Hoppa till huvudinnehåll

Tränarrockad i kombilandslaget efter bedrövliga backinsatserna – skidförbundet höll krismöte om läget: ”Oroväckande”

Ilkka Herola.
Ilkka Herola skulle behöva några metrar till för att på allvar vara med i tätstriden i världscupen. Ilkka Herola. Bild: EPA Ilkka Herola

Något måste göras, konstaterar såväl Yles experter, skidförbundet som landslagsledningen själv. Finländarna hoppar bort alla chanser till pallplaceringar i nordisk kombination redan i det första momentet som bäst.

– Man får kalla kårar då man ser pojkarna åka i skidspåret, konstaterade landslagstränaren Petter Kukkonen för Yle efter söndagens lagsprint.

Ilkka Herola och Eero Hirvonen kämpade upp sig till sjätte plats. Andralaget med Arttu Mäkiaho och Wille Karhumaa var fjärde snabbaste lag i spåret.

Nej, det är inget fel på farten. Men backmomentet haltar – rejält.

Oberoende vilken tävlingsform det handlar om har finländarna i stort sett tappat alla chanser till en pallplacering redan efter backhoppningen. Att Ilkka Herola kunde glädjas åt en åttondeplats på fredagen talar ett tydligt språk om läget för tillfället.

Det medger också Kukkonen.

– På träningarna går allt som det borde. Men så försvinner de här goda idéerna på något sätt under tävlingarna, säger han.

Petter Kukkonen
Petter Kukkonen. Petter Kukkonen Bild: Heidi Koivunen nordisk kombination,Petter Kukkonen,Kukkonen

Därför har landslagsledningen nu reagerat. Jarkko Saapunki, landslagstränaren med ansvar för backhoppningen, får stiga åt sidan under tävlingarna. Istället är det Kukkonen som tar över ansvaret också där.

– Vi byter roller sinsemellan. Jag bär ansvaret under tävlingshelgerna. Sist och slutligen är det inte något dramatiskt det handlar om. Nu är det bara jag istället för han som snackar med idrottarna under tävlingarna, menar Kukkonen.

Skidförbundet höll möte

Från förbundshåll berättar man för Yle att rockaden inte kommer som någon överraskning. Kukkonen hade innan beslutet diskuterat om läget med både skidförbundet och olympiska kommittén.

Skidförbundet höll ett möte på måndagen för att diskutera det svåra läget.

– Jag är ganska oroad, då resultaten inte har varit lika bra som vi önskat, medger skidförbundets verksamhetsledare Ismo Hämäläinen.

– Jag vet ändå att såväl idrottarna som tränarna har jobbat hårt och att det är små marginaler det handlar om. Dessutom vet vi att de har lyckats på träningarna, men av någon orsak har det inte synts på tävlingarna, fortsätter han.

Eero Hirvonen och Ilkka Herola i VM i Lahtis.
Eero Hirvonen och Ilkka Herola. Eero Hirvonen och Ilkka Herola i VM i Lahtis. Bild: All Over Press nordisk kombination,Eero Hirvonen,Ilkka Herola

Janne Vuorinen, ansvarig för nordisk kombination på olympiska kommitténs toppidrottsenhet, litar också på Kukkonen.

– Det är bra att han nu reagerat. Förhoppningsvis kan en sådan här inre manöver få saker och ting på rätt köl. Man måste komma ihåg det långsiktiga perspektivet också, säger Vuorinen.

Experterna: ”Låter radikalt”

Yle Urheilus backhoppningsexpert Tommi Nikunen är inte lika optimistisk.

– Det låter nog så till vida radikalt att man ändå i princip åsidosätter en viktig tränare. Det säger något om att det inte funnits tilliten som behövs, säger han.

– Men samtidigt måste man hitta på något. De två senaste åren har man stampat på stället, om inte gått några steg bakåt. De här killarna håller på att mista sin chans, tillägger den tidigare landslagstränaren ändå.

Expertkommentator Jari Mantila förklarade i sin tur i sportstudion på söndagen att ett tekniskt fel som kombitävlarna gör sig skyldiga till i backen kan vara ganska avgörande.

Enligt Mantila fokuserar man inte tillräckligt på att hitta rätt ställning under ansatsen.

– Då man jämför med t.ex. hur Janne Ahonens första ställning var under hans storhetstid så är hopparna nu allt för riktade framåt. Då skiftas tyngdpunkten också bakåt då man närmar sig krönet, förklarar han och fortsätter:

– Ahonen gjorde till exempel så att han höll tyngdpunkten lågt, vilket hjälpte honom att hålla samma ställning ända fram till avstampet.