Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: FSL vill inte se fler specialklasser, kraftig explosion i Stockholm, färre vargobservationer än tidigare år

Varg i Etseri djurpark
Varg i Etseri djurpark Bild: Pasi Takkunen / Yle varg,Etseri djurpark

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Drygt 100 riksdagsledamöter vill se fler specialklasser i skolorna, medan Finlands Svenska Lärarförbund tycker tvärtom. De anser att det är ett gammaldags tankesätt att tro att specialklasser löser de problem som finns i skolan.

Färre vargobservationer gjordes i fjol jämfört med året innan då vargdebatten gick het och rovdjurskontaktpersonerna överhopades med jobb. Då marken inte täcks av snö finns inga spår av vargen i skogarna. Telefonen vid viltcentralen har tystnat och man har nu fått mer tid för skadeförebyggande arbete.

Smyckestillverkaren Kalevala Koru lägger ner smyckesföretaget Lapponia Jewelry som är ett av Finlands mest kända smyckesmärken. Det här rapporterar tidningen Helsingin Sanomat. Kalevala köpte upp Lapponia för 15 år sedan. En av orsakerna till beslutet är att pengarna helt enkelt inte räcker till.

Utrikes:

En kraftig explosion har inträffat i ett flerfamiljshus i stadsdelen Östermalm i Stockholm i natt. Explosionen hördes över stora delar av Stor-Stockholm. De materiella skadorna beskrivs som omfattande och många boende tvingades fly sina hem. Polispådraget var stort och nationella bombskyddet larmades.

Sverige står i höst inför ett beslut om att rusta upp försvaret. Det här har däremot lett till oenigheter bland partierna. Hur mycket det får kosta är den stora frågan. Den årliga försvarskonferensen fortsätter i Sälen i dag och ämnet väntas stå i fokus.

Väder

Det är uppehåll i stora delar av landet i dag. I söder och i landets mellersta delar är det halvklart till uppehåll med en temperatur på +2 till -3 grader. Måttlig vind omkring väst.

I Norra Österbotten och Kajanaland är det mellan -2 och -10 grader.

I norr växlande molnighet. Temperaturen ligger mellan -10 och -20 grader. Svag till måttlig vind omkring väst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes