Hoppa till huvudinnehåll

Livlig bostadshandel överraskade förmedlarna – Borgå uppvisar rekordsiffror

Gamla rödmyllefärgade byggnader i Borgå i solljus.
Borgå lockar bostadsköpare Gamla rödmyllefärgade byggnader i Borgå i solljus. Bild: Bengt Östling/Yle Borgå,Solsken

Handeln med gamla bostäder fick ett klart uppsving under slutet av fjolåret. Totalt sett var 2019 ett överraskande livligt år på bostadsmarknaden, säger Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen KVKL.

Under hela året bytte över 62 000 gamla bostäder ägare, vilket är 4,5 procent fler än 2018. Takten tilltog i december då bostadsaffärerna ökade med 8 procent jämfört med året innan.

Enligt fastighetsförmedlarna var det direkt bråttom inom branschen, och det var svårt att få tider bokade hos bankerna för att slutföra affärerna.

Särskilt livlig bostadshandel i Borgå

Det var inte bara i huvudstadsregionen som handeln ökade – också orter som Seinäjoki, Jyväskylä, Uleåborg, Åbo och Tammerfors visar uppsving.

I Borgå ökade handeln med gamla bostäder rekordartat – med hela 17 procent.

I Helsingfors, Esbo och Vanda noteras en tillväxt på 10 procent i fjol.

Alla slag av gamla bostäder tycks gå åt just nu. Efterfrågan på egnahemshus ökade med 6 procent, radhuslägenheter med 4 procent och lägenheter i flervåningshus med nästan 4 procent.

Försäljningstiderna förkortades i december

KVKL säger att prisutvecklingen var jämn under fjolåret. Mest steg priserna i Helsingfors, med drygt 3 procent, och kvadratmeterpriset ligger nu på i genomsnitt 5 391 euro.

På andra plats kommer Esbo med 4 674 euro och på tredje plats Tammerfors med 2 954 euro.

Den livligare bostadshandeln i huvudstadsregionen syns också i kortare försäljningstider. En lägenhet i ett flervåningshus säljs på cirka två månader, medan egnahemshus säljs på 3,5 månader i genomsnitt, visar KVKL:s siffror.

Som väntat har intresset för nybyggda bostäder minskat. Försäljningen av nya lägenheter minskade med 4 procent i fjol.

Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen KVKL säger att de låga räntorna och den ökade sysselsättningen ligger bakom den livligare handeln med gamla bostäder.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes