Hoppa till huvudinnehåll

85 procent mer skog förstördes i fjol i Amazonas än året innan – ursprungsfolken möts för att bekämpa skogsskövlingen

kulotuksen jäljiltä savuava kukkula Parán osavaltiossa Brasiliassa.
I fjol brann det upp 85 procent mer skog i Amazonas än året innan kulotuksen jäljiltä savuava kukkula Parán osavaltiossa Brasiliassa. Bild: Mika Mäkeläinen / Yle Brasilien,Amazonfloden,Regnskog,Amazonas regnskog,skogsbränder,flygbilder,hyggesbränning,Pará

Skogsskövlingen i Amazonas trappades upp dramatiskt under fjolåret då 85 procent mer skog förstördes än året innan. Samtidigt samlas ursprungsfolken för att diskutera hur man kan motarbeta president Jair Bolsonaros nya planer på hur Amazonas ska exploateras ännu mer effektivt.

Över 9 000 kvadratkilometer regnskog förstördes år 2019, jämfört med 5 000 kvadratkilometer år 2018, framgår det ur en ny rapport.

Uppgifterna har samlats med hjälp av satelliter som följer med skogsskövlingen i realtid.

60 procent av Amazonas ligger i Brasilien, som i fjol led av omfattande skogsbränder, särskilt i de norra delarna av landet.

Amerikanska satellitbilder visar hur Amazonas brinner både i Brasilien och i grannlandet Bolivia
Satellitbilder visar hur Amazonas brann i fjol både i Brasilien och i grannlandet Bolivia Amerikanska satellitbilder visar hur Amazonas brinner både i Brasilien och i grannlandet Bolivia Bild: EPA-EFE/NOAA Bolivia,Brasilien,skogsbränder

Man bokförde över 90 000 bränder i Brasilien i fjol, vilket var 30 000 fler än året innan.

En stor del av bränderna orsakades av regeringens beslut att uppmuntra boskapsskötsel, kommersiellt jordbruk och gruvdrift i Amazonas.

Den konservativa presidenten Jair Bolsonaro är en klimatförändringsskeptiker som talar varmt för att exploatera Amazonas ännu mer effektivt.

Ursprungsfolk hotas

Representanter för ursprungsfolken i Amazonas inleder i dag ett fyra dagar långt så kallat stammöte där man skall koordinera motståndet mot Bolsonaros politik.

Tidigare skyddade stamområden hotas bland annat av Bolsonaros bosättnings- och utvecklingspolitik som inleddes då han i fjol tillträdde som president.

Bolsonaro har sagt att han vill integrera 900 000 människor som tillhör ursprungsbefolkningen, bättre i landets ekonomi.

Det innebär i praktiken att han försöker öppna upp över 450 mineralrika stamområden för gruvdrift och kommersiellt jordbruk.

Mötet har sammankallats av Kayapo hövdingen Raoni Metuktire som betraktas som en levande legend i kampen för Amazonas
Mötet har sammankallats av Kayapo hövdingen Raoni Metuktire som betraktas som en levande legend i kampen för Amazonas Mötet har sammankallats av Kayapo hövdingen Raoni Metuktire som betraktas som en levande legend i kampen för Amazonas Brasilien,Amazonas

Både ursprungsfolken och miljöorganisationer världen över varnar för att det ytterligare trappar upp skogsskövlingen och skogsbränderna i Amazonas - "världens lungor" som är kritiska i kampen mot klimatförändring.

– De rikedomar som Bolsonaro talar om är vita mäns rikedomar så att de kan köpa bilar, flygplan och farmer. Vår rikedom är skogarna och floderna, säger stamhövdingen Megaron Tzucarramae som deltar i mötet som hålls i en by i stamområdet Xingu i delstaten Mato Grosso.

Bolsonaro driver igenom ny lag

Mötets värd är stamhövdingen Raoni Metuktire som blev känd som en miljökämpe redan på 1980-talet tack vare kampanjer som han höll med internationell kända personer och musiker, som till exempel Sting.

– Året inleds med detta störa möte som Raoni har sammankallat för att vi ska komma överens om en strategi för att skydda Amazonas från de hot och den förstörelse som Bolsonaros regering orsakar, säger miljöaktivisten Sonia Guajarara som leder ursprungsfolkens paraplyorganisation Apib.

laittoman kultakaivoksen työntekijät huuhtovat maa-aineesta kultaa vesisuihkuilla Amazonin sademetsässä.
Bolsonaro vill öppna upp stamområden för gruvdrift , kommersiellt jordbruk och naturgasutvinning laittoman kultakaivoksen työntekijät huuhtovat maa-aineesta kultaa vesisuihkuilla Amazonin sademetsässä. Bild: Mika Mäkeläinen / Yle Brasilien,Amazonfloden,Regnskog,Amazonas regnskog,Pará,guld,gruvdrift,gruvarbete

Den stora dagstidningen O Globo avslöjade förra veckan detaljer om ett nytt lagförslag som Bolsonaro vill driva igenom för att öppna upp skyddade stamområden.

Bolsonaro vill genom lagen göra det möjligt att utöver gruvdrift, även utvinna naturgas och bygga vattenkraftverk i stamområden.

Dessutom ska det enligt lagen bli möjligt att idka jordbruk med genetiskt modifierade växter. Allt detta är ännu i dag förbjudet i Amazonas.

Källor: Reuters, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes