Hoppa till huvudinnehåll

"Kongressens vakthund" i USA: Vita husets beslut att frysa militärt stöd till Ukraina var olagligt

Donald Trump saapumassa Lontooseen, sotilasliitto Naton huippukokoukseen.
Donald Trump och Vita huset anklagas för att ha brutit mot lagen när de fördröjde utbetalningen av militärt stöd till Ukraina. Donald Trump saapumassa Lontooseen, sotilasliitto Naton huippukokoukseen. Bild: Andy Rain / EPA Donald Trump

USA:s beslut att frysa det militära stödet till Ukraina bröt mot lagen, anser Government Accountability Office (GAO) i en rapport.

GAO är en opartisk myndighet som rapporterar till kongressen och granskar användningen av amerikanska skattemedel.

Utlåtandet kommer samtidigt som senaten förbereder sig för rättegången där riksrättsåtalet mot president Donald Trump prövas.

Det militära stödet till Ukraina ligger i kärnan av åtalet, då Trump anklagas för att ha fryst stödet i syfte att pressa Ukraina till att inleda en undersökning kring demokraten Joe Biden och hans sons affärer.

Enligt GAO, som ofta kallas “kongressens vakthund”, bröt Vita husets budgetavdelning mot lagen när de frös stödet till Ukraina.

Vita husets budgetavdelning bestrider anklagelserna och har sagt att man agerat i enlighet med lagen och presidentens prioriteringar.

Budgetansvariga i Vita huset har tidigare försvarat stoppandet av utbetalningen till Ukraina och sagt att det är rutin att med jämna mellanrum fördröja utbetalningar som godkänts av kongressen.

Men fördröjningen av Ukrainastödet delade åsikter också inom Vita huset, med följden att åtminstone två tjänstemän avgick som ett resultat av beslutet att spärra stödet.

Slutligen betalade Vita huset ut det militära stödet till Ukraina

Senaten inleder rättegång mot Trump nästa vecka

Åtal mot president Trump väcktes i december av representanthuset. Åtalspunkterna, maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete, fördes på onsdagen formellt vidare till senaten av representanthusets demokratledare.

Senaten agerar som domstol och väntas inleda rättegången mot Trump nästa veckas tisdag.

För att avsätta Trump krävs stöd av två tredjedelar av senatens ledamöter. Det är osannolikt, då republikanerna, som har enkel majoritet i senaten hittills inte visat några tecken på att gå emot president Trump.

Källor: AP, Washington Post.

Läs också