Hoppa till huvudinnehåll

Tuukka Rask skadades av ful tackling – tränaren bekräftar att det handlar om hjärnskakning: ”Domarna missade en armbåge i huvudet”

För exakt en vecka sedan tvingades Joonas Donskoi utgå med en skada efter en huvudtackling. Under nattens omgång gick Tuukka Rask samma öde till mötes. På andra håll lyckades både Leo Komarov och Esa Lindell näta.

Drygt en minut in i matchen mellan Columbus Blue Jackets och Boston Bruins tvingades gästerna byta målvakt. Tuukka Rask låg på isen och verkade groggig.

Vad hade hänt?

Repriserna svarade på frågan. Columbus svenska forward Emil Bemström knockade Rask med en armbåge rakt i huvudet då han åkte förbi honom.

Se video på situationen genom att klicka på artikelns huvudbild.

Rask kunde inte återvända till matchen och efteråt bekräftade Boston-tränaren Bruce Cassidy att det handlar om en hjärnskakning.

– Det var en armbåge i huvudet och borde ha varit en utvisning, men de missade det och vi går vidare. Killarna borde kanske ha reagerat starkare än de gjorde, säger Cassidy på presskonferensen.

Enligt Brandon Carlo ska domarna ha sagt att det var ett misstag – att Carlo själv skuffade Bemström på Rask. Men backen är av annan åsikt.

– Jag rörde honom knappt, säger han efter matchen på klubbens Twitter-konto och tillägger att spelarna ”borde ha reagerat” på tacklingen.

Efter att ha sett incidenten försökte Carlo utmana Bemström till ett slagsmål, men svensken hade inget intresse av att delta. Bemström själv fick också ta ställning till situationen efteråt – och verkar medge att han faktiskt prickade Rask med sin armbåge.

– Det blev mer fysiskt efter det. Synd att han skadade sig, det menade jag inte alls. Jag försökte bara backchecka … men jag hade strax innan blivit crosscheckad i sidan och var väl lite sur, säger han för Fox Sports.

Columbus vann matchen med 3–0. Den andra nollan på raken för Elvis Merzlikins.

Säsongens första för Komarov – Lindell avgjorde i förlängning

New York Islanders gjorde i sin tur klart från start att det inte var något tvivel om vem som skulle ta full poängpott då laget stod värd för Detroit Red Wings. Islanders körde över bottenlaget med hela 8–2 – och en av spelarna som steg fram var Leo Komarov.

”Leksa” passade först fram Noah Dobsons 6–1-mål i den andra perioden före han sedan själv halvvägs in i tredje satte 8–1. Säsongens första balja för rivjärnet.

Leo Komarov firar mål.
Leo Komarov och Valtteri Filppula (i bakgrunden) var kedjekamrater så sent som i fjol. Leo Komarov firar mål. Bild: All Over Press Leo Komarov

Patrik Laine noterades också för två poäng då hans Winnipeg Jets slog Vancouver Canucks med 4–0 på hemmais. Laine passade fram både matchens första (tillsammans med Sami Niku) och sista mål – bägge två signerade Kyle Connor.

Dallas Stars lyckades i sin tur vända ett 0–2-underläge till 3–2-seger mot Colorado Avalanche. Matchhjälte i förlängningen? Ingen annan än glödheta Esa Lindell.

Backen pangade in pucken från blålinjen då perioden knappt två minuter in i perioden. Målet var Lindells tredje för säsongen. Roope Hintz noterades också för en assist i matchen.

Nytt zorromål – rakt framför näsan på Mikael Granlund

Carolina-forwarden Andrej Svetjnikov blev tidigare den här säsongen den första NHL-spelaren någonsin att göra ett så kallat zorromål. Efter att ha upprepat bragden har konststycket nu börjat kallas ”The Svech” av åtminstone vissa.

Nu kan också Nashvilles svenska stjärnforward Filip Forsberg lägga beslag på namnet – eller åtminstone på en variant av målet. Forsberg lyckades nämligen göra ett zorromål mot Edmonton under nattens omgång, men gjorde det från backhand.

Mikael Granlund, som själv också har en viss historia med tricket, stod framför kassen då Forsberg klämde in pucken förbi Mike Smith.

Svetjnikov medgav tidigare att det var just Granlunds mål mot Ryssland i VM 2011 som inspirerade honom att lära sig tricket.

För Nashvilles del blev målet ändå en klen tröst då Edmonton knep full poängpott med 4–2 på tavlan.

Resultat, NHL:

Buffalo – Vegas 4–2
BUF Jokiharju 0+0, +/- 0, 16:28
BUF Ristolainen 0+1, +1, 20:41

Toronto – New Jersey 7–4
TOR Kapanen 0+0, +/- 0, 17:34
NJD Vatanen 0+0, -3, 19:38

Tampa Bay – Los Angeles 4–3 e.str.

NY Islanders – Detroit 8–2
NYI Komarov 1+1, +2, 14:39
DET Filppula 0+0, -3, 12:02

Pittsburgh – Minnesota 7–3
PIT Riikola 0+0, -1, 13:52
MIN Koivu 0+0, -1, 13:39

Columbus – Boston 3–0
CBJ Nutivaara 0+0, +/- 0, 11:43
BOS Rask 0/0 1:12

Ottawa – Chicago 2–3 e.fl.
CHI Määttä 0+0, +/- 0, 19:19

Winnipeg – Vancouver 4–0
WPG Laine 0+2, +2, 19:01
WPG Niku 0+1, +1, 15:43

Colorado – Dallas 2–3 e.fl.
COL Rantanen 0+0, +2, 19:38
DAL Heiskanen 0+0, -1, 21:41
DAL Hintz 0+1, -1, 15:27
DAL Kiviranta 0+0, -1, 12:51
DAL Lindell 1+0, +/- 0, 26:20

Edmonton – Nashville 4–2
NSH Rinne 28/31
NSH Mi. Granlund 0+0, +/- 0, 15:57

Arizona – San Jose 6–3

Videobilder från Viasat.