Hoppa till huvudinnehåll

Förhandlingarna om kollektivavtal för skogsindustrin och kemiindustrin fortsätter utan riksförlikningsmannen

En skyddshjälm på ett bord i ett industriellt kontrollrum med många skärmar i bakgrunden.
Frågan om de extra arbetstimmar som infördes inom ramen för konkurrenskraftsavtalet under Juha Sipiläs (C) regering är svår att lösa. En skyddshjälm på ett bord i ett industriellt kontrollrum med många skärmar i bakgrunden. Bild: Mårten Lampén / Yle UPM,pulp mill,skogsindustri,massa- och pappersindustri,industri,kontrollrum

Kemiindustrin och Industrifacket samt Skogsindustrin och Pappersförbundet fortsätter sina förhandlingar om kollektivavtal sinsemellan, meddelar riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala.

Förhandlingar om avtalen fördes tidigare i dag under ledning av Piekkala.

Speciellt frågan om de 24 obetalda arbetstimmarna som infördes under Juha Sipiläs (C) regering är svår att lösa. Avsikten med den ökade arbetstiden var att förbättra Finlands konkurrenskraft.

Industrifacket, Pappersförbundet och Fackförbundet Pro har varslat om två veckor långa strejker med startdatumen 26 och 27 januari.

Bränsletillverkaren Neste bedömde på tisdagen att strejken skulle lamslå trafiken, uppvärmningen, räddningsverksamheten och livsmedelsförsörjningen i Finland.

Neste säger att bolaget har en betydande roll inom distributionen av bränsle för flygtrafiken och för trafiken till lands och till sjöss.

Källa: STT

Artikeln uppdaterades klockan 16.28 med uppgifter från Neste.

Läs också