvo Teräväinen, CAR, 45, 9+34=43
3. Patrik Laine, WPG, 43, 15+26=41
4. Sebastian Aho, CAR, 45, 23+17=40
5. Mikko Rantanen, COL, 29, 15+16=31
6. Joonas Donskoi, COL, 44, 14+15=29
7. Kasperi Kapanen, TOR, 45, 10+17=27
8. Roope Hintz, DAL, 38, 15+8=23
9. Miro Heiskanen, DAL, 45, 7+16=23
10. Artturi Lehkonen, MTL, 46, 10+12=22

Missnöjet gäller inte inte poängproduktionen i första hand, i stället grämer han sig över försvarsinsatserna.

– Försvarsspelet frustrerar mig. Det tog mig en tid att lära sig våra nya system. Det var mycket osäkerhet om vem som skulle röra sig vart.

– Jag har verkligen inte spelat bra, men jag tror att den andra säsongshalvan blir bättre. Säsongsinledningen gick till att vänja sig vid spelsättet. Nu känns det redan bättre, tycker Floridakaptenen.

För tillfället ligger Panthers en poäng från den sista slutspelsplatsen. Ingenting är ännu förlorat med andra ord.

– Småningom börjar alla spelare vara på det klara med allt nytt. Misstag sker fortfarande, men de minskar. Ibland spelar vi bra och ibland dåligt, det viktigaste för oss vore jämnhet.