Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna vill inte ha arv - hoppas att mamma och pappa använder pengarna på sig själva när de blir äldre

En äldre man kör en person i rullstol längs promenadstråket runt Metviken i Vasa
Mer än fyra av fem svarande säger att de vill använda sina tillgångar på sin egen hälsa då de blir äldre. En äldre man kör en person i rullstol längs promenadstråket runt Metviken i Vasa Bild: Yle/Sofi Nordmyr metviken

Bara var tionde finländare vill att deras föräldrar ska lämna ett så stort arv som möjligt till yngre generationer, visar finansbranschens takorganisation Finans Finlands utredning. En stor majoritet vill att föräldrarna i stället använder pengarna på sig själva.

Hela 90 procent av dem som svarat på finansbranschens enkät anser att föräldrarna ska använda sin egendom på sin egen hälsa och sitt eget välmående. Bara tio procent anser att föräldrarna borde lämna efter sig ett möjligast stort arv.

Kvinnor är ännu mera positiva till att investera i den egna hälsan: 96 procent vill att deras föräldrar ska använda pengarna på sig själva. Bland männen är samma siffra 87 procent.

Mer än fyra av fem svarande säger också att de vill använda sina tillgångar på sin egen hälsa då de blir äldre.

Tusen finländare i åldern 18-84 år svarade på enkätundersökningen nu i januari.

Vi får inte slira från välfärdssamhällets fundament― Piia-Noora Kauppi

Många finländare är, enligt undersökningen, också redo att sälja egendom om de behöver mera vårdtjänster då de blir äldre än vad samhället erbjuder. En dryg femtedel säger att de absolut är redo för det, medan knappt hälften säger att de kan tänka sig att göra så till viss del. Bara sex procent säger att de absolut inte är redo att sälja egendom för att finansiera vårdtjänster för sig själva.

Finans Finlands vd Piia-Noora Kauppi säger i ett pressmeddelande att finländarnas mest centrala egendom är den egna bostaden. Därtill äger många finländare t.ex. en sommarstuga eller skog.

Enligt Kauppi är nyckelfrågan hur sådan egendom kan omvandlas till medel som kan användas. Alla äger inte sådant som kan omsättas i pengar, konstaterar hon.

- Vi får inte slira från välfärdssamhällets fundament, utan vi måste med skattemedel kunna erbjuda omfattande vårdtjänster av hög kvalitet.

Källa: STT

Lyssna också på Nyhetspodden: Hur ska vi ha råd att bli äldre när det föds allt färre barn?

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes