Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnoön i Ekenäs bytte profil: Sprid företagets betalapp och du får åka på retreat - men frågetecknen är många kring planerna för Supershe Island

kvinna framför konstverk på husvägg
Kristina Roth på Fjärdskär. Inför starten 2018 hade mycket ändrats på ön. Det fanns nya byggnader och till och med en ny sandstrand. Allt hade gjorts utan tillstånd, uppger byggnadsinspektionen. Bilden togs när Yle Västnyland besökte ön 2018. kvinna framför konstverk på husvägg Bild: Monica Slotte / Yle kvinnor,holme,retreater,Snappertuna,Raseborg,Skärgård (musikstycke),kvinnligt företagande,konstnär Salla Ikonen

Företaget Supershe Island har fått en ny och djärvare profil. Med den nya profilen kommer en betalapplikation som krävs för att du ens ska kunna drömma om ett besök på kvinnoön i Ekenäs skärgård.

Sommaren 2018 fick öns tyskamerikanska ägare Kristina Roth mycket publicitet när hon lanserade sitt lyxretreatkoncept för kvinnor. Medier världen över skrev om Supershe-ön.

Man skulle bli medlem i Supershe-nätverket och det hette att Roth sedan handplockade dem som fick besöka ön. En femdagarsvistelse sades kosta omkring 4 000 euro.

En röd webbplats med texten: Supershe - Shit's going down on November 15th
Så här såg det ut på företagets webbplats supershe.com i början av november. Applikationen hade ännu inte lanserats men den nya röda looken var redan tydlig. En röd webbplats med texten: Supershe - Shit's going down on November 15th Bild: supershe.com Raseborg,SuperShe Island,Fjärdskär,mobilapplikationer,we are supershe

Vill man nu besöka ön, gäller det att själv jobba för det: ladda ner företagets nya applikation och rekrytera många nya app-användare. Det verkar inte klart hur verksamheten på ön i praktiken ska fungera eller gå runt ekonomiskt.

Samtidigt fortsätter planläggningen som ska göra det möjligt att bygga mera på Fjärdskär, som ön på riktigt heter. Just nu kan man kommentera planförslaget till Raseborgs stad.

Kristina Roth hade inför sommaren 2018 låtit piffa upp de gamla stugorna på ön och resa flera nya. Samtliga förändringar på ön hade gjorts utan tillstånd.

Sommaren 2019 hade ön enligt uppgifter till Yle Västnyland ingen verksamhet.

Roth vill inte svara på frågor av Yle Västnyland. De obesvarade frågorna hittar du längst nere i artikeln.

Nya konceptet lanserades i november

Supershe lanserade i mitten av november 2019 en betalapplikation. Appen är central i nya Supershe.

Med appen kan man se videor och läsa artiklar om olika ämnen som sex eller personlig ekonomi.

På det nya Instagramkontot upprepar Supershe sina mantror och uppmanar alla att ladda ner den nya appen.

Öppna Instagram-inlägget

Supershe säljer också produkter, till exempel bh:ar och skjortor. Medlemmarna lovas rabatt. Varorna fanns dock ännu inte till salu (31.12.2019). “Coming soon”, de är snart här, stod det på webbplatsen.

Med Supershe-appen blir man medlem i Supershe-communityn. På deras plattform kan man göra samma saker som på sociala medier: följa, gilla, kommentera, producera eget innehåll.

Hur och om andra än dessa potentiella tio ska kunna delta i kvinnoretreater på ön uppger företaget inte

Appen definieras i appbutiken med orden “edutainment & social platform”. Ordet edutainment kommer från engelskans education som betyder utbildning och entertainment som betyder underhållning. Edutainment kan definieras som underhållning i undervisande syften. Eller som undervisning på ett underhållande sätt.

Skaffa nya medlemmar så kan du bli belönad

På sociala medier uppger företaget Supershe att de tio första som får hundra andra att skaffa appen, får sin resa till ön betald. Företaget uppger också att det här är det enda sättet att komma till ön.

Hur och om andra än dessa potentiella tio ska kunna delta i kvinnoretreater på ön uppger företaget inte.

I den här videon berättar Kristina Roth om sina visioner på en festival i Riga för ungefär ett år sedan, i december 2018.

Nu är det "No BS" som gäller

Tidigare visade företaget på sociala medier bilder med yogande kvinnor på soliga altaner eller hälsosamma måltider med granola, frukt och vackra blommor.

En kvinna tänjer sina muskler på en matta på en sandstrand. Solen skiner. Vågorna svallar.
En kvinna tänjer sina muskler på en matta på en sandstrand. Solen skiner. Vågorna svallar. yoga,stränder,gymnastik,Kondition,tänja
En vit skål med yoghurt, granola och färska jordgubbar.
Ungefär så här kunde bilderna tidigare se ut på Supershes plattformar. De här bilderna är inte från den gamla webbplatsen och den gamla Instagramprofilen - de finns inte längre. En vit skål med yoghurt, granola och färska jordgubbar. bär,jordgubbe,färsk citronmeliss,yoghurt,frukost,granola,müsli,hälsosamhet

Nu ser företagets webbplats och Instagramkonto helt annorlunda ut.

Det luftiga ljusa utseendet är borta och i stället har Supershe en knallröd logotyp. Man använder ett grövre språk och ett bildspråk som förmedlar en no-bullshit-attityd, “ge mig inget skitsnack”.

I nya Supershe är sex ett ofta förekommande ämne som behandlas till exempel i artiklarna som appen erbjuder.

Öppna Instagram-inlägget

Supershe säger till exempel: Self-powered is your superpower, fritt översatt: Din styrka är du.

Eller: We’re not here to sell you B.S. products that don’t do shit and that you definitely don’t need, på svenska: Vi finns inte till för att sälja dig skitprodukter som du inte har någon nytta av och som du definitivt inte behöver.

Supershe-communityn låter nu tuffare men särskilt stor eller aktiv är den inte. På Instagram har Supershe visserligen 27 000 följare. Postningarna har däremot bara få gillningar och kommentarer, ofta gillas de av endast mellan 100 och 200 följare.

På Facebook gillar ungefär 7 000 personer Supershe-sidan. Men det är ofta färre än 20 personer som gillar deras inlägg.

Kvinnoretreater kräver deltagare och pengar

Om Supershe framöver får sina inkomster från app- och produktförsäljning och inte längre av besökare som betalar för kvinnoretreater på ön, måste företaget sälja många abonnemang och Supershe-skjortor för att täcka kostnaderna för verksamheten.

Med de uppgifter vi nu har är det svårt att se hur ekonomin ska gå ihop.

Inkomster och utgifter - hur ska de gå ihop på kvinnoön?

Arbetet med den nya planen för kvinnoön utgår från en besökarsiffra på 400 per säsong. Gästerna kommer enligt planförslaget i grupper som byts ut en gång i veckan.

Den som vill besöka ön måste förtjäna sin resa genom att rekrytera nya applikationsanvändare.

Ifall var och en av dessa 400 besökare ska ha lockat med minst 100 nya användare, borde användarantalet vara minst 40 000 för att få den första sommarsäsongen fylld. Vid årsskiftet var nedladdningarnas antal var 50+ enligt uppgifter på Android-användarnas applikationsbutik Google Play Store. Apple lägger inte ut motsvarande siffror. Men man kan tänka sig att nedladdningarna allt som allt knappast överstiger några hundra eller ett tusen.

Det är långt ifrån 40 000.

Mynt på schackbräde.
Det är svårt att se hur verksamheten ska gå runt ekonomiskt. Mynt på schackbräde. mynt,finansiering,investering,förmögenhet,affärsverksamhet

Det kräver också kapital att hålla verksamheten i gång. Hur mycket vet vi inte. Besökarna - i alla fall de tio första - lovas en all-inclusive upplevelse där både resan och vistelsen är betald. Sommaren 2018 hette det att en vecka på ön kostar 4 000 euro och då ingick inte resorna.

Det torde inte vara en överdrift att utgå ifrån att en besökare kostar Supershe-företaget allra minst 1 000-1 500 euro. 400 gäster skulle då kosta företaget 400 000 - 600 000 euro.

Företaget ska samla in den här summan genom att sälja sin app.

Appen kostar på Google Play Store 11,99 dollar (ungefär 10,70 euro) per månad. För att tjäna in det som besökarna kostar företaget borde Supershe sälja många abonnemang. Mellan tre och fem tusen användare borde betala för appen i ett år.

Fram till årsskiftet hade någon knappast betalat en enda cent eftersom erbjudandet med första månaden gratis fortfarande gällde.

Alternativt kan Supershe sälja färre abonnemang och i stället håva in pengar med produktförsäljning för att få sina kostnader täckta.

Eller också kan företaget göra negativt resultat. Det kräver dock att flygbolag och andra som behövs för verksamheten ger dem kredit.

Företaget har dessutom redan nu haft kostnader för byggnadsarbeten på ön. De kostnaderna kommer öka markant om planen att bygga nya inkvarteringslokaler blir verklighet.

Olovliga byggen 2018

Supershe syntes i många internationella medier sommaren 2018. Det hette att verksamheten på ön, Supershes lyxiga retreater för välbärgade kvinnor, hade börjat den sommaren.

Förutsättningarna på ön var inte de bästa för att starta upp en sådan ambitiös och omfattande verksamhet som Roth målade upp.

På ön fanns före sommaren 2018 två fritidsbostäder och två bastur från 1970-talet. Deras sammanlagda areal är 160 våningskvadratmeter.

Den nya planen föreslås tillåta betydligt mer byggande än den gamla - men den planen är ännu inte klar. Sommaren 2018 hade planearbetet med nöd och näppe kommit igång.

Byggnadsinspektionen i Raseborg besökte ön redan i maj 2018 eftersom de hade fått information om byggarbeten och uthyrningsverksamhet på ön.

En flygbild av en ö, Det syns skog, sandstrand, stugor, hav. Solen skiner.
På ett flygfoto från ön syns också den nyanlagda sandstranden nere på bilden. Fotot är inte i nord-sydlig riktning utan norr är till höger. Fotot ingår i planläggningsmaterialet. En flygbild av en ö, Det syns skog, sandstrand, stugor, hav. Solen skiner. Bild: Museiverket / Vesa Laulumaa / Raseborgs stad Raseborg,Ekenäs,Snappertuna,Finska viken,stranddetaljplaner,planläggning,turism,skärgårdar,SuperShe Island,Fjärdskär,we are supershe

När inspektörerna kom fram, såg de att en hel del redan hade hänt på ön.

Basturna hade ändrats till uthyrningsstugor. En ny flyttbar bastu fanns på stranden.

De existerande byggnadernas fasader hade ändrats. Inne i de gamla semesterstugorna hade man gjort ändringar.

Flera små gårdsbyggnader hade också uppförts.

På öns sydöstra strand hade det byggts en konstgjord sandstrand där det tidigare fanns en gammal sandstrand. Öns stignätverk hade utvidgats.

kvinnor på promenadväg i skog
Besökare går tillsammans med Kristina Roth på ön i augusti 2018. kvinnor på promenadväg i skog Bild: Monica Slotte / Yle kvinnor,holme,retreater,Snappertuna,Raseborg,Skärgård (musikstycke),kvinnligt företagande,SuperShe island

Kanske det var de här arbetena som Observer skrev om i september samma år när de berättade om de sista männen på ön. Observer skrev att byggnadskarlar hade jobbat i nio månader med el- och vattensystem samt för att renovera på ön där stugorna hade ruttnat sedan 1970-talet:

For nine months, a barge of male construction workers chugged back and forth to SuperShe through the mostly private archipelago, to lay lines for power and water and gut-renovate the island’s existing log cabins, which had been crumbling since the 70s. That was the last time men were allowed on SuperShe.

Det tidningen inte skrev var att ingen hade ansökt om tillstånd för alla de här arbetena.

sandstrand
Bland annat en konstgjord sandstrand har byggts på ön utan lov. sandstrand Bild: Monica Slotte / Yle kvinnor,holme,retreater,Snappertuna,Raseborg,Skärgård (musikstycke),kvinnligt företagande,SuperShe island

På våren 2018 fick ön hur som helst manligt besök igen, den här gången i form av Raseborgs stads byggnadsinspektion.

Byggnadsinspektionen gjorde som de ska och som de brukar i sådana här situationer. De uppmanade efter besöket Supershe att antingen ta bort de olovliga byggnaderna och konstruktionerna eller också ansöka om de behövliga loven i efterskott, berättar en av dem som besökte ön, byggnadsinspektören Juhani Jormanainen vid Raseborgs stad.

Företagets planläggningskonsult ansökte om de lov som skulle ha krävts redan på förhand. Men i oktober samma år (2018) togs lovansökningarna enligt Jormanainen tillbaka.

I stället hade företaget ansökt om undantagslov som inte behandlas av byggnadsinspektionen i Raseborg utan av planläggningen, alltså samma instans som förbereder den nya planen för att ge ön mera byggrätt.

En skärmdump från Supershes webbplats senhösten 2019. Knallröd bakgrund, bilder på kvinnor, mat och sexleksaker. Texten Supershe shop, app, stories.
Skärmdump från företagets sida i november 2019. En skärmdump från Supershes webbplats senhösten 2019. Knallröd bakgrund, bilder på kvinnor, mat och sexleksaker. Texten Supershe shop, app, stories. Bild: supershe.com SuperShe Island,Fjärdskär,mobilapplikationer,we are supershe

Juhani Jormanainen, har du någon tanke om varför bygglovsansökningarna återtogs och varför planläggningskonsulten i stället ansökte om undantag?

- Undantag behövs då det är fråga om åtgärder som är i strid med gällande plan.

Det skulle med andra ord inte ha varit möjligt att få tillstånd för de arbeten som redan gjorts på ön eftersom de stred mot den gällande planen. Den nya planen med mera byggrätt är ännu inte klar.

Staden planlägger - hoppas dra stor nytta av Supershe

Raseborgs stad har hittills förespråkat en betydligt större byggrätt för Fjärdskär än för andra motsvarande öar. Byggrätten bestäms i planen som kommunen gör upp, ofta i samarbete med konsulter.

Arbetet med en stranddetaljplan för Fjärdskär började 2018 och som bäst är planförslaget till påseende för andra gången (15.11.2019 - 15.1.2020). Det betyder att man just nu kan kommentera planen eller komma med anmärkningar.

Här kan du hitta allt planläggningsmaterial som gäller Fjärdskär.

Enligt planbeskrivningen tänker områdets markägare på ön driva verksamhet som betjänar turism och som speciellt riktar sig till kvinnor.

Verksamheten bygger enligt planförslaget på högklassiga Supershe-retreater med tillhörande service samt kortvarig uthyrning av separata små inkvarteringslokaler.

En karta som visar hur olika byggnader kunde placeras på en ö som ska få en ny stranddetaljplan med mera byggrätt.
Staden Raseborg och planläggningskonsulten har tagit fram olika alternativ för hur de nya byggnaderna kunde placeras på ön. Bilden ingår i planläggningsmaterialet. En karta som visar hur olika byggnader kunde placeras på en ö som ska få en ny stranddetaljplan med mera byggrätt. Bild: Raseborgs stad Raseborg,Ekenäs,Snappertuna,Finska viken,stranddetaljplaner,planläggning,turism,skärgårdar,SuperShe Island,Fjärdskär,we are supershe

Raseborg hoppas naturligtvis att staden och dess näringsliv också kan dra nytta av Supershe och de rika kunder som företaget låtit förstå att står i kö för att få besöka ön.

Så här står det i planförslaget om målsättningarna för planen och för den ökade byggrätten:

“Målsättningen med Fjärdskärs stranddetaljplan är att skapa förutsättningar för upprätthållandet av en verksamhet som betjänar turism och som kan marknadsföras globalt. Med stranddetaljplanelösningen stöds utvecklingen av skärgården i östra Raseborg och främjas områdets konkurrenskraft och näringsliv. Verksamheten medför nya arbetsmöjligheter inom till exempel bygg-, service- och underhållsbranscher. Den planerade verksamheten stöder även andra turismaktörer inom området genom att hämta konsumenter av turismtjänster till området.”

linvävaregatan i Ekenäs gamla stan
Raseborgs stad hoppas dra nytta av Supershe. Staden förväntar sig värdefull synlighet på sociala medier eller arbetstillfällen för företag i turism- och byggbranschen. Bilden är från gamla stan i Ekenäs. linvävaregatan i Ekenäs gamla stan Bild: YLE / Linus Westerlund Ekenäs,Raseborg,Västnyland,linvävaregatan

En del av både tjänstemännen, politikerna och raseborgarna har ändå motsatt sig den stora byggrätten. Också den övervakande statliga myndigheten har hittills i sina utlåtanden motsatt sig den stora ökningen av byggrätt på Fjärdskär.

Motståndet motiveras med rättviseaspekter då alla markägare ska behandlas lika - om en får större byggrätt, har andra också rätt att få det. Det kan skada den känsliga skärgårdsnaturen.

Motståndet handlar också om planläggningsprinciper. Stranddetaljplanen bör följa de principer som finns i generalplanen för området. Den föreslagna stora byggrätten avviker från generalplanens principer.

Staden har motiverat ökningen av byggrätt och avvikandet från generalplanen med verksamhetens art - det är inte längre frågan om fritidsboende utan en annan typ av verksamhet som enligt staden främjar skärgårdsnäringarna och därför är bra.

Men vad händer om andra ägare till öar i Raseborg också vill starta turismverksamhet? Ska de alla då få betydligt större byggrätt precis som Supershe?

kvinnor i båt
Staden hoppas kvinnoön ska locka besökare till regionen. De körs ut till ön i båt, här sitter entreprenören Kristina Roth själv bakom rodret. kvinnor i båt Bild: Monica Slotte / Yle kvinnor,holme,retreater,Snappertuna,Raseborg,Skärgård (musikstycke),kvinnligt företagande,SuperShe island

Staden hävdar också att detaljplanen kan avvika från generalplanen eftersom detaljplanen är mer detaljerad. Stadens tanke här torde vara att generalplanen drar de stora linjerna men i detaljplaneringen kanske man upptäcker något som avviker från de här stora linjerna och då kan man avvika från generalplanens principer.

Frågan om rättvis behandling av markägare avfärdar staden likaså med egna intressanta motiveringar:

“Markägare som genom detta förfaringssätt (stranddetaljplan) får mera byggrätt än en annan markägare (med motsvarande markareal/strandlinjelängd) blir inte särbehandlade i strid med GL 6 §, eftersom de befinner sig i en annan planläggningssituation”.

GL 6§ hänvisar till grundlagens sjätte paragraf som handlar om jämlikhet.: “Alla är lika inför lagen”.

Vad händer om Kristina Roth säljer Fjärdskär?

Ifall planförslaget godkänns, gäller planen oberoende av vem som äger ön.

Ifall Kristina Roth vill sälja ön, är det inget som hindrar henne. Den nya ägaren bör i så fall ha en verksamhet som överensstämmer med planen. I det här fallet kan ön alltså inte längre användas som fritidsboende utan för turism. Men det behöver inte handla om kvinnoretreater.

Byggrätten på 3,5 hektar stora Fjärdskär föreslås bli 650 våningskvadratmeter. Det är fyra gånger mer än byggnaderna som finns på ön i dag och nästan dubbelt mer än byggrätten på Fjärdskär i dag.

Större byggrätt brukar höja värdet på en fastighet. Så i och med rätten att bygga mer på Fjärdskär kunde Kristina Roth vid en eventuell försäljning få bättre betalt för ön än utan den ökade byggrätten.

Uppgifterna om Supershe på sociala medier och antalet nedladdningar på Google Play Store bygger på situationen kring årsskiftet 2019-2020.

Det är mycket vi inte vet - här är frågorna som Kristina Roth inte vill svara på

Pia Santonen, journalist vid Yle Västnyland

Yle Västnyland ville intervjua Kristina Roth som grundat Supershe Island. Roth lovade först ställa upp. Men när hon fick frågorna ville hon inte längre svara på dem.

När det under hösten blev klart att konceptet för Supershe ändrar skepnad, ville jag berätta om förändringen eftersom Supershe-ön finns i Västnyland. Roth fick stor uppmärksamhet när konceptet lanserades sommaren 2018. Raseborgs stad hoppas dra nytta av både av verksamheten och synligheten.

För den här artikeln ville jag både använda andra källor och få svar av Supershes grundare Kristina Roth.

Jag ville fråga Roth om det nya konceptet.

I USA brukar man inte ens ställa sådana här frågor eftersom ingen skulle svara på dem― Kristina Roth

Jag ville också ställa frågor om de olovliga byggena inför sommaren 2018 samt kolla vissa basfakta om företaget. Roths holme Fjärdskär ser ut att få en betydligt större byggrätt av Raseborgs stad än många andra öar i skärgården. Jag tyckte det därför var viktigt att granska hennes företag och dess verksamhet.

Jag mejlade Kristina Roth i slutet av november, berättade att jag jobbar med en artikel om konceptet, ön och planläggningsprocessen. Jag frågade om jag kan skicka henne frågor per e-post. Hon tackade ja med detsamma.

Jag skickade mina frågor, skrev att hon kan svara per e-post men att jag också kan ringa eller träffa henne för en intervju om hon föredrar det. Jag bad henne höra av sig om något var oklart.

Tre och en halv timmar senare kom svaret. Hon vill inte svara på frågorna.

- Dina frågor är för påträngande. Jag är en privat människa. I USA brukar man inte ens ställa sådana här frågor eftersom ingen skulle svara på dem. Jag tror det är bäst att du följer med vad jag säger i intervjuer till amerikanska medier om Supershes framtidsplaner.

Det var synd svarade jag och frågade om hon inte kunde tänka sig att svara på en del av frågorna eller förklara på vilket sätt hon upplever mina frågor som påträngande. Jag upprepade att jag jobbar men en artikel och vill ge henne möjligheten att kommentera.

Men Kristina Roths svar var nej. Hon bad mig respektera sin integritet medan hon jobbar med att skapa amazing things, häpnadsväckande saker, för sitt Supershe-nätverk världen över. I övrigt ville hon inte kommentera.

Frågorna jag ställde gällde de saker som den här artikeln handlar om.

1. Förändringen i konceptet
Fråga:
Jag märkte den här veckan förändringar i Supershe-konceptet, både på webbplatsen och Instagram.
Kan du berätta vad som har ändrat och varför?
Hur kommer förändringen att påverka dina planer för Fjärdskär?
Vad kan du berätta om Supershe-applikationen?

Min kommentar:
De här frågorna var grundläggande för artikeln, jag ville veta hur Roth resonerar om sitt affärskoncept och om det också är annat än utseendet som har ändrat.

2. Planläggningsprocessen
Fråga:
Kan du berätta om planläggningsprocessen ur din synvinkel - vad har gjorts hittills, vad har byggts hittills, vad är din plan när den nya planen blir klar?
Vad har dina tankar varit om planläggningsprocessen?

Min kommentar:
Det här intresserade mig eftersom många företagare verkar uppleva planläggningen som långsam, komplicerad och byråkratisk i onödan. Jag ville veta om Roth var tillfreds eller frustrerad. Hon hade i ett tidigare skede antytt frustration som dock inte gällde just planläggningen utan byråkratin i Finland överlag.

Här kan du läsa mera om det (texten fortsätter efter artikellänkarna):

Läs mera:

Företagaren bakom kvinnooas i Ekenäs skärgård är frustrerad - Kristina Roth ger upp framtida projekt i Finland

Den tysk-amerikanska entreprenören Kristina Roth har tröttnat på Finland. Efter mycket motgångar kring att skapa en kvinnoö i Ekenäs lägger hon ner framtida investeringar i Finland. Det skriver Kauppalehti på söndagen.

Läs mera:

Kristina Roth går vidare med kvinnoö i Ekenäs: "Jag håller vad jag lovat"

Roth rättar uppfattningen om att hon gett upp planen på kvinnoö i Ekenäs skärgård och säger hon tänker öppna ön i juni. Det är framtida investeringar i Finland som hon gett upp tanken på.

3. Kommunikationen kring processen
Fråga:
Hur skulle du beskriva kommunikationen med dem som har varit involverade i planläggningsprocessen: din planläggningskonsult, staden Raseborg och så vidare?
Vem har varit din kontakt vid Raseborgs stad?
När började ert samarbete?

Min kommentar:
De här sakerna var jag nyfiken på för att förstå hur samarbetet fungerar mellan en utländsk företagare med till synes stora planer och en medelstor stads organisation. Jag ville också veta hur det var möjligt att bygga så mycket på ön utan att ansöka om några lov.

4. Olovliga byggen
Fråga:
Jag har fått veta att det har byggts en del utan tillstånd på ön under 2018. Vad kan du berätta om det här?

Min kommentar:
Jag hoppades att Roth förklarar hur det gick till eftersom det känns främmande att varken Roth, hennes finländska partner eller någon av dem som ska ha jobbat på ön i nio månader skulle ha tänkt på att det i Finland krävs lov för förändringsarbeten och nya konstruktioner, till och med en ny konstgjord sandstrand.

5. Verksamhetens volym på ön
Fråga:
Sommaren 2018 hade du verksamhet på Fjärdskär.
Kan du berätta hur många betalande retreatgrupper som besökte ön 2018?
Hade du någon verksamhet på ön under den gångna sommaren? Varför (inte)?
Vilka är dina mål för verksamheten (i siffror)?

Min kommentar:
Jag ville veta hur många och hur stora grupper hon tänkte skulle besöka ön varje säsong. Vid de här frågorna var jag beredd på att hon inte vill svara.

Men när konceptet nu har ändrat, kändes det viktigt att fråga hurdan verksamheten egentligen kommer att vara. Enda sättet att hoppas kunna besöka ön är att ladda ner betal-appen och sedan rekrytera hundra nya app-användare, uppger företaget nu.

I Fjärdskärsplanens textdel sägs att ön ska ha 400 besökare per sommar. Om var och en av dem ska ha skaffat 100 nya app-användare, borde appen ha allra minst 40 000 användare. Vid årsskiftet låg siffran på uppskattningsvis högst på några hundra.

6. Basuppgifter om företaget
Fråga:
Jag hoppas du också kan förse mig med några siffror. Eftersom ditt bolag inte är finländskt utan registrerat i Delaware så hittar jag inte basuppgifter om det på nätet. För finländska bolag är det lätt att hitta de här uppgifterna.

a) omsättning
b) vinst/förlust
c) styrelsemedlemmar
d) antalet anställda 2018 och några år bakåt
e) var din personal är stationerad
f) hur mycket skatt Supershe betalar och i vilket land

Min kommentar:
Mycket av det som sagts och skrivits om Supershe har kommit från Kristina Roth själv och det har varit formulerat av henne. Det har handlat om att förmedla en positiv känsla för Supershe och också ge en bild av en framgångsrik företagare som kan göra vad som helst. Det är i stor utsträckning samma uppgifter som cirkulerat i medierna, både här och utomlands.

Men att hitta fakta och siffror från andra källor om företaget är svårt. Supershe Island LLC är enligt uppgift registrerat i Delaware, en delstat i USA känd som skatteparadis. I Delaware ges inga uppgifter om företag ut.

7. Tilläggsuppgifter
Fråga:
Något du vill tillägga? Jag är intresserad av dina tankar och planer i allmänhet.

Min kommentar:
Det här är en fråga journalister ofta ställer för att ge intervjuobjektet möjlighet att lyfta fram saker man kanske har missat eller för att ge den intervjuade möjlighet att berätta fritt om saker hen tycker att är viktiga.