Hoppa till huvudinnehåll

Matti Peltonen söker efterträdare efter 30 år i Påminne: "Jag har gjort min del"

Matti Peltonen
Påminne skidcenters verksamhetsledare Matti Peltonen granskar att snökanonen är i skick. Matti Peltonen Bild: Yle / Veronica Montén Västnyland,Pojo, Raseborg,Påminne,matti peltonen

Du som har rört dig i Påminne i Pojo känner säkert igen honom - Matti Peltonen. På en röd fyrhjuling susar han fram och ser till att allt löper som det ska vid Påminne skidcenter.

Verksamheten i Påminne upprätthålls av föreningen Pojo sport. Det är därmed frivilliga krafter som hjälper till i skidbacken, i kaféet, vid biljettförsäljningen och i övrigt där det behövs.

Matti Peltonen
Allt från skidundervisning till biljettförsäljning sker tack vara frivilliga raseborgare.. Matti Peltonen Bild: Yle / Veronica Montén Västnyland,Pojo, Raseborg,Påminne,matti peltonen

Föga överraskande gör den milda vintern eldsjälen Matti Peltonen en aning bekymrad. Skidbacken har bara varit öppen ett tiotal gånger under säsongen och då är det bara barnbacken som varit i skidbart skick.

Nu hoppas Peltonen på minusgrader nästa vecka så att snökanonerna kan börja arbeta.

Inspirerad av de svenska skidbackarna

Verksamhetsledare Matti Peltonen, även kallad "Mr Påminne", har haft ett finger med i spelet allt sedan skidcentret öppnade för 30 år sedan.

Nu meddelar 75-åriga Peltonen ändå att han känner att han har gjort sitt och att någon annan får ta över från och med nästa säsong.

Matti Peltonen
Högst på Matti Peltonens önskelista är köldgrader och snö. Matti Peltonen Bild: Yle / Veronica Montén Västnyland,Pojo, Raseborg,Påminne,matti peltonen

På 1980-talet var Peltonen i Sverige och åkte skidor. Inspirerad av de svenska skidbackarna började han leka med tanken om en skidbacke hemma i Pojo.

Som det råkade sig öppnade sedan en skidbacke med skidskola i Påminne säsongen 1989-90. Verksamheten drevs då av ett privat företag som också hade en skidcenter i Puolanka i Kajanaland.

- Det här med slalombackar var ju lite nytt här i södra Finland. Det var många som åkte skidor här och många som åkte skidor första gången här i Påminne, berättar Peltonen.

Matti Peltonen
Det finns västnylänningar som stått första gången på skidor i Påminnebacken. Matti Peltonen Bild: Yle / Veronica Montén Västnyland,Pojo, Raseborg,Påminne,matti peltonen

Föreningen Pojo sport tog över och köpte verksamheten efter att det privata företaget hade gått i konkurs och Påminne tillfälligt hade köpts upp av de lokala företagarna Ralf Ajalin och Erkki Rissanen.

Vintrarna blir allt mildare

Milda vintrar som den vi har i år ställer till det för de som vill idka vintersport.

Matti Peltonen som har perspektiv konstaterar att vintrarna alltid har varierat i södra Finland. Han säger sig ändå ha märkt en tydlig förändring längs åren.

- Jag tror nog att det går åt det sämre hållet. Nog kan det hända att det stämmer att vintrarna blir allt sämre efter hand.

Matti Peltonen
Nu står hissarna stilla. Matti Peltonen Bild: Yle / Veronica Montén Västnyland,Pojo, Raseborg,Påminne,matti peltonen

Peltonen påpekar att vintern för två år sedan var varm fram till mitten av januari.

- Då öppnade vi den 13 januari, men det var bra vinter efter det. Före det fanns det inte alls möjlighet att göra snö. Det var inte alls på minussidan.

Tungt arbete

Nu har alltså Peltonen meddelat att pågående säsong blir den sista för hans del i Påminne.

Varför väljer du nu att stiga åt sidan?

- Om jag har bott i Påminne i 30 år så tycker jag att jag gjort min del. Det har varit ganska tungt. Det är alltid ont om pengar och vintrarna blir också sämre hela tiden.

- Det är klart att när vi jobbar på talko så krävs det också ganska mycket folk. Vintertid är vi runt 40 stycken. Det är inte så lätt att få ihop alla.

Matti Peltonen
Matti Peltonen Bild: Yle / Veronica Montén Västnyland,Pojo, Raseborg,Påminne,matti peltonen

Nu hoppas Peltonen att det finns någon som vill fortsätta efter honom.

Förutom skidåkning är Påminne numera också känt för sin cykelpark och sina backbilar om somrarna.

Läs också