Hoppa till huvudinnehåll

Natten då drottning Elizabeth II överraskande fick besök av en främmande man - Pertti Salolainen minns nyheten som förvånade världen

Kungafamiljen utanför Buckingham Palace 1975.
Drottning Elizabeth II i rött i mitten tillsammans med den övriga kungliga familjen utanför Buckingham Palace år 1975, dvs åren innan nyheten om den nattliga besökaren spred sig över världen. Kungafamiljen utanför Buckingham Palace 1975. Bild: Central Office of Information, Photographs Division. Buckingham Palace,Elisabet II,Förenade kungarikets monarki,Queen Elizabeth

Michael Fagan heter mannen som en natt för 38 år sen vandrade in i den brittiska kungafamiljens residens Buckingham Palace, drack av prins Charles vin, tömde blåsan i ett hundmatsförråd och avslutningsvis stövlade in i inget mindre än drottning Elizabeth II:s sovrum.

Pertti Salolainen
Pertti Salolainen. Arkivbild 2018. Pertti Salolainen Bild: Tiina Jutila / Yle Pertti Salolainen

- Jag minns det för att det väckte så stor uppmärksamhet i hela världen.

Så kommenterar Pertti Salolainen händelsen sommaren 1982 då den 32-årige Michael Fagan en julinatt gjorde sin anmärkningsvärda nattliga promenad i det kungliga slottet Buckingham Palace i London. Fagan har senare under livet ett flertal gånger gett intervjuer om natten.

Nu publicerar Yle Arenan för första gången en finlandssvensk komedi från 1985 Dialog på sängkanten där händelsen fritt har dramatiserats. I rollen som en drottning (här inte nödvändigtvis den brittiska utan bara en drottning) ser vi Ritva Valkama och som inkräktaren Nils Brandt. Komedin är skriven av Pekka Lounela.

Nils Brandt och Ritva Valkama i komedin Dialog på sängkanten från år 1985.
Ur komedin Dialog på sängkanten. Nils Brandt och Ritva Valkama i komedin Dialog på sängkanten från år 1985. Ritva Valkama,dialog vid sängkanten

London

Pertti Salolainen för sin del, med senare titlar som riksdagsledamot, partiledare, minister och ambassadör på sin CV, inledde sin karriär som journalist på Yle i slutet av 1960-talet och fick i den vevan möjlighet att under några år jobba som korrespondent i London och på det brittiska rundradiobolaget BBC.

Yles arkiv: Pertti Salolainen som korrespondent i London 1967
Pertti Salolainen som utrikeskorrespondent i London år 1967. Yles arkiv: Pertti Salolainen som korrespondent i London 1967 Bild: Fotograf: Norman Nicholls Pertti Salolainen

Salolainens politiska intresse ledde till att han återvände till Finland och ställde upp för samlingspartiet i riksdagsvalet 1970 där han blev invald och kom att sitta kvar i ett sträck ända till 1996.

pertti salolainen (Arkiv, 1982)
En bild av Pertti Salolainen i riksdagen just samma år som nyheten om drottningen kom, dvs 1982. pertti salolainen (Arkiv, 1982) Pertti Salolainen

Under åren följde Salolainen alltid nyheterna från Storbritannien med stort intresse.

Den udda nyheten om inkräktaren i drottning Elizabeths sovrum sommaren 1982 tog Salolainen, som dåvarande riksdagsledamot i Helsingfors, till sig via medierna.

- Alla var så förvånade över att det överhuvudtaget kunde hända. Man tänker att säkerhetsarrangemangen är så stora att något sådant inte skulle vara möjligt.

Inte ens säkerhetspersonalen trodde att det var realistiskt. Enligt uppgift stängde polisen av ett alarm som aktiverades av inkräktaren - i tron att det var falskt.

I Yles ljudarkiv hittas ännu den finskspråkiga nyhetsrapporten från juli 1982 kvar. Tapani Lausti rapporterar från London (ca 3 min).

Tapani Lausti beskriver läget enligt tidningsuppgifter:

Tidigt på lördagsmorgonen dök en okänd man upp i drottningens sovrum, beläget i palatsets bottenvåning. Drottningen höll sig lugn genom hela situationen och då mannen bad om en cigarrett fick hon anledning att öppna sovrumsdörren och kalla på vakten utanför.
Drottningen sägs efteråt ha skämtat om händelsen och härmat en av sina anställda som förfärat ropat till då hon sett mannen.

I rapporten diskuteras vidare också hur man politiskt kommer att förhålla sig till det inträffade eftersom säkerheten på slottet redan tidigare har ifrågasatts.

Några år senare, 1985, gjordes alltså det finlandssvenska dramat “Dialog på sängkanten”. Se här en cirka en minuts tv-snutt där regissören Carl Mesterton introducerar komedin.

Här hittas själva komedin.

Ett kärt land

Pertti Salolainens intresse för Storbritannien har alltid varit stort.

- Jag älskar Storbritannien, speciellt Skottland.

Grön dal i Skottland
Skottland. Grön dal i Skottland Bild: Yle kullar

Regelbunda besök till landet genom alla år på 1970- och 80-talen byttes år 1996 till ett fast boende för några år. Då utsågs Salolainen nämligen till Finlands ambassadör i Storbritannien (-2004).

Det i sin tur betydde att han en gång i året besökte just Buckingham Palace.

Buckingham palace år 1997.
Buckingham Palace. Arkivbild 1997. Buckingham palace år 1997. Bild: Tiina Karjalainen Buckingham Palace,1997 (band)

- Varje år hade de en diplomatisk mottagning. Jag gick dit med min fru och ett par personer från ambassaden. Man kunde då diskutera med de kungliga så det har jag gjort många gånger.

Också med drottning Elizabeth?

- Jo, många gånger. Första gången jag mötte henne var då jag just kommit dit som ambassadör och gick för att överlämna mina kreditbrev för ambassadörsskapet. Vi hade en halvtimmes diskussion, bland annat om hennes resa till Finland en gång. Det var mycket trevligt - hon är mycket trevlig och vänlig!

Drottning Elisabeth II besöker Finland 1976.
Drottning Elizabeth besökte Finland i maj 1976 och träffade då president Urho Kekkonen. Bilden är tagen på järnvägsstationen i Helsingfors. Drottning Elisabeth II besöker Finland 1976. Bild: Leif Öster Queen Elizabeth,Finland,Kekkonen,1976 (band)

Hurdant är Buckingham Palace på insidan då?

- Mycket fint! Mottagningarna hölls i stora hallar och det var mycket skojigt, intressant och fint.

Salolainen har svårt att förstå att någon utomstående så där bara kunde promenera in i slottet.

- Buckingham Palace är ju inhängnat av en mur så det är ju svårt att ta sig in.

Mannen i fråga, Michael Fagan, hade dessutom lyckats ta sig en bit in i slottet en kort tid före det slutliga nattliga besöket.
Också andra försök att ta sig in har gjorts både före och efter men ingen har blivit riktigt så känd som Fagan.

Pertti Salolainen under ambassadörstiden i London. Här år 2000.
Pertti Salolainen som ambassadör i Storbritannien. Här fotograferad i London år 2000. Pertti Salolainen under ambassadörstiden i London. Här år 2000. Bild: Jukka Kuusisto, 2000 Pertti Salolainen

För Pertti Salolainens del upphörde ambassadörstiden i Storbritannien 2004, men dock inte de regelbundna resorna till landet.

- Min son bor där med sin familj. Om ett par månader ska jag också åka dit på en träff för de finländare som genom tiderna jobbat på BBC.

Havet breder ut sig vid Skottlands västkust.
Havsvy vid Skottlands västkust. Havet breder ut sig vid Skottlands västkust. Bild: Ulrica Fagerström Skottland

Speciellt förtjust är Pertti Salolainen som sagt i Skottland.

- Jag var där då nästan varje år. Ofta i bergen och vandrade i det nordvästra hörnet av Skottland. Jag var också till ön Handa Island - en enormt fin plats för fågelälskare.

Se den finlandssvenska komedin Dialog på sängkanten med Ritva Valkama och Nils Brandt (1985).

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.