Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk missräkning i världscupen – inget lag tog sig till finalen: "Får åka hem och träna på växlingar"

Krista Pärmäkoski efter ett lopp.
Krista Pärmäkoski får inte åka i finalen i lagsprinten. Krista Pärmäkoski efter ett lopp. Bild: imago images/Bildbyran/ All Over Press Krista Pärmäkoski

Lagsprinten i Dresden blev ingen munter historia för de finländska åkarna. När finalerna avgörs finns inga blåvita färger på startlinjen. Krista Pärmäkoski och Katri Lylynperä fick inte till en taktisk fullträff. "Vi får åka hem och träna på växlingar", säger Lylynperä.

Det fanns vissa förhoppningar på det första finländska damlaget med Krista Pärmäkoski och Katri Lylynperä inför dagens lagsprint i världscupen på skidor.

Pärmäkoski var tillbaka efter sin sjukdom i går och sa att hon kände sig pigg. Lylynperä tog sig för första gången någonsin till en semifinal i en världscupsprint.

I dag tog det stopp i semifinalen i lagsprinten. Den blåvita duon lyckades inte ta sig till eftermiddagens final.

Pärmäkoski/Lylynperä slutade femma i sitt heat – det svenska förstalaget med Maja Dahlqvist och gårdagsvinnaren Linn Svahn var etta. Det betydde att finländskorna fick lita på att tiden skulle räcka för avancemang.

15.40,80 var Finlands tid – och den räckte inte till. I det andra semifinalheatet var farten betydligt högre och hela åtta lag tog sig vidare.

Segern gick emellertid till det urstarka svenska laget med Svahn och Dahlqvist. Det svenska andralaget med Evelina Settlin och Linn Sömskar fick också kliva upp på pallen då de kom i mål som trea.

Schweiz Nadine Fähndrich och Laurien van der Graaff slutade tvåa.

"Svårt att rycka"

Trots att Pärmäkoski och Lylynperä missade en finalplats var de inte så nedslagna.

– Det gick fort och det var svårt att rycka på den här banan. På mitt sista varvet gick det lite för fort för mig när sprintåkarna slog till. Dessutom gick de sista växlingarna inte så bra, men vi är ändå nöjda med insatsen, säger Pärmäkoski i Skidförbundets intervju.

– Det kändes rätt bra. Med mindre taktiska misstag kunde vi ha varit lite högre upp i fältet. Vi får åka hem och träna på växlingar, säger Lylynperä.

Omgjord tävlingsform

I Dresden körde åkarna totalt tolv rundor – sex per idrottare. Det betydde också hela elva växlingar.

– Det var en kul tävling, lite annorlunda. Det var en ny upplevelse och det är nyttigt. Jag tror att det kan bli fler tävlingar av den här sorten i framtiden. Det blev många växlingar och det såg säkert intressant ut för publiken, säger Pärmäkoski.

Även det andra finländska laget – med Jasmi Joensuu och Tiia Olkkonen – körde i den första semifinalen. De åkte i mål som nionde lag och missade också finalen.

På herrsidan gick det lika illa för finländarna. Förstalaget med Ristomatti Hakola och Joni Mäki missade finalen.

Duon slutade trea i vinterns första lagsprint i Planica, men nu lyckades de inte ens ta sig till finalen. Hakola/Mäki korsade mållinjen som sexa i heatet och tiden räckte inte för en finalplats.

För Lauri Vuorinen och Verneri Suhonen tog det också stopp i semifinalen. De slutade åtta i samma semifinalheat.

I herrtävlingen blev det till slut seger för det franska paret Renaud Jay och Lucas Chanavat. Sveriges Marcus Grate och Johan Häggström slutade tvåa. Ryssland tog tredjeplatsen.

Läs också