Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Nya uppgifter och explosiv intervju sätter press på republikanerna att tillåta vittnen när senatsrättegången mot Trump drar igång

Ville Hupa analyserar senatsrättegången i USA.
Nya uppifter ger demokraterna ammunition inför rättegången och skapar frågetecken kring delar av Trumps och republikanernas försvarsargument, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa. Ville Hupa analyserar senatsrättegången i USA. Bild: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Donald Trump

Efter en månad av stiltje hägrar nu slutrakan i riksrättsförfarandet mot Donald Trump. Rättegången i den amerikanska senaten inleds på allvar nästa vecka. Senatens hundra ledamöter har rollen som jurymedlemmar och avgör presidentens öde.

De senaste dagarna har präglats av formaliteter: åtalspunkterna mot presidenten har presenterats inför senaten, demokraterna har utsett sitt team på sju personer som ska driva åtalet mot presidenten och i torsdags svors högsta domstolens president, John Roberts, in som formell ledare för rättegången.

Så långt inget oväntat.

Men vid sidan av de pampiga formaliteterna har de senaste dagarna fört med sig nya intressanta uppgifter.

De ger demokraterna ammunition inför rättegången och skapar frågetecken kring delar av Trumps och republikanernas försvarsargument.

Fixaren Lev Parnas: Trump visste till 100 procent vad jag höll på med i Ukraina

Mannen som just nu är på mångas läppar heter Lev Parnas. Han är rysk affärsman och fixare till Rudy Giuliani, Donald Trumps personliga advokat.

Giuliani är en av nyckelfigurerna i utredningen och hans förehavanden i Ukraina utgör en viktig del av demokraternas åtal mot Trump.

Giuliani är mannen som, med bland annat Parnas som sin hantlangare, satte press på Ukrainas president för att inleda en utredning mot demokraten Joe Biden och dennes son.

I en uppseendeväckande intervju på onsdagen sa Parnas att Trump hade full insyn i Parnas och Giulianis förehavanden i Ukraina.

- Han visste till hundra procent vad som pågick, sa Parnas till nyhetskanalen MSNBC.

- Jag gjorde inget utan presidentens eller Giulianis samtycke.

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani talar med journalister.
Rudy Giuliani är Donald Trumps advokat och en av nyckelfigurerna i riksrättsutredningen. Donald Trumps advokat Rudy Giuliani talar med journalister. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Rudy Giuliani

Trump har tidigare påstått att han inte känner till Parnas och upprepade på torsdagen samma sak när han uttalade sig för medier i Vita huset.

Parnas avfärdade också Trumps påståenden om att hans ambition att utreda Joe Bidens son Hunter - som tidigare jobbade för ett gasföretag i Ukarina - skulle ha haft att göra med en oro för korruptionen i landet.

- Det handlade endast om Joe och Hunter Biden och om att säkra återvalet av Trump år 2020, sa Parnas.

Uttalandet påminner om det som tidigare framförts av USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland. Enligt Sondland var det viktiga för Trump att få Ukraina att offentligt gå ut med att landet startar en utredning, inte själva utredningen.

Parnas explosiva uttalanden slutade inte där. Han nämnde också, precis som Sondland i november, att flera andra politiska höjdare var inblandade i - eller hade vetskap om - försöken att pressa Ukraina.

Parnas nämnde vicepresidenten Mike Pence, justitieministern William Barr, tidigare säkerhetsrådgivaren John Bolton, utrikesministern Mike Pompeo och den republikanska kongressledamoten Devin Nunes.

Alla var, enligt Parnas, “inne i kretsen”.

Kongressmyndighet: Trump bröt mot lagen när han frös militärt stöd till Ukraina

Hur seriöst ska man förhålla sig till Lev Parnas påståenden?

Trump och Vita huset har redan skyndat sig med att distansera sig till Parnas uttalanden.

Det gäller att påpeka att Parnas är en komplicerad figur. Han åtalas som bäst för ett annat brott och hans motiv kan i nuläget anses vara diffusa.

Samtidigt stärks Parnas uttalanden av textmeddelanden och dokument som han överlåtit till utredningen.

Hans berättelse förstärker också den bild som tidigare vittnesmål i riksrättsförfarandet målat upp: att Trump var ute efter att driva sina egna politiska intressen när han i kraft av sitt presidentämbete försökte få Ukraina att utreda familjen Bidens affärer.

Därtill fick Trump och Vita huset ytterligare en kalldusch på torsdagen, när kongressens oberoende kontrollmyndighet uppgav att Vita huset brutit mot lagen då de höll inne med betalningen av det militära stödet till Ukraina i fjol.

Stödet på nästan 400 miljoner dollar utgör en central pusselbit i bevisföringen mot Trump, då presidenten anklagas för att ha frusit stödet för att öka pressen på Ukraina.

Lev Parnas.
Enligt den ryske affärsmannen Lev Parnas hade Trump full insyn i Parnas och Giulianis förehavanden i Ukraina. Lev Parnas. Bild: EPA-EFE/All Over Press Lev Parnas

Ökad press på republikanerna att tillåta vittnen i Senatsrättegången

Vilken betydelse kan de färska uppgifterna få med tanke på nästa veckas rättegång?

Det tål att understrykas att utgången fortfarande verkar given: den republikanledda senaten kommer med högsta sannolikhet att fria Trump.

En avsättning av presidenten kräver att två tredjedelar av senatorerna röstar för att fälla presidenten. Det förefaller fortfarande osannolikt.

En intressant fråga har varit huruvida vittnesmål kommer att höras under rättegången.

Demokraterna har ställt högljudda krav på att få kalla in vittnen, bland annat tidigare säkerhetsrådgivaren John Bolton. Bolton själv har sagt sig vara redo att vittna.

Men republikanerna styr senatsrättegången och hittills har partiet med majoritetsledaren Mitch McConnell i spetsen förhållit sig avvisande till demokraternas krav.

Det kan bli svårare nu i ljuset av de senaste dagarnas nya avslöjanden, särskilt som enstaka republikanska senatorer också välkomnat tanken.

Läs också