Hoppa till huvudinnehåll

Sofie Lundell skriver musik baserad på berättelser från vardagen

Sofie Lundell framför en vit vägg.
Sofie Lundell utmanar på Vegatoppen med låten Lita på tiden. Sofie Lundell framför en vit vägg. Bild: Vilja Media musik,Vegatoppen,Finlandssvensk Musik,singer-songwriters,sofie lundell

En singer-songwriter gör denna vecka comeback på den finlandssvenska musiklistan. År 2016 medverkade hon senast på Vegatoppen. Nu är Sofie Lundell tillbaka och utmanar med låten Lita på tiden.

Sofie Lundell kommer ifrån Dagsmark, Kristinestad. Redan i lågstadiet kom musiken in i hennes liv, men den tog fart på allvar då hon under högstadiet deltog i MGP.

– Det gav mersmak för att skriva mer låtar. Det var också den första bekräftelsen på att jag kunde skriva musik.

Den senaste tiden har Lundell ägnat mycket tid till studier. Hon har samtidigt skrivit mycket musik och uppträtt här och där.

Det här är Sofie Lundell

  • Hemma från Dagsmark, Kristinestad
  • Har musicerat sedan lågstadiet
  • Började spela fiol som sjuåring, spelar nu mest gitarr
  • Deltog 2010 i MGP
  • Utmanar på Vegatoppen med låten Lita på tiden

Självgående musiker

Som musiker har Lundell varit väldigt självgående, men i samband med den nya låten har hon fått tips utifrån.

– Jag har spelat gitarr och sjungit ensam väldigt länge. Det är egentligen nu när jag har fått kontakt med Jonas Sirén, som har producerat låten, som jag har börjat samarbeta med någon.

Trots att Lundell har skapat största delen av sin musik själv har hon inte känt sig ensam. Att börja samarbeta med någon har varit lite av en ögonöppnare för henne.

– Nu när jag har börjat samarbeta med Jonas så inser jag att det är väldigt viktigt att man vågar ta kontakt med någon som brinner för musiken.

Sofie Lundell på Vegatoppen
Sofie figurerade år 2016 på Vegatoppen med låten Trygghetens stad. Sofie Lundell på Vegatoppen Bild: Sofie Lundell sofie lundell

Känner ingen press på musikskapandet

Lundell har kommit ut med några låtar tidigare. Bland annat så var hon med på Vegatoppen med låten Trygghetens stad år 2016.

Än så länge känner Lundell ingen press på sitt musikskapande. Hon berättar att det nu är första gången som det känns som om det är på riktigt.

– Jag ger ut en EP med fyra låtar under våren. Ännu känner jag ingen press, men det kan komma senare.

Låtskrivandet ser ut på olika sätt för Lundell. Hon berättar att texten oftast är lättare att skapa än melodin.

– Texter kommer ganska naturligt för mig. Jag söker ofta olika sätt att uttrycka mig, men melodin har jag nog svårt med ibland.

Texterna handlar oftast om saker som finns i omgivningen.

– Jag försöker hitta berättelser i vardagen. Både från mitt eget liv och från andras.

Utmanar på Vegatoppen

Sofie Lundell utmanar nu på Vegatoppen med låten Lita på tiden. Låten har kommit ut som singel, men tanken är att den ska ingå i EP:n som utkommer under våren.

Lita på tiden behandlar ett svårt, men aktuellt tema.

– Den handlar om när man ser någon på nära håll som blir sårad, då man ska vara den personen som finns där och stöttar och vill ge någonting åt den här personen. Det är inte alltid så lätt.

Du kan rösta på låten här.

Läs också