Hoppa till huvudinnehåll

Före detta församling i svenska Knutby i rampljuset igen - tre pastorer åtalas för bland annat misshandel

En klubba med en lagbok i bakgrunden.
Våldskulturen i församlingen ska ha pågått under en längre tid. En klubba med en lagbok i bakgrunden. rättegång

I dag inleds rättegången mot tre före detta pastorer i Filadelfiaförsamlingen i Knutby i Uppsala i Sverige. Pastorerna anklagas för misshandel, olaga tvång och sexuellt utnyttjande.

En av dem som ställs inför rätta har i medier kallats för "Kristi Brud" och blev allmänt känd efter dödsskjutningen 2004.

Åklagare Liselott Herschen säger att det är just hon som är den centrala personen i fallet.

– Det är hon som är högst i hierarkin. Och det är hon som är åtalad för den absolut största delen av våldet. Det är hon som står för idén att man får använda fysiskt våld, säger Herschen.

Kristi brud åtalad för 14 fall av misshandel

Kristi brud, eller Åsa Waldau som hon egentligen heter, står åtalad för 14 fall av misshandel, mot sex målsägare. Fem av dem är kvinnor och en man. Alla målsägande har en koppling till församlingen.

Karta som visar Knutby, Uppsala och Stockholm.
Knutby är en tätort i Uppsala kommun Karta som visar Knutby, Uppsala och Stockholm. Bild: Google Karta,Sverige,Knutby

Det handlar om allt från örfilar till bett i ansiktet och sparkar. Vid ett tillfälle ska Waldau ha huggit en gaffel i en församlingsmedlems hand och dunkat dennes huvud i väggen.

Waldau har ansetts vara en ledande figur inom församlingen, de andra medlemmarna har passat upp henne. Våldet har varit en del av kulturen inom församlingen.

Hon nekar själv till brott. Enligt utredningen säger hon att det är besvikna medlemmar som vill sätta dit henne.

Åklagare Liselott Herschen säger i rätten att Waldau passats upp av medlemmar och att hon vid dessa tillfällen misshandlat medlemmar om hon blivit arg på något medlemmen gjort fel eller liknande.

Hon säger också att medlemmarna hade förbjudits ha ett socialt liv utanför församlingen vilket ledde till att många var rädda för att göra fel. De som gjorde fel stöttes ut ur församlingen.

Dessutom var många rädda för helvetet och trodde Waldau då hon sade att hennes ord är guds ord. Waldau ska ha sagt att hon ska bli Jesus hustru då han återvänder.

På senare tid hade hon inget uppdrag i församlingen utan hon förberedde sig på Jesu återkomst.

Misshandel, olaga tvång och sexuellt utnyttjande

En före detta pastor, åtalas också. Enligt svenska medier angav mannen sig själv år 2017. Han erkänner den åtalspunkt som rör honom, olaga tvång och misshandel, då han slagit en medlem i ansiktet och tvingat medlemmen att krypa på marken.

Två svenska poliser står bredvid varandra. Men ser deras emblem.
Den tidigare pastorn överlämnade sig själv till polisen 2017. Två svenska poliser står bredvid varandra. Men ser deras emblem. Bild: Mostphotos Polis,Sverige,lagstiftning,svensk polis

Den tredje före detta pastorn anklagas för sexuellt utnyttjande. Enligt åtalet har pastorn inlett en nära relation med en flicka i församlingen. När hon var 13-14 år började pastorn, som nu är i 50-årsåldern, hålla henne i handen. När hon var 17 år genomförde han ett samlag med flickan.

I förhör har flickan sagt att hon kände sig ledsen och nedstämd efteråt och att pastorn förbjudit henne att tala om saken.

Pastorn förnekar brott men medger att han haft en relation med flickan.

Brotten som nu avhandlas har skett mellan 2014 och 2016. Enligt åklagaren har våldskulturen pågått en längre tid och i större omfattning.

Fallet behandlas bakom stängda dörrar. Åklagaren Liselott Herschen vill att brottsoffrens namn inte ska läcka ut i offentligheten.

Mordet i församlingen 2004 var startskottet

Filadelfiaförsamlingen i Knutby skapade rubriker 2004 då Helge Fossmo, pastor inom församlingen, förmådde en "barnflicka" att mörda hans hustru.

Förutom hustrun skulle "barnflickan" mörda Fossmos granne som var en medlem i församlingen. Mordförsöket misslyckades och församlingsmedlemmen överlevde med mindre skottskador.

Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord på både hustrun och församlingsmedlemmen.

Fossmo åtalades också för att ha mördat sin tidigare hustru år 1999. Dittills hade man trott att det handlat om en olycka. Fossmo dömdes inte för det.

Hustrun som mördades 2004 var syster till den nu åtalade Åsa Waldau. Waldau var dessutom kollega till Fossmo. Det har spekulerats i om hon varit inblandad men det är oklart.

Fossmo har också hävdat att det egentligen var Åsa Waldau som höll i trådarna och att alla bara gjorde som hon beordrade.

I förhör och intervjuer har tidigare medlemmar talat om att man var rädd för att Gud ska vända sig ifrån en, eftersom Gud talar genom Waldau. Det här argumentet har kommit upp under rättegången som inleddes på tisdagen.

Förlorade vigselrätten och anklagades för att vara en sekt

Församlingen som lades ner 2018 har anklagats i både medier och av företrädare för Pingströrelsen i Sverige för att vara en sekt.

Företrädare till Pingströrelsen i Sverige bestod på den tiden av flera frikyrkliga samfund utan någon central ledning. Församlingarna styrde alltså över sig själva.

De övriga församlingarna ville då att församlingen i Knutby skulle tvinga pastorerna att lämna sina uppdrag. Församlingen vägrade vilket ledde till att de förlorade sin vigselrätt och blev utkastade ur Pingströrelsen i Sverige.

Källor: SVT, Sveriges Radio