Hoppa till huvudinnehåll

Saapunki pressade Kyllönen i Vanda – favoriten vann efter sekundstrid: "Kändes nästan som jag halvsov"

Anne Kyllönen i finska cupen.
Anne Kyllönen fortsätter i ledning i finska cupen. Anne Kyllönen i finska cupen. Bild: Lehtikuva Anne Kyllönen

Anne Kyllönen ledde från start till mål i finska cupen, men hon fick en rejäl match av Susanna Saapunki. Landslagsåkarna lade beslag på samtliga tätpositioner i damloppet.

Det största samtalsämnet inför finska cupen på skidor i Vanda har varit bristen på snö. Hela huvudstadsregionen gapar tom på snö – men i Håkansböle hade arrangörerna trollat med knäna och fått ihop en bana som fick beröm från idrottarna.

I damtävlingen, där de två största finländska namnen Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen inte kom till start, var Susanna Saapunki ett utropstecken.

Saapunki satte favoriten Anne Kyllönen på ett riktigt test. På fem kilometer klassiskt blev det en sekundstrid, men säsongens tredje bästa finländska damåkare vann.

Kyllönen, som blev trettonde i Tour de Ski-sammandraget vid årsskiftet, slog Saapunki med en dryg sekund. Samtidigt såg Kyllönen till att befästa sin position som etta i finska cupens totalsammandrag.

I tv-intervjun konstaterade Kyllönen att spåren var i väldigt bra skick, men hon var inte så nöjd med känslan. Hon ledde ändå hela vägen.

– Kroppen kändes inte så pigg – det kändes nästan som att jag halvsov, säger Kyllönen.

Roponen njuter av livet i USA

I tävlingen knep de fyra landslagsåkarna de fyra första positionerna. Bakom Kyllönen och Saapunki körde Laura Mononen in som trea och Johanna Matintalo in som fyra.

Riitta-Liisa Roponen bor numera i USA – hennes man Toni Roponen är tränare vid universitet i Denver – och hon gjorde sin säsongsdebut i Vanda. Hon blev femma i loppet.

– Det var så kul att få tävla i en sån här fartfylld tävling. Jag njuter av hur jag har det i livet nu. Jag har fått roliga utmaningar i USA, säger Roponen.

Roponen är kvar i Finland några veckor till. Hon har bland annat tänkt köra i FM i Vörå i månadsskiftet.

Eveliina Piippo åkte i mål som nia i tävlingen. Hon förlorade med 38,7 sekunder till dagens vinnare.

Tävlingens bästa FSS.åkare var Jennie Lindvall. IF Åsarna-åkaren blev 26:e – en och en halv minut långsammare än Kyllönen.

Hakola klart distanserad

På herrsidan var inte säsongens två bästa åkare Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen med. De två laddar om efter Tour de Ski och kommer till start i helgens världscup i Nove Mesto.

I deras frånvaro knep Lauri Lepistö segern i regnet i Vanda. Lepistö stod för en finfin insats på den klassiska milen och slog Ristomatti Hakola med en klar marginal.

Hakola, som i helgen medgav att han jobbar i motvind den här säsongen, ledde i början, men han såg mer och mer plågad ut ju längre loppet led och förlorade med 16,9 sekunder.

– Jag hade inga raktefart i dag heller. Lepistö var kung. Det känns väldigt tungt och knepigt just nu, men det hör väl till att det ska gå upp och ner i idrott, säger Hakola.

Lepistö överraskade en aning med sin klara seger och var riktigt nöjd efteråt.

– Jag var lite nervös inför start. Jag visste inte riktigt om jag var återhämtad efter Tour de Ski, men det kändes bra, säger Lepistö.

Bästa FSS-åkare var IF Minkens Kalle Parantainen. Han var nästan två minuter efter och slutade 23:e.

Längdåkning, finska cupen:

Damer, 5 km (k):
1) Anne Kyllönen 14.04,1
2) Susanna Saapunki + 1,3
3) Laura Mononen + 7,1
4) Johanna Matintalo + 7,8
5) Riitta-Liisa Roponen + 16,7
6) Jasmi Joensuu + 24,2

Här hittar ni samtliga resultat från loppet!

Herrar, 10 km (k):
1) Lauri Lepistö 25.21,2
2) Ristomatti Hakola + 16,9
3) Karri Hakala + 45,9
4) Aleksi Parttimaa + 46,8
5) Timo Mantere + 50,2
6) Lauri Vuorinen + 57,0

Här hittar ni samtliga resultat från loppet!