Hoppa till huvudinnehåll

Dödssiffran stiger ytterligare i Australien – premiärminister Morrison föreslår nationell utredning om hanteringen av markbränderna

 Australiens premiärminister Scott Morrison på en affisch i Melbourne 7.1.2020. Morrisons och regeringens hantering av skogsbrandskrisen och bristande engagemang i utsläppsfrågor kritiseras hårt
Premiärminister Morrison kritiseras hårt för hur han hanterat markbränderna. Australiens premiärminister Scott Morrison på en affisch i Melbourne 7.1.2020. Morrisons och regeringens hantering av skogsbrandskrisen och bristande engagemang i utsläppsfrågor kritiseras hårt Bild: EPA-EFE/All Over Press Australien,skogsbränder,koldioxidutsläpp,klimat,klimatförändring,Scott Morrison

Australiens premiärminister Scott Morrison har kritiserats för sitt bristande engagemang för och sin hantering av markbränderna i Australien. Efter att dödssiffran steg ytterligare då en brandman dog i delstaten Victoria sa Morrison att han kommer föreslå en nationell utredning av hanteringen av bränderna.

Markbränderna har skördat 28 människoliv, förstört över 2 000 hem, och stora markområden. Ett stort antal djur har också dött till följd av bränderna, koalorna är särskilt svårt drabbade.

– Det finns ett uppenbart behov av en nationell utredning kring hanteringen av bränderna, sa Morrison i en intervju för kanalen ABC News.

Enligt Morrison kan man inte dra paralleller mellan hans konservativa klimatpolitik och bränderna. Han avfärdade kritiken om att hans regerings förebyggande åtgärder varit bristfälliga, men erkänner att hanteringen av bränderna då de väl brutit ut kunde ha gjorts bättre.

Markbränder är vanliga under sommarmånaderna i Australien, men i år bröt bränderna ut ovanligt tidigt. Bränderna ska dessutom ha spridit sig i rekordfart i oförutsägbara riktningar.

Oppositionsledaren Anthony Albanese kritiserade under söndagen regeringen för hur den hanterat bränderna och menar att den borde ha ingripit tidigare.

Kallare väder och regn under helgen innebar en tillfällig lättnad för australierna, men faran är inte ännu över – prognosen pekar på varmare väder framöver.

Källa: Reuters, ABC News