Hoppa till huvudinnehåll

Behöver du hjälp med att boka biljetter eller skriva mejl? I Åbo och Pargas kan du bjuda hem datahandledaren gratis

Luisa sitter bredvid Eva och pekar på dataskärmen som Eva har framför sig.
Luisa Blumenthal hjälper Eva Holmberg med räkningar. Luisa sitter bredvid Eva och pekar på dataskärmen som Eva har framför sig. Bild: Yle/Marie Söderman datorer,äldre,Eva Holmberg

Tack vare ett unikt projekt vid Åbo Arbis och Pargas Kombi går det att bjuda hem en handledare för att lära sig mer om datorn, pekplattan eller smarttelefonen.

Med handledaren kan man lära sig boka en biljett, kolla vädret, läsa nyheter, titta på sin skattedeklaration, kolla sina recept, betala räkningar, skriva ett mejl, föra över fotografier till datorn och mycket mer.

Under hösten ordnades datahandledning på arbetarinstituten, men det nya i vår är att man kan beställa hem handledaren, man behöver alltså inte ta sig till kurslokalen. Det behöver inte heller vara ens eget hem, det kan vara en valfri plats.

Handledaren Luisa Blumenthal rör sig på hela Arbis och Kombis område, så en mindre grupp kan tillsammans beställa henne också längre ut till skärgården. Minimiantal för en grupp är två personer.

Projektet finansieras av Utbildningsstyrelsen.

Yle Åboland träffade Luisa Blumenthal då hon hjälpte Åbobon Eva Holmberg med en krånglig räkning.

I inslaget berättar Arbis rektor i Åbo, Sixten Westerby, och Kombis rektor i Pargas, Cecilia Hindersson, dessutom om hur arbetarinstituten samarbetar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland