Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Få begränsningar kring alternativ vård i Finland, tyska judar oroade för sin säkerhet, exceptionellt varmt januariväder

Tre brandmän står i gula kläder vid en skogskant i Amazonas som är täckt av rök.
I fjol brann det upp 85 procent mer skog i Amazonas än året innan. Tre brandmän står i gula kläder vid en skogskant i Amazonas som är täckt av rök. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Amazonas

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Utrikes

Det ukrainska passagerarplanet som sköts ner förra veckan i Teheran med 176 personer ombord, träffades av två luftvärnsmissiler.
Det visar en ny video som har lagts ut på Youtube och vars äkthet bekräftas av The New York Times.

Skogsskövlingen i Amazonas trappades upp dramatiskt under fjolåret då 85 procent mer skog förstördes än året innan. Samtidigt samlas ursprungsfolken för att diskutera hur man kan motarbeta president Jair Bolsonaros nya planer på hur Amazonas ska exploateras ännu mer effektivt.

Snart tre månader efter attentatet mot en synagoga i staden Halle i Tyskland har de tyska myndigheterna meddelat om hårdare tag i kampen mot högerextremismen. Polis och säkerhetstjänst ska förstärkas för att effektivare kunna ta sig an hotet från ytterhögern. Bland judarna i Tyskland är osäkerheten ändå stor.

Inrikes

I Finland är begränsningarna kring alternativ vård fortfarande få, trots att en arbetsgrupp för över tio år sedan lade fram en rad förslag på området. Ur ett nordiskt perspektiv är avsaknaden av regelverk unik, säger Kjell Asplund som är professor emeritus i medicin.

Kommunerna får sina pengar från skatter, statsandelar och olika andra inkomstkällor, bland annat hyror, lån och försäljning. Kolla här hur mycket skattepengar din kommun fick ifjol.

Väder

Dagen ser ut att bli exceptionellt varm med milt väder i landets södra och mellersta delar och det kan bli nya värmerekord för januari i dag.

I söder kan temperaturen stiga upp till 7–9 grader. På morgonen är det mulet och från sydväst regn, i landets mellersta del lokalt även snöblandat regn. Tilltagande, på dagen byigt vind omkring sydväst. I kväll avtar vinden.

I Norra Österbotten samt i Kajanaland är det till en början mest mulet och uppehåll. På dagen söderifrån på många håll snöfall eller snöblandat regn. Temperaturen ligger mellan 0 och 2 grader. Måttlig vind mellan syd och väst, på dagen avtar vinden.

I Lappland är det halvklart till mulet och mest uppehåll, men i östra och norra Lappland till en början lokalt snöfall. Temperaturen ligger mellan 0 och -10 grader, i västra Lappland lokalt -15 grader. Mest svag vind.

Meteorologiska institutet varnar för hårda vindar i landskapen Åland, Egentliga Finland, Satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Birkaland.

Läs också