Hoppa till huvudinnehåll

Det här kan bli historiens varmaste januaridag – meteorolog: Lika varmt i Helsingfors som i Sydeuropa

Videkissor den 14 januari 2020  fotade i Drumsö.
Videkissar på Drumsö i Helsingfors den 14 januari. Det har varit exceptionellt varmt i januari i år. Videkissor den 14 januari 2020 fotade i Drumsö. Bild: Lehtikuva vide,Drumsö,Helsingfors

Nu i mitten av januari utlovas det sällsynt varmt väder. Temperaturen i södra Finland kan i dag bli uppemot nio grader. Ifall det blir så varmt innebär det att det blir nya historiska lokala värmerekord för januarimånad.

Enligt Meteorologiska institutets prognos kan Helsingfors få lika milt väder som Sydeuropa i dag på eftermiddagen och kvällen.

Klockan nio i kväll ska det vara åtta grader varmt i Helsingfors. Samtidigt är det lika varmt i Istanbul i Turkiet samt i Greklands huvudstad Aten.

Varmare än vanligt i stora delar av landet

Hittills har januari på sina håll varit cirka 10 grader varmare än vanligt och enligt Meteorologiska institutet väntas det varma vädret fortsätta ännu nästa vecka.

Enligt Meteorologiska institutets statistik har början av januari varit 6–10 grader varmare i stora delar av landet jämfört med genomsnittstemperaturerna åren 1981–2010.

– Så här varmt är det i början av januari mer sällan än en gång på 30 år, i Lappland sker det lite oftare, säger Meteorologiska institutets meteorolog Pauli Jokinen i ett pressmeddelande.

Enligt Jokinen är temperaturerna som vi nu har i söder typiska för hur temperaturerna är i mitten av april.

Milda vintrar blir allt vanligare

Milda vintrar har också förekommit tidigare år och de är ett vanligt inslag i Finlands klimat. Meteorologiska institutet uppger att man inte kan säga att en mild vinter direkt har koppling till att klimatet blir varmare.

Klimatförändringen orsakar ändå långvariga förändringar i klimatet och det gör att milda vintrar blir vanligare och kalla vintrar allt ovanligare.

– I framtiden är vintrarna i södra Finland allt oftare sådana som vi nu har, säger gruppchef Antti Mäkelä vid Meteorologiska institutet i ett pressmeddelande.

Vågor slår mot klippa på Drumsö i Helsingfors. Bilden är tagen vid en betongbrygga.
I framtiden kommer vintrarna att vara mer regniga och solen kommer att titta fram allt mer sällan, enligt Meteorologiska institutet. Vågor slår mot klippa på Drumsö i Helsingfors. Bilden är tagen vid en betongbrygga. Bild: Lehtikuva våg,vind,Drumsö

Enligt Meteorologiska institutet väntas klimatet i Finland förändras mer på vintern än på sommaren i och med klimatförändringen.

Temperaturerna blir högre, det kommer att regna mer och det blir mindre snö, enligt institutet. Dessutom kommer solen att titta fram mer sällan på vintern i och med att vintrarna blir mer molniga.

Meteorologiska institutet jämför vädret för enstaka år genom att jämföra det med statistik från tiotals år tillbaka. Just nu används uppgifter som samlats in mellan 1981–2010.

– Den här statistiken visar medeltemperaturer vid olika mätstationer. Med hjälp av dem kan vi se att det i januari i år har varit väldigt milt jämfört med det genomsnittliga vädret i januari, säger Mäkelä i pressmeddelandet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes