Hoppa till huvudinnehåll

Timo Oksanen i BK-46 handboll är verksamhetsledare på dagen och tränare för herrlaget på kvällen

Personporträtt på Timo Oksanen
Karisbon Timo Oksanen trivs i sina två BK-roller. Personporträtt på Timo Oksanen Bild: Christoffer Westerlund / Yle handboll,tränare,handbollstränare,BK-46,Karis,Västnyland,verksamhetsledare,bollsport,timo oksanen

Karisbon Timo Oksanen har inga fritidsproblem. På dagarna är han verksamhetsledare för BK-46 handboll. På kvällarna är han tränare för klubbens herrlag som spelar i landets högsta serie FM-ligan.

För ett drygt år sedan pensionerades Timo Oksanen från Nylands brigad. En vecka hann han njuta av pensionsdagarna innan han tog över som halvtidsanställd verksamhetsledare för BK-handbollen.

- Min arbetstid är 19 timmar i veckan, normalt från åtta till tolv, men visst får jag ibland vara flexibel. Jag är tillgänglig och om det finns arbete som ska göras så varför inte då göra det?

Att en del jobb sker under arbetstid stör inte Oksanen särskilt mycket.

- Det är kärleken till handboll och klubben som ger energi, småler han.

Pussla ihop träningstider

Oksanen säger att mycket av arbetstiden som verksamhetsledare går till administration.

- Jag är kontaktperson till Handbollsförbundet, till Raseborgs stad och till idrottskansliet. Jag koordinerar en del evenemang som till exempel turneringar och mässan som vi ordnar i april, berättar han.

Verksamhetsledaren koordinerar också match-och träningstider. Speciellt besvärligt kan det ibland bli med träningstiderna.

BK-spelare firar cupguldet
BK:s flaggskepp, herrlaget, har inlett säsongen fint. BK-spelare firar cupguldet Bild: Tomi Hänninen/ Newspix24 handboll,BK-46 Handboll

BK-46 har över 300 spelare och mer än tjugo lag som ska ha träningstider till idrottshallen i Karis, bollhallen i Ekenäs och de olika skolorna i Karis där BK-46 också tränar.

- Det var ett intressant jobb i höstas då jag försökte få allting och passa ihop gällande träningstiderna.

Oksanen säger att det är många faktorer som ska tas i beaktande.

- Hur tränarna jobbar, när de kan leda sina träningar, hur barnen går i skola och var de bor. Antalet timmar är ju begränsade.

Kravnivån är hög trots snälla tränare

I sin andra roll i BK-46 fungerar Timo Oksanen som tränare för representationslaget i herrarnas FM-liga. Han tränar laget tillsammans med Andreas Rönnberg.

- Samarbetet och samverkan mellan oss två fungerar riktigt bra. Vi pratar mycket med varandra före och efter varje träning och match.

- Det har löpt jättebra ända sedan somras då vi började jobba med det här laget.

Han säger att inställningen hos spelarna i laget är väldigt bra. Det betyder att båda tränarna får agera den ”snälle tränaren”.

- Det betyder ändå inte att kravnivån inte skulle vara tillräckligt hög.

BK-46 har ett slagkraftigt lag

Oksanen konstaterar att BK-46 har ett slagkraftigt lag som till och med kan kämpa om FM-guld.

- Segern i cupfinalen strax före jul var bra för oss och egentligen för hela den finländska handbollen. Det var fin pr och stämningen var på topp i Karis idrottshall under matchen.

En tränare klappar ihop händerna.
Timo Oksanen har varit verksam inom BK-handbollen i närmare 20 år. En tränare klappar ihop händerna. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollstränare,Västnyland,Karis,Raseborg,BK-46 Handboll,timo oksanen

För att kunna matcha, Helsingforslaget Dicken och mästarlaget Cocks från Riihimäki, landets två andra topplag i FM-ligan, tror Oksanen att allting måste klaffa.

- Cocks är ju närmast ett proffslag och Dicken har starka spelare på alla spelpositioner, så för att slå dem måste vi lyckas på alla delområden, säger Oksanen.

Andreas Rönnberg omringad av bk-spelare.
Timo Oksanen (till vänster) tränar BK-46:s herrlag i handbollens FM-liga tillsammans med Andreas Rönnberg (mitten). Andreas Rönnberg omringad av bk-spelare. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,tränare,handbollstränare,Andreas Rönnberg,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland,timo oksanen

Timo Oksanen avslutade sin spelarkarriär våren 1997. Han spelade bland annat i Ekenäs IF då laget spelade i dåvarande FM-serien.

- Den säsongen var Mikael Källman spelande tränare i EIF, säger Oksanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland