Hoppa till huvudinnehåll

Formkurvan pekar uppåt för Kaisa Mäkäräinen med VM allt närmare – trodde inte att skyttet skulle fungera så bra i besvärliga förhållanden

Kaisa Mäkäräinen firar seger.
Kaisa Mäkäräinen har en formkurva som pekar uppåt. Kaisa Mäkäräinen firar seger. Bild: imago images/Karina Hessland/ All Over Press Kaisa Mäkäräinen

En månad kvar till skidskytte-VM. Då visar Kaisa Mäkäräinen tecken på att storformen är på intågande. "De här segrarna kommer inte gratis, men förhoppningsvis kommer fler", säger hon.

Under första delen av världscupsäsongen har Kaisa Mäkäräinen sökt med ljus och lykta efter formen. Vintern har bjudit på flera riktiga bottennapp, men i dag stämde allt.

Mäkäräinen vann masstarten i Oberhof i stor stil – tvåan Tiril Eckhoff blev distanserad med en halv minut. Den största anledningen till dagens framgång var ett alldeles strålande skytte.

Finländskan har haft problem att träffa i det stående skyttet, men i masstarten blev det hennes trumfkort.

– Jag kunde aldrig tro att jag skulle träffa nitton tavlor. Jag var medveten om att det skulle bli en svår tävling för alla. Jag utnyttjade luckorna med lugnare vindar, säger Mäkäräinen till Yle.

– Det var stora utmaningar i det stående skyttet, men benen började inte skaka.

"Behövde inte köra för fullt"

Vinterns första världscupseger var välkommen. Med en månad kvar till starten på skidskytte-VM i Anterselva visar Mäkäräinen tecken på att gammal, god form är på intågande.

– Jag har sagt tidigare att det krävs en utmärkt dag för att ta en pallplats. Nu kom en utmärkt insats.

– Lyckligtvis behövde jag inte köra för fullt på sista varvet. Jag kunde ta det lite lugnare. De här segrarna kommer inte gratis, men förhoppningsvis kommer fler.

Segern fungerade dessutom som en fin födelsedagspresent. I lördags fyllde Mäkäräinen 37 år – och med det var hon äldst i hela dagens startfält.

Tar kliv uppåt i världscupen

Efter triumfen tar Mäkäräinen ett kliv uppåt i den totala världscupen. Nu är finländskan sjua i sammandraget. Italienskan Dorothea Wierer, som slutade fyra i masstarten, leder med nio poängs marginal till Eckhoff.

Damerna kör nästa världscuptävling på onsdag. Då väntar en sprint i Ruhpolding.

Efter tävlingarna i Ruhpolding återstår bara världscupen i slovenska Pokljuka i slutet av januari innan uppladdningen inför VM startar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport