Hoppa till huvudinnehåll

Kraftiga vindar i Österbotten och på Kvarken – varning för kraftiga vindar och hård sjögång

Högt vattenstånd lyfter isen upp över en brygga i Korsholms skärgård. I bakgrunden syns Replotbron.
Stormvindar och högt vattenstånd har varit det nya normala under januari hittills. Den här bilden är tagen utanför Replot tisdag 14 januari 2020. Högt vattenstånd lyfter isen upp över en brygga i Korsholms skärgård. I bakgrunden syns Replotbron. Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa vattenstånd,Österbotten,vinter,brygga,Replotbron,is

Det blåsiga vädret fortsätter och det kan blåsa upp till 20 m/s i vindbyarna i Österbotten under tisdagseftermiddagen. Samtidigt stiger vattenstånden. Vid 15.30-tiden var 401 hushåll utan el i Replot i Korsholm.

Samtidigt stiger vattenstånden. I Vasa kan det stiga upp till 110 centimeter på onsdagen och det finns en översvämningsrisk.

Det har varit en blåsig start på det nya året. Redan den tolfte januari hade det varit fem stormdagar i landet, i jämförelse med medeltalet på 2,9 stormdagar i januari, enligt meteorologen Joanna Rinnes blogg för Foreca.

Högt vattenstånd i den österbottniska skärgården. I bakgrunden syns ett rödmålat båthus.
På många håll är det öppet hav och stormvindarna lyfter höga vågor. Högt vattenstånd i den österbottniska skärgården. I bakgrunden syns ett rödmålat båthus. Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa vattenstånd,Österbotten,hav,skärgård,vinter,is

Vid 15.30-tiden på tisdag eftermiddag var 401 hushåll utan el i Replot i Korsholm.

- Jag kan ganska säkert säga att det är på grund av stormvindarna. Vi har extra beredskap på hela vårt område i kväll, säger driftchef Petter Södergran på Vasa elnät.

Södergran tillägger att de hela tiden följer med läget.

- 401 kunder utan el är 401 kunder för många utan el.

Strax efter klockan 16 var 251 hushåll i Korsnäs utan el. De 401 hushållen i Replot var fortsättningsvis utan el.

När klockan började närma sig 18 på tisdagskvällen var elavbrotten i Korsholm åtgärdade. Antalet strömlösa hus i Korsnäs var sju.

Vid samma tidpunkt var 184 hushåll utan el i Närpes och 142 utan el i Kristinestad.

Vid 19.30-tiden var inga österbottniska hushåll utan el.

Här kan du följa med elavbrotten i realtid.

Hård sjögång på Kvarken

Vindarna medför också att vattenståndet stiger och att det blir hård sjögång. I Kvarken varnas det för hård sjögång från tisdagseftermiddagen fram till sen kväll. Den signifikanta våghöjden överstiger fyra meter.

De kraftiga vindarna kommer troligtvis inte att påverka Wasa Express avgång från Vasa till Umeå klockan 20 på tisdag kväll.

- Det borde inte det. Klockan 20 när vi går ut borde det vara avtagande. Men de har lovat grov sjö så vi får följa med och se, säger vd Peter Ståhlberg på Wasaline.

Ståhlberg säger att det inte borde vara några större störningar i driften annat än att de ser till att surra lasten ordentligt.

Vad gäller onsdag morgons avgång från Umeå säger Ståhlberg att de följer med väderleksrapporterna.

- Det är ungefär samma som på hösten, vi får ta en dag i taget och följa med läget, säger Ståhlberg.

Vattenståndet stiger

Mätstationen i Vasa visar på att vattenståndet kommer att stiga till över 90 centimeter på tisdagskvällen. På onsdagseftermiddagen kan det till och med bli närmare 110 centimeter, enligt Meteorologiska institutet.

I Jakobstad förväntas vattenstånd på närmare 100 centimeter och i Kaskö lite över 80 centimeter under tisdagen och onsdagen.

Det finns risk för översvämning nära kusten vid låglänta marker.

Det blåsiga och milda vädret fortsätter

Den kraftiga vinden ska fortsätta ännu på onsdagen för att sedan avta något under torsdagen och fredagen. Men det blåsiga vädret kommer att fortsätta enligt 10-dygns prognosen, skriver Rinne.

Det milda vintervädret kan fortsätta i till och med fyra veckor ännu, enligt Meteorologiska institutet.

Högt vattenstånd i den österbottniska skärgården. I förgrunden syns en omkullkastad brygga.
Under det närmaste dygnet väntas en våghöjd på fyra meter på Kvarken. Högt vattenstånd i den österbottniska skärgården. I förgrunden syns en omkullkastad brygga. Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa brygga,vattenstånd,Österbotten,skärgård,vinter,is

Det kan komma lite kyligare vindar i mitten av nästa vecka, som ger kallare temperaturer, men i övrigt är det milda temperaturer, enligt prognosen som givetvis är osäker så långt i framtiden.

14.1.2020 kl 14.59 Uppdaterad med nya bilder.

14.1.2020 kl 15.56 Artikeln uppdaterad med kommentarer av Petter Södergran på Vasa elnät.

14.1.2020 kl 16.22 Artikeln uppdaterad med kommentarer av Peter Ståhlberg på Wasaline.

14.1.2020 kl 17.55 Artikeln uppdaterad med nya uppgifter om elavbrott.

14.1.2020 kl 19.32 Artikeln uppdaterad med nya uppgifter om elavbrott.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten