Hoppa till huvudinnehåll

Deltidsbrandkåren i Hangö behöver mera personal

En brandbil i en brandstation.
En ny utbildning för släckningsmän och -kvinnor ordnas på Hangö brandstation. En brandbil i en brandstation. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Västnyland,brandbil hangö

Hangö deltidsbrandkår behöver mera släckningsmän och -kvinnor. Deltidsbrandkåren ordnar därför en kurs.

Brandman Roderick Zilliacus förklarar att det finns tillräckligt med personal inom den ordinarie brandkåren i Hangö, men deltidsbrandkåren behöver mera personal.

Roderick Zilliacus.
Brandman Roderick Zilliacus. Roderick Zilliacus. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Västnyland,roderick zilliacus

Den som är minst 18 år kan delta i kursen som börjar onsdagen den 15 januari.

- Du ska helst vara rätt så frisk med god kondition och ha en vilja att hjälpa. Uthållighet spelar en större roll än rå styrka, det är viktigt att kunna arbeta länge.

En brandbil i en brandstation.
Kursen börjar den 15 januari i Hangö brandstation. En brandbil i en brandstation. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Västnyland,Hangö brandstation

Zilliacus berättar att utbildningen börjar med att man lär sig hur slangar hanteras, hur brandbilen, brandsläckare och -filtar fungerar. Deltagarna ska också kunna ge första hjälpen.

- Efter grundutbildningen fortsätter vi med övningar en gång i veckan där man kan specialisera sig på något. Vi hoppas också att några Hangöbor kan delta i släckningskurser som Finlands svenska brand- och räddningsförbund ordnar.

Efter släckningskursen har man rätt att delta i släckning av bränder tillsammans med en erfaren brandman.

Skor på golvet i en brandstation, färdiga att ta på sig vid utryckning.
Kursdeltagarna får bekanta sig med både brandbilar och kläder. Skor på golvet i en brandstation, färdiga att ta på sig vid utryckning. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Västnyland,brandman kläder

Den som är intresserad av att delta i kursen ska gå till brandstationen i Hangö på Sillgränd 9 klockan 18 på onsdag den 15 januari.

Bubi Asplund intervjuade brandman Roderick Zilliacus.