Hoppa till huvudinnehåll

“Att göra mål och fånga en fisk känns alltid lika bra” – Fredrik Jensen vill inleda året med hemmaseger

Fredrik Jensen sparkar bollen.
Tuff start på året – inleder med att möta Dortmund hemma. Fredrik Jensen sparkar bollen. Bild: imago images/Nordphoto/ All Over Press Fredrik Jensen

När Bundesliga kör igång efter julpausen är det en ivrig Fredrik Jensen som ser fram emot att få möta Dortmund på lördag på hemmaplan. Det blir en tuff match, men vi vann över dem i fjol hemma, så varför inte nu också, säger han.

I Augsburg har Fredrik Jensen fått känna på livet som fotbollsproffs, med allt vad det innebär.

– Vi kan göra en hel stad glad om vi spelar bra. Vi kan göra deras veckoslut. Fotbollen och laget betyder så mycket för folk.

Jensens nyvunna självförtroende kommer från att den egna formkurvan äntligen pekar uppåt.

I december fick han vara med i startelvan tre gånger och den 13 december gjorde han sitt första Bundesligamål. Samtidigt satte han punkt för den 20 månader långa måltorkan i klubblaget.

Det var först efter matchen han lugnade ner sig och insåg vad han gjort.

– Det här var en milstolpe jag väntat på.

– Det finns två saker som alltid känns lika bra: att göra mål i match och att fånga en fisk, säger Jensen och småler. Men visst var det här målet nog lite speciellt.

Fredrik Jensen tittar in i kameran.
Fredrik Jensen har blivit kvitt skadorna och livet ler igen. Fredrik Jensen tittar in i kameran. Bild: Yle/Anki Karhu Fredrik Jensen

Jensens tränare från junioråren i Futura, Johan Lönnqvist, jublade framför tv-apparaten hemma i Borgå och visste hur viktigt det var att äntligen lyckas.

– Jag är en ganska känslig människa, så visst rullade det en tår nerför kinden också.

Lönnqvist har hållit kontakt med sin forna adept och minns den ivriga killen som kom cyklandes med sin storebror till Kokon konstgräsplan. Och om det är något hos Fredrik Jensen som inte har förändrats under åren, så är det lekfullheten och motivationen.

Karaktärsdragen har funnits där hela tiden, trots att fotbollen ganska snabbt blev mer tävlingsinriktad och slutligen ett jobb.

“Varför gör jag det här?”

På bänken, inte i truppen.

Jensens förra säsong var minst sagt tuff och kantad av skador. Dessutom gick det inte så bra för klubben.

– Alla var arga, fansen var arga och det var krismöte på krismöte, berättar Jensen och medger att visst fanns det stunder då han funderade varför han håller på med det här.

Fredrik Jensen tittar ut över vattnet
"Det fanns inte så mycket positivt i mitt liv just då." Fredrik Jensen tittar ut över vattnet Bild: Yle/Anki Karhu Fredrik Jensen

– Visst skulle det vara lättare att ha ett vanligt 9–17-jobb ibland.

Men Fredrik Jensen har inget svar på vad han skulle göra utan fotbollen. Det har liksom aldrig funnits en plan B, ifall fotbollskarriären skulle gå i stå.

– Det här är det jag har velat göra sen jag var riktigt liten, det har liksom aldrig funnits någon plan B, eller något annat jag velat göra eller lära mig.

Hemligheten bakom framgången?

När Fredrik Jensen i somras kämpade sig tillbaka efter en skada han drog på sig under EM-kvalmatchen mot Armenien, beslöt han sig för att det måste bli en förändring.

Att varannan månad köra rehab och sedan jobba sig tillbaka till spelskick var inte något han ville fortsätta med en säsong till.

– Jag hade en lång diskussion med lagets läkare och fysioterapeut och sedan gjordes det olika tester, vad kroppen skulle behöva mera av.

Fredrik Jensen tränar.
Jensen har jobbat sig till startelvan i klubblaget. Fredrik Jensen tränar. Bild: imago images / Krieger/ All Over Press Fredrik Jensen

Slutresultatet blev att han behöver ser över sin kost och vitaminintaget. Ha bättre helhetskoll på vad han stoppar i sig. Äta mindre rött kött och pasta.

Vad lagar du nu istället för pestopasta?

– Nå nu den senaste tiden har det varit mera wokgrönsaker och sådant, men nog finns pestopastan kvar på menyn, säger Jensen och skrattar.

Träningen har han inte ändrat så mycket på. Skillnaden är att han nu mår och orkar bättre.

– Sitter man på bänken, kan man alltid göra något för att få speltid, men är man skadad finns det inte så mycket att göra.

Fredrik Jensen firar efter mål mot Armenien.
Jensen ser fram emot att få spela EM i sommar. Fredrik Jensen firar efter mål mot Armenien. Finlands herrlandslag i fotboll,Fredrik Jensen

EM-sommaren hägrar

I slutet av mars samlas landslaget för träningsmatcher mot Polen och Frankrike. Den 13.6 spelar Finland sin historiska första match i EM mot Danmark i Köpenhamn. Jensen hoppas få se många finländska fans, familj och vänner i publiken, då matcherna spelas så nära.

Målet är att gå vidare från gruppen, men lätt blir det inte. Tuffaste motståndaren i gruppen är såklart Belgien.

– Det är en ny situation för oss alla. Nu har vi chansen att visa världen vad vi går för. Kunde Island göra det, kan vi också ta oss vidare, säger Jensen beslutsamt.

Läs också