Hoppa till huvudinnehåll

"Folk ska kunna klara sig och ha möjligheter till hobbyer på landsbygden" – Silmu presenterade finansieringsmöjligheter för östnyländska föreningar

Publik som lyssnar på en presentation.
Ett tiotal personer hade tagit sig till Kompanjonhuset i Lovisa på måndag kväll. Publik som lyssnar på en presentation. Bild: Yle/Hedvig Sandell presentation,silmu

Den 13 januari ordnade den regionala utvecklingsföreningen Silmu ett informationstillfälle i Lovisa om hurdana bidrag olika föreningar kan få för att skaffa maskiner och redskap.

– Till exempel luftvärmepumpar har varit väldigt populära att ansöka finansiering för, eftersom föreningslokaler ju är så pass dyra i drift, berättar Silmus kanslichef Tiina Kurki.

Videokanoner, kylskåp och små byggprojekt är också vanliga ansökningsmotiv. Byggprojekten kan handla om en brygga till stranden i byn eller en terrass till föreningslokalen.

Bidragen, som är mellan 500 och 15 624 euro, är ämnade till att hålla landsbygden levande.

– Folk ska kunna klara sig där och ha möjligheter till hobbyn.

Kvinna.
Tiina Kurki är kanslichef på Silmu. Kvinna. Bild: Yle/Hedvig Sandell landsbygd,tiina kurki

Föreningarna som kan ansöka om de här bidragen ska finnas i någon av de nio kommuner (Borgå, Sibbo, Lovisa, Lappträsk, Mörskom, Borgnäs, Askola, Pukkila och Mäntsälä) som Silmu omfattar.

Föreningar i Borgå centrum är ändå uteslutna.

– Borgå centrum hör inte till landsbygdens utvecklingsområde. Det samma gäller alla andra större städer i Finland, förklarar Kurki.

Även företag kan, under vissa omständigheter, ansöka om Silmus bidrag.

– Till exempel om de vill bistå med en lekpark i byn.

Ansökningstiden pågår till sista mars och ansökningsblanketter hittas på webbplatsen silmu.info.

Ungdomsföreningen Framåt i Lappträsk behöver en rullstolsramp och ett förbättrat kök

Marina Silvast var en av personerna som hade tagit sig till Silmus informationstillfälle i Kompanjonshuset i Lovisa på måndag kväll.

Hon är kassör och vaktmästare i ungdomsföreningen Framåt i Lappträsk och har tydliga visioner för vad som skulle behöva finansieras i föreningen.

– Vi skulle behöva en ramp, så att rullstolsburna kan komma in i lokalen. Sedan borde vårt kök också förbättras, så att vi ska kunna använda det på ett bättre sätt än nu, säger Silvast.

Kvinna.
Marina silvast är kassör och vaktmästare på ungdomsföreningen Framåt i Lappträsk. Kvinna. Bild: Yle/Hedvig Sandell föreningsaktiva,framåt i lappträsk

Finansieringen av Silmu ser hon snarare som en förutsättning än en möjlighet.

– Det är nästan en förutsättning för att små föreningar ska kunna utföra förbättringsarbete. Ekonomin styr väldigt mycket – och som vi alla vet har de här föreningarna inte så mycket pengar.

Haddom jaktförening behöver ett förnyat jakthus

Även Henry Johansson infann sig i Kompanjonhuset på måndag kväll. Han var där i egenskap av ordförande för Haddom jaktförening.

– Vi ska förnya vårt jakthus och kostnadsförslaget är uppe i 50 000 euro. Till det räcker inte de intäkter vi fått av att sälja älgkött, så någonstans ifrån måste vi få bidrag, säger Johansson.

Man.
Henry Johansson är ordförande för Haddom jaktförening. Man. Bild: Yle/Hedvig Sandell jaktföreningar,haddom jaktförening

40 procent av kostnadsförslaget räknar föreningen med att få av Silmu.

– Om vi sedan gör jobbet på talko borde vi klara oss med 50 000 euro.

Likt Silvast är Johansson tacksam för finansieringen som Silmu möjliggör.

– Det är mycket fint att det finns sådana här bidrag.