Hoppa till huvudinnehåll

Utrikespolitik och Iran i fokus när demokraterna drabbade samman i Iowa – Elizabeth Warren läxade upp de manliga kandidaterna

Tisdagens presidentdebatt mellan sex demokratiska kandidater ansågs på förhand vara särskilt betydelsefull av åtminstone ett skäl: det var den sista tv-sända debatten innan det viktiga och första primärvalet i delstaten Iowa den 3 februari.

Påpassligt nog ägde debatten rum i Iowas huvudstad Des Moines.

Sex kandidater hade kvalat in till debatten, det minsta antalet hittills.
Denna gång fick utrikespolitiken och USA:s roll ute i världen ett stort utrymme.

Inte helt oväntat, med tanke på Irankrisen som följt på USA:s mord av den iranska toppkommendören Qasem Soleimani.

– Vietnamkriget och Irakkriget är de största utrikespolitiska misstagen i vår tid och både krigen byggde på lögner. Nu ljuger presidenten igen och det kan dra oss in i ett nytt krig som riskerar bli ännu värre en Irakkriget, sade Vermontsenatorn Bernie Sanders.

Bernie Sanders.
Bernie Sanders under debatten. Bernie Sanders. Bild: AFP / Lehtikuva Demokratiska partiet i USA,Bernie Sanders,CNN,Valdebatt

Sanders passade på att upprepa sin kritik mot sin kanske främsta rival i presidentkampen, Joe Biden, för att denna i tiderna röstade för Irakkriget, något som Sanders själv inte gjorde.

Biden erkände att det var ett misstag och försökte parera kritiken med att säga att han som vicepresident fokuserade på att avsluta kriget.

Demokraternas presidentvalskandidat och tidigare vice president Joe Biden.
Joe Biden. Demokraternas presidentvalskandidat och tidigare vice president Joe Biden. Bild: AFP / Lehtikuva Demokratiska partiet i USA,Joe Biden,CNN,Valdebatt,Presidentval i USA

Biden själv förde fram sin långa utrikespolitiska erfarenhet, en av hans trumfkort, och sade att han som president skulle satsa på att återställa USA:s förlorade respekt ute i världen.

– Vi är isolerade idag, våra allierade likställer oss med Iran, och uppmanar oss att trappa ner. Vi måste återuppbygga våra allianser som tagit skada

Krigströttheten är påtaglig bland många amerikaner och enligt en färsk förfrågning svarade över hälften av de tillfrågade att de motsätter sig Donald Trumps hantering av Irankrisen

South Bend-borgmästaren Pete Buttigieg lyfta fram att president Trump i själva verket ökat USA:s militära närvaro ute i världen, i motsats till vad han lovade.

– Trump har skickat mer trupper till Mellanöstern, sade Buttigieg som själv lovat att söka kongressens godkännande för krigshandlingar ifall han blir president

Warren: De enda på scenen ikväll som vunnit alla sina val är kvinnorna

De två utpräglade vänsterkandidaterna, senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders, har politiskt mycket gemensamt har båda hittills hållit god ton mot varandra i kampanjen.

På tisdagskvällen lokal tid hettade det för första gången till en aning mellan dem.

Bakgrunden är Warrens färska påstående att Sanders i en privat diskussion mellan kandidaterna i december 2018 skulle ha påstått att demokraterna kommer att förlora mot Donald Trump om partiet utser en kvinna till kandidat.

Elizabeth Warren.
Elizabeth Warren. Elizabeth Warren. Bild: AFP / Lehtikuva Demokratiska partiet i USA,Elizabeth Warren,CNN,Valdebatt,Presidentval i USA

Sanders har kraftigt dementerat uppgifterna, och gjorde det på nytt när han frågades om saken i debatten.

– Det stämmer inte, alla som känner mig vet att det är vettlöst att påstå att jag skulle ha sagt det.

– Hillary Clinton fick tre miljoner fler röster än Trump i valet år 2016, så hur kan någon påstå att en kvinna inte skulle bli president? fortsatte Sanders.

Warren fick ordet efter Sanders och rev ner kvällens förmodligen största applåder med sitt svar.

– Det bästa sättet att se på frågan är att se på männen som står här på scenen. Sammanlagt har de förlorat tio politiska val. De enda här ikväll som vunnit samtliga val de ställt upp i är kvinnorna, sade Warren och syftade på Minnesotasenatorn Amy Klobuchar och sig själv.

Mindre än tre veckor till kraftmätningen i Iowa

Debatten handlade också om bland annat klimatfrågan och hälsovård, två teman som demokraternas väljare i undersökningar sagt att prioriterar högt.

Men från och med nu kommer kandidaternas kampanjer i allt större grad kretsa kring förberedelserna inför primärvalet i Iowa om mindre än tre veckor.

Den kandidat som går ut som segrar från Iowa har av tradition en utmärkt position att bli kandidat.

Grunden till Barack Obamas segertåg år 2008 lades genom vinst i Iowa, medan John Kerry seglade fram till en kandidatur efter att ha vunnit primärvalet i delstaten år 2004.

Den senaste mätningen ger Sanders en knapp ledning med 20 procent, tätt följd av Warren, Buttigieg och Biden.

Men 45 procent av de tillfrågade Iowaväljarna säger sig fortfarande vara öppna för att överväga en annan kandidat.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes