Hoppa till huvudinnehåll

Handbollslandslaget avslutade VM-kvalet med att köra över Cypern – trots att Rönnberg vilade: ”Förhoppningsvis kan han spela mer mot Georgien”

Roni Syrjälä avslutar i en match mot Cypern.
Roni Syrjälä i farten mot Cypern. Roni Syrjälä avslutar i en match mot Cypern. Bild: Handbollsförbundet Roni Syrjälä,Finlands herrlandslag i handboll

Drömmarna om att nå VM var redan grusade då kvalet avslutades borta mot Cypern för Finlands del på söndagen. Men istället fick landslaget ett viktigt genrep med tanke på det första mötet mot Georgien i EM-kvalet.

Nico Rönnberg vilade. Matchen fick avbrytas några gånger på grund av antingen tekniska strul med resultattavlan eller problem med golvet i hallen.

Nej, det såg inte ut som en VM-kvalmatch då Finland gästade Cypern på söndagskvällen. Men de blåvita handbollsherrarna gjorde ändå jobbet som krävdes och åker hem med full poängpott.

Slutresultatet: 14–23 (6–9).

– Det är en match som inte betyder något för utgången i tabellen. Vi kunde rotera mycket och Nico fick vila helt. Vi tog över matchen efter tio minuter, spelade disciplinerat bakåt och gjorde jobbet framåt, analsyerar chefstränaren Ola Lindgren för Yle Sporten per telefon och tillägger:

– Nu kan vi fokusera på de viktiga matcherna mot Georgien.

En glad Ola Lindgren poserar för kameran efter sitt första träningspass med handbollslandslaget.
Ola Lindgren. En glad Ola Lindgren poserar för kameran efter sitt första träningspass med handbollslandslaget. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Ola Lindgren,Finlands herrlandslag i handboll

VM-kvalets saldo för Finlands del blev alltså tre segrar, ett oavgjort resultat – och två poäng upp till gruppettan Israel som får kvala vidare.

Men januarikvalen fortsätter redan på torsdag för Finlands del då en bortamatch mot Georgien står på programmet. Returmötet spelas på söndag i Riihimäki. Vinnaren från matchparet avancerar till den tredje omgången av EM-kvalet.

Samma EM som Lindgren redan slagit fast att ska vara det stora målet för det här landslaget.

– Vi har två dagar till här i Cypern som vi ska använda väl. I morgon börjar förberedelserna på allvar. Bortamatchen är väldigt viktig. Det gäller att inte åka på torsk med en massa mål. Det gäller att skaffa sig ett bra utgångsläge med tanke på returen, säger Lindgren.

Nu väntar "fysiskt starka och stora" Georgien

Georgien har spelat tre matcher i VM-kvalet och ligger just nu trea i grupp 3, två poäng bakom Rumänien och en poäng efter Kosovo. Georgien har vunnit en match i kvalet.

Lindgren medger ändå att den finländska landslagsledningen inte har blykoll på de kommande motståndarna.

– Vi har sneglat med ett öga på dem. De har spelat bra i VM-kvalet. Slagit Italien, utmanade Rumänien … det kommer att bli tuffare än här på Cypern åtminstone, säger han.

Benjamin Helander i en VM-kvalmatch mot Cypern.
Benjamin Helander i farten mot Cypern. Benjamin Helander i en VM-kvalmatch mot Cypern. Bild: Handbollsförbundet Finlands herrlandslag i handboll

När det gäller matchen på torsdag är nycklarna enligt Lindgren att spela mer disciplinerat än i bortamatcherna under VM-kvalet, hålla högt tempo och att se till att försvaret fungerar.

– Förhoppningsvis kan Nico Rönnberg spela mer. Försvarsspelet måste vi ha med oss. Det är det som är grunden för omställningsspel. Målvaktsspelet fungerar bra just nu. Men vi vill vinna boll och ställa om snabbt – därför måste försvaret fungera, säger Lindgren.

Vad skulle du då säga att georgiernas största styrkor är?

– Inget speciellt. De har ett bra lag. De är fysiskt starka och stora. Det blir ingen lätt match. Vi måste helt enkelt hantera vad som än sker på bortaplan. Vi vet till exempel inte alls hur stor publiken kommer att vara. Det gäller att vara väl förberedda och klara av många olika scenarion.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport