Hoppa till huvudinnehåll

Sverige har inte tagit ställning till sanktioner mot Iran – Utrikesminister Ann Linde: "Diplomati och dialog är alltid att föredra"

Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Sveriges utrikesminister Ann Linde. Sveriges utrikesminister Ann Linde. Bild: Alamy / All Over Press Ann Linde

Sverige skickar förstärkning till ambassaden i Teheran med anledning av de 17 personer från Sverige som omkom i flygkraschen i onsdags. – Viktigast är att vi får delta i utredningen och skicka egna experter till sajten, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Utrikesministern höll öppningstalet på rikskonferensen Folk och försvar där Svenska Yle är på plats.

Linde upprepade att nedskjutningen av ett civilplan måste fördömas oberoende om det var avsiktligt eller inte. Sverige kräver att Iran tar fullt ansvar i relation till de drabbade.

– Vi kräver att den fortsatta utredningen av händelsen sker skyndsamt, sa Linde.

Frågan om sanktioner mot Iran har den svenska regeringen inte tagit ställning till. Linde sa att den frågan hanteras i diskussion med EU och de andra länder som drabbats.

– Diplomati och dialog är alltid att föredra framför alternativet, sa Linde i sitt tal.

Förstärker svenska ambassaden i Teheran

På pressträffen efter talet berättade Linde att Utrikesdepartementet kommer att förstärka Sveriges ambassad i Iran med en grupp konsulära tjänstepersoner.

– Vår högsta prioritet är att vi får delta i utredningen, att de omkomnas kvarlevor kommer hem, att vi får visum till folk som ska dit och att anhöriga kompenseras, sa Linde på pressträffen.

Linde berättar att hon varit i kontakt med Irans utrikesminister senast på söndagen och också har nära kontakt med en koordineringsgrupp av utrikesministrar från de andra länder som har medborgare som drabbats.

Rikskonferensen Folk och försvar

Folk och försvar är ett politiskt obundet förbund med uppdrag att förmedla information om svensk säkerhets- och försvarspolitik. Förbundet grundades 1940.

Under Folk och försvars rikskonferens i januari varje år samlas representanter för både civilsamhället och försvaret för samtal och debatt i tre dagar. I år, den 12-14 januari, deltar knappt 400 personer. I fokus står global säkerhetspolitik, Sveriges försvar och samhällets krisberedskap.

Läs också