Hoppa till huvudinnehåll

Flyg genom halva natten, mardömmar om ny matförgiftning – men handbollsherrarna är redo för dubbla ödesmatcherna: "Måste vara förberedda på allt"

Nico Rönnberg.
Nico Rönnberg. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet Nico Rönnberg

På torsdag börjar allvaret – igen. EM-kvalet inleds för Finlands del med ett dubbelmöte mot Georgien. Efter att ha förberett sig för den livsviktiga bortamatchen i Cypern i några dagar tror laget på sina chanser. Vi måste bara orka springa, slår Max Granlund fast.

Larnaca–Aten–Istanbul–Tblisi.

Då Yle Sporten får tag på landslaget vid middag på onsdagen befinner de sig i den turkiska storstaden. Ännu ett flyg väntar innan den redan nu nästan tolv timmar långa resan är över.

– Heh, inte är det ju kanske optimalt, skrattar Nico Rönnberg per telefon.

– Men alternativet var att flyga hem till Finland över natten och sedan åka vidare genast på morgonen. Så nog är det här bättre. Nu fick vi tillbringa några dagar tillsammans med laget och hade kul tillsammans, fortsätter han.

Landslaget stannade alltså i Cypern efter att ha avslutat VM-kvalet med en seger där på söndagen. Nu har fokus varit på att scouta de kommande motståndarna Georgien.

– Vi har kollat video, analyserat deras spel, spanat in hur deras spelare rör sig. Sedan har vi tränat enligt deras taktik. Vi har kunnat koncentrera oss på det väsentliga och tränat ihop oss bättre. Så med tanke på det är en sådan här resa inte så farlig, berättar Max Granlund.

Max Granlund i farten mot Bosnien-Hercegovina.
Max Granlund. Max Granlund i farten mot Bosnien-Hercegovina. Bild: Matti Matikainen/Handbollsförbundet Finlands herrlandslag i handboll,max granlund

Enligt Granlund är det framför allt georgiernas mittback och högerback som laget spanat in extra noga. Utöver det har fokus – helt som Ola Lindgren berättade för Yle Sporten redan efter söndagens match – varit att få försvaret att fungera.

– Det är grunden till allt, säger Nico Rönnberg.

– Vi vill kontra mycket och allt startar med att stoppa deras anfall. Vi har märkt att utdelningen på de offensiva lägena är mycket högre också då vi håller tätt, tillägger han.

Men inverkar då den tunga resan dagen innan lagets ork? Nej, anser båda två.

– Det ska inte vara en bortförklaring. Målet är alltid att springa så mycket som möjligt, säger Granlund.

Maginfluensan spökar fortfarande

Det där med bortförklaringar är något som alla vänner av finländsk landslagshandboll snabbt kopplar ihop med just Georgien. Då lagen möttes i VM-kvalet i november 2013 drabbades så gott som hela det finländska laget av maginfluensa.

Finland förlorade sedan matchen.

– Man måste vara förberedd på allt. Men vi har tagit förebyggande åtgärder i år. Vi har med oss allt från mjölksyrebakterier till handdesinficeringsmedel, berättar Nico Rönnberg.

Senast var det hotellmaten som var boven i dramat. Men landslaget har inte hämtat med sig egen mat för det.

– Det var maximal otur. Men man måste bara gilla läget. Vissa bortamatcher är svårare än andra, men man måste bara försöka göra det bästa av det, säger Rönnberg.

”Kände mig lite sliten”

Mot Cypern vilade Rönnberg hela matchen. Efteråt konstaterade tränaren Lindgren att stjärnan ”förhoppningsvis” kunde spela mer mot Georgien – och så är också fallet.

– Nog kunde jag ha spelat mot Cypern också, inte var det frågan om något annat inte, säger Rönnberg nu.

– Jag kände mig bara lite sliten och då tränaren ger en möjligheten att vila efter att ha spelat fulla minuter i flera matcher före det så är det bara att tacka och ta emot. Men visst brände det lite i fingrarna då man satt där, vinnarskalle som man är, fortsätter han.

Ola Lindgren blickar åt sidan.
Ola Lindgren. Ola Lindgren blickar åt sidan. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24 Ola Lindgren,Finlands herrlandslag i handboll

Det innebär att Finland offensivt sett har en farlig duo att lägga förväntningar på i just Nico Rönnberg och Max Granlund.

– Nu när vi har fått spela ihop oss igen där på Cypern så ser jag fram emot att få spela. Jag ser väldigt positivt på vår offensiv, säger Granlund.

”Det är nu som det gäller”

Det är alltså till handbolls-EM 2022 som Finland nu försöker kvala in. Den första omgången har redan spelats, och det var där som Georgien inledde sitt kval. Efter att ha slutat tvåa i sin grupp tog man sig vidare till den andra omgången, där ett dubbelmöte avgör vem som avancerar till den tredje omgången.

Det ”egentliga” kvalet.

Ola Lindgren sa redan då han tog över som tränare att det är den här turneringen som ska vara Finlands stora mål just nu. Och frågar man Nico Rönnberg och Max Granlund känns det också i truppen.

– Inte gick vi in i VM-kvalmatcherna med dålig attityd heller, men visst känner man en liten press just nu, säger Granlund.

Är det en bra eller dålig sak?

– Jag skulle nog säga att det är bra. Det ska sporra oss till att spela bättre.

Nico Rönnberg understryker i sin tur att landslaget hela tiden tagit små steg framåt. Och att VM-kvalresultaten inte är ”fy skam”.

– Vi landade ändå på sju poäng och de gånger vi förlorade handlade det om små saker vi gjorde fel. Vår högsta nivå är ganska hög. Det finns många i laget som inte är så rutinerade och det har återspeglat sig i resultaten.

– Men det går framåt hela tiden. Ola har hämtat in många nya idéer och bidragit med mycket positivt. Det är positivare i laget än det varit på många år, slår han fast.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport