Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollslandslaget länsar prisbordet på Idrottsgalan – landslagschefen Lennart Wangels största stund kom i ösregnet i oktober: "Det började plinga hysteriskt i mobilen"

Finska herrlandslagsspelare vrålar ut sin glädje.
I november säkrade Finland sin EM-biljett. Finska herrlandslagsspelare vrålar ut sin glädje. Bild: Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i fotboll

Snart är Lennart Wangel pensionär. Först ska landslagschefen ändå förbereda Finlands historiska EM-sommar. Efter att tagit emot priset som årets lag plockar Wangel fram sin största stund under 2019.

Vi återvänder till den 15 oktober. Finland hade slagit Armenien med 3–0 och samtidigt tagit ett jättekliv mot fotbolls-EM.

Senare under kvällen spelade Finlands enda kvarvarande hot Bosnien-Hercegovina borta mot Grekland. Matchen blev dramatisk – och rätt osannolikt nog är det landslagschefen Lennart Wangels största ögonblick under året.

– Vi körde hem från Åbo och jag följde med med matchen via en app. Frun var med, det regnade utanför och det var dystert. Sen plingade det till och det hade blivit mål. Det gick många minuter, sen fattade jag att Grekland hade gjort mål.

– Det var ett speciellt ögonblick. Efter målet började det plinga hysteriskt i mobilen och vår grupp i Whatsapp överöstes av meddelanden.

Kände du där och då att det är klart?

– Man måste vara ödmjuk, men det här laget har en konstig och positiv självsäkerhet och ett lugn. De sjunger när vi åker till matcherna och skapar en speciell stämning.

Första landslagsresan 1988

Wangel står med en pokal i famnen efter att herrlandslaget blev utsett till årets lag på Idrottsgalan. I egenskap av landslagschef fick han ta emot priset.

Årets lag på 2010-talet

2019: Herrlandslaget i fotboll
2018: Herrlandslaget i innebandy
2017: Herrlandslaget I basket
2016: Herrjuniorlandslaget i ishockey
2015: SJK
2014: Herrlandslaget i volleyboll
2013: Herrlandslaget I basket
2012: Silja Kanerva, Mikaela Wulff och Silja Lehtinen, segling
2011: Herrlandslaget i ishockey
2010: Herrlandslaget i innebandy

Snart går Wangel i pension. Han avslutar sin långa tid i landslagets tjänst efter EM-slutspelet. 1988 gjorde han sin första resa med landslaget.

– Jag och förbundet har en plan för min ersättare, men det finns inget som är bestämt.

Lennart Wangel.
Lennart Wangel. Lennart Wangel. Bild: Lehtikuva Svenska Idrottsgalan,lennart wangel

Efter mer än tre decennium i förbundets tjänst har Wangel en svårmatchad rutin. Det gäller hela staben – den är en av fotbollsvärldens mest erfarna.

– Det finns ju till och med några som har mer rutin än jag, säger Wangel och skrattar.

– Vi har en fin harmoni och alla kan sitt. Vi är lyckligt lottade som har jättekunniga personer på varje position.

"Njutit av alla år"

Just nu står fotbollslandslaget i rampljuset. En stund senare på Idrottsgalan försvarade förbundskaptenen Markku Kanerva titeln som årets tränare.

Årets tränare på 2010-talet

2019: Markku Kanerva, fotboll
2018: Markku Kanerva, fotboll
2017: Olli Ohtonen, längdåkning
2016: Jukka Jalonen, ishockey
2015: Petteri Piiroinen, friidrott
2014: Tuomas Sammelvuo, volleyboll
2013: Henrik Dettmann, basket
2012: Sami Hyypiä, fotboll
2011: Jukka Jalonen, ishockey
2010: Kai Suikkanen, ishockey

Så här bra har det verkligen inte alltid gått. I juni 2017 var Finland inte ens rankat bland de hundra bästa landslagen i världen.

– Jag har njutit av alla år även om det inte har kommit framgång. För mig har det betytt mycket att Finland har haft chansen länge i kvalet. Då har vi klarat oss okej. Det kan inte vara så svartvitt att allt är bra om vi går till slutspelet och att det annars är katastrof, säger Wangel.

– Jag har alltid tyckt om mitt jobb. Största orsaken är mina kollegor. Det har aldrig blivit apatiskt trots att det har kommit motgångar. Spelarna har alltid varit med på noterna.

När märkte du att det vänder efter att Kanerva kom in som förbundskapten?

– När det gick vägen i Nations League 2018.

– I det här EM-kvalet spelade vi toppenbra, men dessutom hade vi jävla flax med alla resultat. De andra tappade poäng och vi spelade fint. Allt gick vår väg.

EM-hotellet håller bästa klass

Tack vare landslagets kvalframgång förlängdes Wangel arbete. Snart ska han besöka S:t Petersburg på nytt och granska spelarhotellet som laget ska använda under EM.

– Förhållandena är grymma. Framgångarna i EM hänger på laget.

Mitt under galamiddagen fick Wangel bilder från sin engelska kollega. Under VM i Ryssland bodde England på samma hotell.

– Jag svarade honom att jag är på en fest.

– Det är kul att fira, men vi måste jobba mycket i vår för att förbereda allt för laget.

Läs också