Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen! Mäkäräinen tog första världscupsegern på över ett år i överlägsen stil: "Hoppas ingen frågar mig om min ålder längre"

Efter en väntan på över ett år har Kaisa Mäkäräinen äntligen tagit en världscupseger. Tack vare ett säkert skytte trots svåra vindförhållanden tog finländaren sin totalt 27:e seger i världscupen i dagens masstart i Oberhof.

15 december 2018.

Då tog Kaisa Mäkäräinen sin senaste seger i världscupen, då i jaktstarten i Hochfilzen. Nästa seger kom i dagens masstart i Oberhof på 12,5 kilometer – i överlägsen stil.

Dagens tävling bjöd på utmanande vindförhållanden och flera toppnamn hade det väldigt svårt med skyttet.

Men inte Mäkäräinen. Finländskan bommade ett enda skott under tävlingen, i det första liggande skyttet.

Hon tappade därmed till täten i början av loppet, men ett stabilt skytte och en snabb åkning gjorde att hon var med i toppstriden när åkarna anlände till det tredje skyttet, där den då ledande Tirill Eckhoff bommade tre skott.

Sista skyttet avgjorde

På vägen till det sista skyttet passerade Mäkäräinen ledaren Irina Kriuko. Vid det fjärde skyttet sköt Mäkäräinen långsamt men säkert, samtidigt som Kryuko inte pallade trycket och sköt bort sig med hela fyra bom.

Mäkäräinen vann till slut i överlägsen stil.

– Jag kunde inte göra något annat än vänta. Då jag kom till vallen var vinden helt okej, men det vände så snabbt. Jag hade inget annat val än att vänta och hoppas att resten av tjejerna också gjorde det, säger Mäkäräinen i tv-intervjun efter segern.

Men det var inget tvivel om att det handlade om en oerhört viktig seger för Mäkäräinen.

– Jag är så glad. Jag var äldst i tävlingen i dag (37 år gammal) och att ändå kunna få stiga upp på pallen – högst upp dessutom – känns fantastiskt. Hoppas att ingen frågar mig om min ålder längre, skrattar hon och tillägger:

– För i dag bevisade jag att jag fortfarande kan mäta mig mot de yngre åkarna.

Eder 16:e

Tvåa blev norskan Eckhoff, som bommade totalt fyra skott och var en halv minut efter Mäkäräinen. Tredjeplatsen gick till Marte Olsbu Röiseland, som med tre bom var tävlingens näst bästa skytt.

Segern var samtidigt 37-åriga Mäkäräinens första pallplacering för denna säsong. Sammanlagt har Mäkäräinen nu tagit 27 världscupsegrar.

Mari Eder blev 16:e i tävlingen. Hon bommade åtta skott i tävlingen och blev närmare två och en halv minut efter Mäkäräinen.

Resultat, masstart, 12,5 kilometer:

1. Kaisa Mäkäräinen, FIN, 39.58,9, 1
2. Tiril Eckhoff, NOR, +30,2, 4
3. Marte O. Röiseland, NOR +35,0, 3
4. Dorothea Wierer, ITA, +1.08,8, 5
5. Denise Herrmann, GER, +1.25,0, 6
...
16. Mari Eder, FIN, +2.22,8, 8

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 15.31.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport