Hoppa till huvudinnehåll

Borttappad 6-åring och hans mamma räddades i Tykö nationalpark

Näkymä Teijon kansallispuistosta
En utfärd till natursköna Tykö nationalpark blev inte som familjen tänkt sig. Näkymä Teijon kansallispuistosta skog,Tykö nationalpark

En utfärd till Tykö nationalpark på lördag eftermiddag höll på att få ett dramatiskt slut för en 6-årig pojke och hans mamma som hade begett sig ut i skogen, skriver Åbopolisen i ett pressmeddelande.

Mamman och pojken hade hamnat utanför de utmärkta vandringsstigarna och kunde inte hitta tillbaka till sin bil.

Då skymningen började falla blev det allt svårare att se några stigar överhuvudtaget och sjön som tidigare hade varit deras fasta punkt då de försökte leta sig tillbaka syntes inte heller längre.

Mammans mobiltelefon oumbärlig

Mammans mobiltelefon fungerade som ficklampa men batteriet i telefonen blev snabbt svagt.

Polisen berättar att sjöräddningscentralen i Åbo kunde lokalisera den lilla familjen med hjälp av mammans textmeddelande och den digitala tjänsten Smart Locator. Därefter kunde polisen ta sig till Tykö nationalpark för att börja leta i terrängen.

Drönare med belysning visade polisen vägen

För att polispatrullerna som anlände till nationalparken skulle få reda på mammans och barnets exakta position använde de sig av en drönare med en mobiltelefon.

Eftersom drönaren var försedd med en lampa kunde den fungera som en slags fyr för polisen där den svävade ovanför mamman och barnet. Så småningom hittade polisen fram till dem vid 18:30-tiden på kvällen.

Enligt polisen var både 6-åringen och mamman vid god vigör och tack vare att de hade haft matsäck med sig så klarade de sig bra trots att utfärden hade blivit betydligt längre än de ursprungligen hade räknat med.

Bara en halvtimme efter att mamman och barnen var upphittade började det regna rejält vilket hade gjort efterforskningsarbetet betydligt svårare.

Temperaturen var dessutom bara två grader på kvällen. Ösregnet i kombination med kylan hade kunnat försätta mamman och barnet i en verkligt besvärlig situation skriver polisen i sitt pressmeddelande.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland