Hoppa till huvudinnehåll

Jaro planerar egen fotbollsarena på Västra plan: "En proportionerlig plan med 3000 åskådarplatser"

Fotbollsmatch mellan Jaro och GBK.
Fotbollsmatch mellan Jaro och GBK på Västra plan. Fotbollsmatch mellan Jaro och GBK. Bild: YLE/AnttiKoivukangas västra plan

Jaro planerar en egen fotbollsarena på Västra plan i Jakobstad. Projektet ligger fortfarande på ritbordet, men vd Fredrik Haga hoppas att arenan ska stå klar inom ett par år.

Sedan ungefär ett halvt år tillbaka planerar Jaro för en egen fotbollsarena på Västra plan. Arenan skulle få 3000 åskådarplatser.

Grundar fristående aktiebolag

Den centralt belägna Västra plan är en bra placering för en fotbollsarena säger Haga. Området är öronmärkt för idrott och det finns redan behövlig infrastuktur.

- Det är ett fint område, om än lite trångt. Men det går att få in en stadion för 3000 personer, säger Haga.

Jaro för diskussioner med staden som ställer sig positiv till projektet och placeringen. Men tanken är att grunda ett helt fristående aktiebolag för att bygga och driva arenan.

Tankarna kring en fotbollsarena och dess placering har diskuterats i många år och på våra breddgrader behöver man konstgräs för att förlänga säsongen säger Haga. Och på Centralplan är det inte tillåtet att anlägga konstgräs.

Bygga med rim och reson

Fredrik Haga säger att Jaros planer är modesta i jämförelse med stadionbyggena i Vasa och Seinäjoki, och definitivt mycket mera småskaliga än den planerade hybridarenan i Karleby.

- Vi vill bygga med rim och reson, en proportionerlig fotbollsarena som passar in i Jakobstad, säger Haga.

Ännu finns det inget beslut om bygget och inte heller någon prislapp, någon miljon, säger Haga om kostnaderna. Något aktiebolag är inte heller ännu grundat, men fotbollsföreningen planerar att gå vidare med arenabygget.

- Vi går vidare med projektet så fort som möjligt och jag hoppas att arenan kan vara verklighet inom ett par år, säger Haga.

Simon Skrabb i landslaget.
Simon Skrabb. Simon Skrabb i landslaget. Bild: Lehtikuva Simon Skrabb

Inga transfermiljoner bakom bygget

Det är ändå inga transfermiljoner som ligger bakom planerna på en fotbollsstadion. Haga säger att det rör sig om "väldigt små summor" som klubben får efter Skrabbs övergång till italienska ligaklubben Brescia.

- Vi har fått information om den slutliga summan, men den är hemlig. Den är ändå bara är en liten del av de summor som florerat i offentligheten, och påverkar inte vår verksamhet. Men den är en liten kompensation, säger Haga.

För en förening som drar in pengar på att sälja lotter och kaffe och grilla korv är varje bidrag välkommet, men någon fotbollsstadion bygger man inte för pengarna säger Haga.

"Österbottnisk liga" bäddar för bra fotboll

Simon Skrabbs transfer har istället ett stort mentalt värde för föreningens tränare, frivilligarbetare och juniorer säger Haga.

- Det stora värdet ligger i att vi lyckats lotsa en spelare till en så hög nivå. Då ser också våra juniorer att det är möjligt att utvecklas och lyckas i Jaro, säger Haga.

Haga vill inte i detta skede sia om huruvida Jaro i år ska lyckas ta sig tillbaka till ligan, just nu pågår lagbygget. Men siktet är inställt på att hålla sig i övre slutserien för att till hösten spela om en ligaplats.

- Förra säsongen var vi närmare än tidigare år. Med fyra österbottniska lag i division ett, en riktig österbottnisk liga, kan vi se fram emot intressant fotboll, säger Haga.

Artikeln uppdaterad 17.1 kl. 10:35 Tidningen Pietarsaaren Sanomat var först med nyheten, inte Keskipohjanmaa.

Läs också