Hoppa till huvudinnehåll

Vad är en “riktig” sport?

Xander Schauffele golfar på Sentry Tournament of Champions på Hawaii.
Medan du tittar på amerikanen Xander Schauffele som svingar på Sentry Tournament of Champions kan du ställa dig frågan: Är golf en riktig sport? Xander Schauffele golfar på Sentry Tournament of Champions på Hawaii. Bild: LEHTIKUVA/Getty Images/AFP/Editering Yle golf

Esportens rätt att kalla sig för en sport debatteras trots massiva tittarsiffror och ett enormt marknadsvärde. Men vad är skillnaden på sport och idrott, och vad krävs för att vara en sport... eller idrott?

Om vi generaliserar rejält tycker många idrottsfans om att förlöjliga idrotter som inte är tillräckligt mycket idrott. Det är till exempel lätt att föreställa sig en soffidrottare, som nyss sett skidåkaren Ivo Niskanen ta guld i klassisk stil, skrocka åt snooker, truppgymnastik eller esport eftersom det minsann inte är en “riktig” sport.

Men finns det något sätt att få ett slut på den debatten? Är det bara ishockey, fotboll, brottning och andra klassiska, fysiska grenar som förtjänar epitetet idrott?

Vi kanske måste börja med definitionen av sport och idrott.

Det svenska språket är frälst med två ord för i stort sett samma sak, som gör det möjligt att skilja på saker och ting. Finskans urheilu och engelskans sport(s) gör debatten extra svår, eller lätt beroende på hur du ser på saken; det engelska ordet definieras av Cambridge universitets ordbok som “ett spel, en tävling eller aktivitet som kräver fysisk prestation och kunnande som spelas eller görs i enlighet med regler, för underhållning och/eller som arbete”.

Sport betyder också en uppsjö andra saker, till exempel “en trevlig, positiv och generös person” (se Great Gatsby och Leo di Caprio) men i grund och botten kräver det alltså en fysisk prestation.

Monika Mikkola seglar Laser Radial.
Är segling en riktig sport? Monika Mikkola seglar Laser Radial. Bild: EPA segling,Laser Radial,Monika Mikkola

I Svenska akademiens ordbok erbjuder orden idrott – “idkande av kroppsövningar som avse att bibringa kroppen styrka och sundhet och den utövande personen vissa fysiska färdigheter” – och sport – “verksamhet som kräver visst mått av kroppsansträngning och färdighet [...] som utövas i syfte att ge utövaren det nöje och den spänning [...] som är förenade med utövandet i att tävla med någon” – lite annorlunda definitioner, men inte kanske tillräckligt?

Definitionen av sport är i stort sett densamma som i engelskan, men då också definitionen av idrott efterlyser en fysisk prestation har vi inte flyttat skyttegravarna så mycket. Det visar sig alltså att det i själva verket är skillnaden mellan “riktiga” former av tävlingar, inte skillnaden mellan sport och idrott, som vi söker efter.

Att spela Starcraft II kräver att du ska ha en konstant arbetande hjärna medan du utför flera hundra kommandon per minut. Att spela golf kräver ett ögonkast på var flaggan står och en så precis sving som möjligt.

Är det då tävlingsmomentet som avgör vad som är en “riktig” sport/idrott? Nej det duger inte, eftersom esport, tävlingsdans och hotdog-ätning är tävlingar, samtidigt som de hör till de sporter som enligt vissa inte är "riktiga".

Så vad ska schack, darts, biljardspel och Counterstrike göra för att försvara sig mot traditionalister som förnekar dem en plats i idrottens finrum? Vad ska segling, golf och fäktning göra, som enligt många inte platsar i rummet? Eller bilsporten? Eller (inne)bandy? Listan på ifrågasatta grenar kan göras lång.

Kanske riktiga sporter, ett urval

Följande sporter kan kritiseras för att inte vara sport:

Golf

Golf kräver inte en mer avancerad typ av kunnande och finess än de mest avancerade esporterna. Kräver inte mer intelligens än schack, och inte mer fysisk ansträngning än darts. Men det är en gentlemannasport och golfbilar är kul.
Olympisk gren? Ja
Tävling? Ja
Sport? Nåväl ja..

Motorsport

F1, rally, NASCAR, MotoGP och så vidare nämns ibland i diskussioner om sporter som inte är sporter. Men få inser att det kräver stort taktiskt kunnande och en massiv fysisk prestation; Lewis Hamilton har sagt att han kan tappa fyra kilo per lopp och Nico Rosberg uppmärksammade samma fenomen, som speciellt gäller i Singapore, för tre år sedan.
Olympisk gren? Nej
Tävling? Ja
Sport? Ja

Hästsport (dressyr och hoppning)

Frågan handlar väl dels om att det är hästarna som gör det fysiska samt att det inte är "tillräckligt" häftigt..? Synd för hästen men...
Olympisk gren? Ja
Tävling? Ja
Sport? Knappt

Skateboard

Av någon outgrundlig, unken orsak anses skateboard ofta inte vara en sport, medan snowboard aldrig kritiseras på samma sätt. För övrigt debuterar skateboarden i de olympiska spelen i Tokyo 2020! "Finsk"-amerikanska Lizzie Armanto kan hämta medaljer åt Finland, så därför ger vi gott betyg.
Olympisk gren? Ja (!)
Tävling? Ja
Sport? Ja!

Bowling

Ärkebiskopen av sporter som inte är sporter!? Bowling kräver finess, och mental styrka, och en minimal men existerande fysisk prestation. Men kom igen, va? Den vinner som misslyckas med att slå strike. Wow!
Olympisk gren? Nej
Tävling? Ja
Sport? Nej

Håller du med? Kommentera nedan!

OBS! Den här listan och artikeln i sin helhet är till stor del satir, tack för att du förstår!

Om vi fokuserar på fysisk prestation är det relativt lätt att skilja på till exempel rugby och esport. Men då vi ska dra gränsen är det svårare. Att spela Starcraft II på professionell nivå kräver att du ska ha en konstant arbetande hjärna, med blicken fixerad på en hord av ljusdioder medan du utför flera hundra kommandon per minut. Att spela golf kräver, karikerat, ett ögonkast på var flaggan står och en så precis sving som möjligt.

Ett återkommande krav som ordböcker och idrottens paraplyorganisationer ställer på sysselsättningar som vill kallas idrott är att de ska ha definierade regler som styrs av idrottens organisation. Här blir det oklart på vilket sätt League of Legends inte uppfyller det här kravet, samtidigt som darts, alltså pilkastning, ofta får vara med i de stora sammanhangen.

League of Legends
League of Legends-finalen 2019 hade tiotals miljoner tittare, men ändå kritiseras sporten som inte en riktig sport. League of Legends Bild: Riot Games League of Legends,e-sport

Problemet verkar vara att esport som helhet inte har en internationell organisation där de alla samlas. På många sätt är esport som friidrott – en benämning med en uppsjö av grenar under sig.

Reglerna för att vara en riktig sport kan alltså summeras till att grenen i fråga ska vara

  • en tävling
  • ens en gnutta fysiskt ansträngande
  • ha regler

men det har ändå ingen skillnad då vi diskuterar detta med varandra.

Det beror ändå på din attityd till sport.