Hoppa till huvudinnehåll

Allt fortfarande vidöppet i EM-kvalet – handbollsherrarna fixade oavgjort i Georgien: "Väldigt väl utförd bortamatch"

Robin Sjöman passar bollen.
Robin Sjöman i farten i landslaget (arkivbild). Robin Sjöman passar bollen. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet Finlands herrlandslag i handboll,robin sjöman

Finland har fortfarande avancemanget i egna händer. Bortamatchen mot Georgien slutade 24–24 – och med andra ord räcker vilken seger som helst hemma i Riihimäki på söndag för att handbollsherrarna ska gå vidare till den tredje omgången.

Det har talats om en av de största landslagsmatcherna på länge. Efter ett mindre lyckat VM-kval inledde Finlands herrlandslag i handboll sitt EM-kval på bortaplan mot Georgien på torsdagen.

Vinnaren av dubbelmötet går vidare till den tredje och avgörande kvalomgången.

Landslagsspelarna medgav för Yle Sporten redan innan matchen att ”man känner av en viss press”. Och visst verkade truppen taggad. Då nationalsången spelades i hallen i Tbilisi glömde spelarna bort dacapot av den sista delen.

Finländarna inledde också matchen vassare. Anfallet rullade på och landslaget rev upp en tremålsledning i några repriser.

Men då flera av spelarna började slarva med skotten knappade Georgien också in på försprånget. I pausvilan hade värdarna redan gått förbi med uddamålet.

"Starkt gjort" att hämta upp underläge i andra

Den jämna matchbilden fortsatte också i den andra halvleken. Efter en starkare georgisk inledning kunde Finland kämpa sig tillbaka i matchen och lyckades också snabbt kvittera den.

– Det tycker jag att är starkt gjort av oss. Vi får ner de tekniska felen och även om där är en period då vi bränner många lägen så visar vi upp tålamod, säger chefstränaren Ola Lindgren för Yle Sporten per telefon efter matchen.

En besviken Ola lindgren efter att handbollsherrarna stått för en dålig insats mot Grekland.
Ola Lindgren. En besviken Ola lindgren efter att handbollsherrarna stått för en dålig insats mot Grekland. Bild: Handbollförvundet/Newspix24/Kalla Parkkinen handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Benjamin Helander,Ola Lindgren

Med 15 sekunder kvar att spela fick Finland bollen. Men det sista anfallet resulterade endast i en räddning och ett stolpskott. Slutresultatet: 24–24.

– Ett väldigt rättvist resultat, speciellt med tanke på att domarna var ganska mycket emot oss, summerar Lindgren och förklarar:

– De tillät väldigt långsamt spel i dag. Får vi upp tempot på hemmaplan så kommer det att gynna oss. Det här var en väldigt väl utförd bortamatch.

Härnäst: Ytterligare en tidig väckning

Att Finland ens hade segern på gaffeln ska man tacka Mikael Mäkelä för. Målvakten storspelade mot Georgien och hyllas också av tränaren.

– Mycket bra spelat av honom. Överlag spelar vi med bra disciplin i försvaret, säger Lindgren.

Mikael Mäkelä balanserar.
Mikael Mäkelä. Mikael Mäkelä balanserar. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24 Finlands herrlandslag i handboll,mikael mäkelä

Returmötet spelas på söndag i Riihimäki. Vinnaren avancerar till den tredje kvalomgången.

Innan det väntar ytterligare en tidig väckning för landslaget.

– Vi startar från hotellet klockan 3 i natt. Det är tufft, men vi har hanterat det väl så här långt. Efter det tar vi det lugnt och fortsätter förbereda oss på lördag, berättar Lindgren.

Georgien – Finland 24–24 (11–10)

Målskyttar Finland: Teemu Tamminen 6, Nico Rönnberg 5, Roni Syrjälä 4, Ian Martin 3, Robin Sjöman 3, Max Granlund 1, Miro Koljonen 1, Richard Sundberg 1

Målstatistiken är inte officiell.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport