Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Utrikesminister Haavisto förhörs av grundlagsutskottet, bygget av Rail Baltica har inletts, vintersporter faller bort från skolgymnastiken

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) i plenisalen.
Riksdagens grundlagsutskott ska utreda om ministern har brutit mot lagen och borde åtalas i riksrätten. Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) i plenisalen. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto,utrikesminister,Gröna förbundet

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Grundlagsutskottet ska i dag höra utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) om procedurerna kring försöken att ta hem de finländska barn och mammor som befinner sig i al-Hol-lägret i Syrien. Initiativet kommer från tio riksdagsledamöter från oppositionen, Sannfinländarna, Samlingspartiet och Kristdemokraterna.

Att elever har symptom betyder nödvändigtvis inte att inomhusluftens kvalitet är dålig i skolorna,framkommer i en färsk undersökning som forskare vid Institutet för hälsa och välfärd THL och Helsingfors universitet har gjort.

Den snöfattiga vintern gör att vintersporterna faller bort från skolgymnastiken. Eleverna får inte chans att åka skidor och skridskor. I Korsholms högstadium är många elever ändå glada över att få byta ut skidåkningen mot stavgång och innegymnastik.

Utrikes

I Estland har byggarbetet på järnvägslinjen Rail Baltica kommit igång. Under 2020 hoppas alla de tre nationella Rail Baltica-bolagen i Baltikum att bygget kan ta fart på allvar, långt senare än planerat.

Väder

Det är uppehåll i stora delar av landet i dag. På eftermiddagen kan det förekomma regn eller blötsnö.

I landets västra del samt i västra delen av Norra Österbotten ligger temperaturen mellan +1 och +4 grader. Måttlig till frisk samt byigt sydlig till sydvästlig vind.

I norr växlande molnighet och enstaka snöbyar. På eftermiddagen västerifrån mulnande och snöfall. Temperaturen ligger mellan -5 och -15 grader. Svag till måttlig vind omkring syd.

Det varnas för hård vind i landskapen Åland och Österbotten där vindbyarna kan gå upp till 20 meter i sekunden.

Också på Norra Östersjön och Skärgårdshavet kan det blåsa upp till stormvindar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes