Hoppa till huvudinnehåll

Karinahemmet öppnar sina dörrar igen – nytt är att också långvarigare patienter vårdas på hemmet

Karinahemmet i Åbo. Taget utanför på själva byggnaden.
Karinahemmets palliativa avdelning öppnar sina dörrar. De första patienterna flyttade in på måndagen den 13 januari. Karinahemmet i Åbo. Taget utanför på själva byggnaden. Bild: Yle/Pontus Nyqvist palliativ vård,vårdhem,karinahemmet

Karinahemmet, eller Karinahemmets palliativa avdelning som det numera heter, öppnade sina dörrar igen i Åbo efter att ha varit stängt i ett halvår.

Åbo stad har tagit över verksamheten och på måndagen flyttade de två första patienterna in till den nyöppnade avdelningen.

Kauko Kivi är en av dem. Kivi bodde på Karinahemmet under våren 2019 men blev tvungen att flytta till Kaskenlinna sjukhus efter att Karinahemmet stängde i juni. Nu har Kivi fått flytta tillbaka till Karinahemmet, vilket han är väldigt glad för.

- Kaskenlinna sjukhus är som ett sjukhus medan Karinahemmet är mycket hemtrevligare, säger Kivi.

Kauko Kivi pääsi takaisin Karinakotiin tammikuussa 2020.
Kauko Kivi är lycklig över att äntligen få flytta tillbaka till Karinahemmet efter att det stängde i juni i fjol. Kauko Kivi pääsi takaisin Karinakotiin tammikuussa 2020. Bild: Jouni Koutonen / Yle Karinakoti,Åbo,Hirvensalo,terminalvård

De flesta ur personalen på Karinahemmet är bekanta sedan tidigare, vilket enligt Kauko Kivi är viktigt. Också omgivningen kring Karinahemmet med vilda djur runt knutarna är något som Kivi har saknat.

- Det är bra att personalen är bekant och just därför trivs jag så bra här, säger Kivi.

Personalens arbetsuppgifter samma som förut

Karinahemmet ska liksom tidigare erbjuda vård i livets slutskede. Nytt för verksamheten vid Karinahemmet är att där också kommer att bo patienter som behöver vård under en längre tid, och inte enbart patienter i det absolut sista skedet i livet.

Tolv av de anställda som jobbade på Karinahemmet innan stängningen övergår nu till Åbo stads tjänst och fortsätter arbeta på hemmet.

En av dem är sjukskötare Nina Öhman, som ser fram emot att få börja jobba där igen.

- Mitt arbete kommer inte att förändras. Jag är fortfarande samma sköterska som jag var när jag tidigare jobbade på Karinahemmet, säger Öhman som har arbetat på Karinahemmet i 25 år.

- Men det kan hända att det kommer lite annorlunda patienter som ger lite långvarigare vårdförhållanden.

Kvinna sitter på en sjukhussäng och tittar snett över axeln ut genom fönstret.
Sjukskötare Nina Öhman är jätteglad över att verksamheten kom tillbaka till Karinahemmet. Kvinna sitter på en sjukhussäng och tittar snett över axeln ut genom fönstret. Bild: Yle/Pontus Nyqvist sjukskötare,karinahemmet

Öhman tror ändå inte att den här förändringen kommer att påverka själva vården på något sätt. Den palliativa vården på Karinahemmet består av att försöka göra patientens tillvaro så bra som möjligt, genom att exempelvis lindra patientens symptom.

- Vi kommer att ha fokus på patientens välmående och tar fortfarande hand om patienternas symptom och försöker göra patientens tillvaro här så god som möjligt, säger Öhman.

Karinahemmet kommer att ha en läkare tillgänglig under tjänstetid, och däremellan kan man kontakta stadens läkare via telefon. Det här innebär att patienter som behöver väldigt mycket läkarvård också utanför tjänstetid kommer att vårdas på Kaskenlinna sjukhus.

- De patienter som eventuellt har svårare symptom och som då behöver mera undersökningar och att läkaren ska vara på plats kommer då kanske att vårdas på Kaskenlinna sjukhus, medan vi vårdar patienter med lite lindrigare symptom här på Karinahemmet, säger Öhman.

Peurat kirmaavat Karinakodin ikkunoiden takana Turun Hirvensalossa.
Naturen runt Karinahemmet bjuder på ett rikt djurliv. Peurat kirmaavat Karinakodin ikkunoiden takana Turun Hirvensalossa. Bild: Jouni Koutonen / Yle Karinakoti,Åbo,Hirvensalo,terminalvård,ren (vild)

Tror att resurserna räcker

En läkare bedömer tillsammans med patienten och de anhöriga om hen ska vårdas på Kaskenlinna sjukhus eller Karinahemmet. Patientens egna önskemål tas alltså i beaktande i utvärderingen av vårdbehovet.

Kvinna i sjukskötarkläder står utomhus och tittar mot kameran. Bakom henne träd och buskar.
Satu Nurmela säger att tiden får utvisa hur verksamheten vid Karinahemmet tar form. Kvinna i sjukskötarkläder står utomhus och tittar mot kameran. Bakom henne träd och buskar. Bild: Yle/Pontus Nyqvist sjukskötare,biträdande avdelningsskötare,karinahemmet

Exakt hur det här kommer att fungera i framtiden är för tidigt att uttala sig om ännu, säger både Nina Öhman och Satu Nurmela, som är biträdande avdelningsskötare.

Karinahemmet kommer att ha plats för sammanlagt 18 patienter, men till en början används 10 av dessa platser. Satu Nurmela tror inte att det kommer att bli ett problem att ta hand om så många patienter, även om där i framtiden skulle bo 18 personer.

- Resurserna är bra och vi har möjlighet att ge patienterna tid och den bästa möjliga vården och annat bemötande som de behöver, säger Nurmela.