Hoppa till huvudinnehåll

Ny undersökning om rektorers välmående: "Vi är inte bara ledare för den egna skolan"

Söderkulla skolas rektor Jan-Erik Holmkvist i bild
Jan-Erik Holmkvist har varit rektor i 30 år. Söderkulla skolas rektor Jan-Erik Holmkvist i bild Bild: Yle/Daniela Ilvonen Söderkulla,Sibbo,jan-erik holmkvist

Jan-Erik Holmkvist är rektor i Söderkulla skola i Sibbo och berättar att det tillkommit en del uppgifter till rektorsarbetet sedan han började jobba. Han känner press, men han blir inte stressad i första taget.

En ny undersökning visar däremot att ungefär 45 procent av de finländska grundskole- och gymnasielärarna är utmattade eller löper risk för att bli utmattade.

Jan-Erik Holmkvist säger att han själv inte varit utbränd, men att han under sin långa karriär som rektor haft många jobbiga år med många utmaningar.

- På något sätt tror jag ändå att min personlighet är ganska lämplig för rektorsarbetet.

Som rektor har man många olika uppgifter. I dag vikarierar Jan-Erik Holmkvist som lärare i bildkonst.

- Om jag inte skulle vikariera, så skulle jag säkert sitta i mitt kansli och förbereda inför ett föräldramöte i morgon.

Ett klassrum med sjätteklassister som sitter och ritar.
Eleverna i årskurs 6 i Söderkulla skola har bildkonstlektion tillsammans med rektor Jan-Erik Holmkvist. Ett klassrum med sjätteklassister som sitter och ritar. Bild: Yle/Tintin Råholm lärare,klassrum,elever,skolelever,skolor

Ungefär 55 procent av rektorerna är ivriga inför sitt jobb och mår bra

Över hälften av rektorerna är ivriga och motiverade inför sitt jobb.

Rektorsbarometern visar också, förutom att rektorerna är ivriga, att 11,5 av dem är utmattade.

Så mycket som 33,4 procent löper risk för att bli utmattade. De som riskerar att bli utmattade är ändå ivriga inför sitt jobb.

Det här har undersökts med hjälp av en enkät som 564 rektorer i Finland har svarat på. Av dem var 32 stycken svenskspråkiga.

Planen är att kunna göra en sådan här undersökning varje eller vart annat år, berättar forskare Katariina Salmela-Aro som har varit med och gjort undersökningen.

- Nu kan man inte göra någon jämförelse och vi kan inte se några trender jämfört med tidigare år.

Katariina Salmela-Aro med blond page och röd halsduk. Står med armarna i kors framför en växt och en vägg.
Katariina Salmela-Aro säger att den här typen av undersökning är den första av sitt slag i Norden. Katariina Salmela-Aro med blond page och röd halsduk. Står med armarna i kors framför en växt och en vägg. Bild: Yle/Tintin Råholm forskare,vetenskap,Katariina Salmela-Aro

Det här är den första undersökningen om finländska rektorers hälsa och välmående.

Förutom att mäta rektorernas välmående via enkäter har några av de svarande också fått testa att använda en ring samt ett aktivitetsarmband som mäter aktivitet och sömn.

Katariina Salmela-Aro berättar att man i enkäten undersökt rektorernas känslor och deras kognitiva funktioner.

- Det som är en ny vinkling är att vi också har undersökt till exempel kognitiva utmaningar, som exempelvis rektorernas minne.

Eleverna märker att rektorn är stressad ibland

Eleverna Madeleine och Ronja har bildkonstundervisning med rektor Jan-Erik Holmkvist. De berättar att bildkonst är deras favoritämne.

Madeleine och Ronja säger att de ibland märker att rektorn är stressad.

- Nu när vår lärare har varit borta har han haft lektioner med oss hela tiden, men inte har han verkat så stressad, säger Madeleine

Ronja inflikar att han inte hinner vara på både möten och lektioner.

- Lite, när han ska ha något möte hinner han inte vara på några lektioner, säger Ronja.

Arbetsbilden har förändrats

Tidigare hade rektorerna mindre arbetsbörda och deras arbete såg också annorlunda ut.

- Det har skett en jättestor förändring, säger Jan-Erik Holmkvist.

Han berättar att man förut såg till att pappersarbete gick vidare från skolan till bildningskansliet där de skötte det administrativa och så såg man till att skolvardagen fungerade.

- I dag gör man mycket uppgifter utanför den egentliga skolbyggnaden. Det handlar också om personal och ekonomi, till exempel anställningsbeslut, sådant som någon sekreterare i kommunen gjorde förut.

Det förväntas också att rektorerna bidrar till kommunens utveckling. Där är rektorerna med som förmän, berättar Jan-Erik Holmkvist.

Här sjunger eleverna i årskurs sex i Söderkulla skola en låt de själv skrivit till Jan-Erik Holmkvist då han nyligen fyllde sextio.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes