Hoppa till huvudinnehåll

Fredrika, 55, hyrde ut hus och stall i Ingå och flyttade till Albanien: ”Om tio år är jag kanske inte frisk och då har jag aldrig gjort det jag velat”

En kvinna står vid en port och blickar ut över närbelägna berg och dalar.
Fredrika Nyberg trivs bra i Albanien. En kvinna står vid en port och blickar ut över närbelägna berg och dalar. Bild: Privat Albanien,turismföretagare,Ingå,fredrika nyberg

Många drömmer om att göra nya saker när de gått i pension. Men tänk om livet sätter käppar i hjulet och det inte går som du tänkt dig? För att inte hamna i den sitsen möblerade Fredrika Nyberg om sitt liv redan i femtioårsåldern.

För fem år sedan bodde Fredrika Nyberg i Ingå. Efter 20 år i bankvärlden hade hon sadlat om och börjat jobba med sitt stall på heltid.

Men att sköta om drygt 20 hästar var väldigt krävande, och i något skede insåg hon att hon satsat på stallverksamheten lite för sent. Kroppen orkade inte riktigt med jobbet.

- Det kommer väl emot, när man blir lite äldre, att man kanske inte orkar på samma sätt med allt som man gjort tidigare, konstaterar Fredrika Nyberg.

Ett tiotal hästar står i en hage.
Det var mycket jobb med att sköta hästar och stall. Nu är stallverksamheten uthyrd. Ett tiotal hästar står i en hage. Bild: Privat Ingå,Hästar,fredrika nyberg

Stallverksamheten krävde mycket fysiskt arbete och att hon hölls frisk. Inte var det någon guldgruva heller, konstaterar hon nu i efterhand.

Fredrika Nyberg hade planerat att jobba med stallet fram till pensionsåldern och sedan göra något annat. Men om tio år är kanske inte hälsan i skick. Eller så har föräldrarna blivit sjuka, eller så har det fötts barnbarn.

- Då hade tiden gått och jag hade aldrig gjort det jag velat.

År 2016 råkade hon resa till Albanien på en veckas semester. Resan blev en vändpunkt i hennes liv.

- Jag märkte att där var det ganska skönt att vara. Jag trivdes bra, och sedan gick det av bara farten.

Slumpen gjorde henne till turismföretagare

Efter den första resan till Albanien köpte Fredrika Nyberg en lägenhet tillsammans med några vänner i kuststaden Dürres. Sedan fick hon insikten att det var dags att göra något nytt i sitt liv så hon hyrde ut sitt hus och stall och åkte till Albanien.

- Västnyland finns ju kvar. Jag kan ju alltid komma hem.

I dag delar Fredrika Nyberg sin tid mellan Albanien och Finland och försörjer sig som turismföretagare.

Att det blev just turism var en slump. Hon råkade träffa en person som varit verksam inom turismkretsar tidigare. Han hjälpte henne in i branschen och introducerade henne till några andra som också sysslar med turism.

Det ledde till att hon började fungerade som reseledare för finska och svenska turistgrupper i Albanien.

En kvinna står uppe på ett högt berg. Nedan syns en sjö.
Fredrika Nyberg trivs i sitt nya jobb som reseledare. Vyerna under jobbdagarna är det inget fel på. En kvinna står uppe på ett högt berg. Nedan syns en sjö. Bild: Privat Albanien,turismföretagare,Ingå,fredrika nyberg

Varför blev det Albanien? Det är en fråga hon får både av bekanta hemma i Finland och av människor i Albanien.

Fredrika Nyberg berättar att hon gillar att utforska och lära känna lokala invånare. Därför föll valet på Albanien och inte till exempel på Spanien, där det finns ganska mycket finländare.

Dessutom är Albanien ett litet land som kan erbjuda det mesta: berg och floder, gamla städer och strandliv, förklarar Nyberg.

Jag tycker nog att det har varit värt det― Fredrika Nyberg på frågan om downshifting har lönat sig

Under sin tid i Albanien har hon varit med om två jordbävningar, den senare orsakade ett femtiotal människors död och stora materiella skador bland annat i Dürres.

Men jordbävningar kan ske också på annat håll och de skrämmer inte bort henne.

- Min närvaro fortsätter där. Jag åker tillbaka i februari efter resemässan i Helsingfors och de första grupperna kommer i april.

Tycker du att du ha fått det du letade efter för några år sedan när du ville ändra ditt liv?

- Jag tycker nog att det har varit värt det. Jag trivs i Albanien, det är ett lite okänt, spännande land, men det är inte farligt.

I ljudklippet nedan kan du höra Fredrika Nyberg berätta om novemberdagen då jordbävningen skedde i Albanien och hur det gick till när hon var med och delade ut sovsäckar och varma kläder till drabbade invånare på den albanska landsbygden.