Hoppa till huvudinnehåll

"Folk både älskar och hatar vårdreformen" - lagarna gällande vårdreformen ges till riksdagen detta år, säger omsorgsminister Kiuru

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) säger att många har tröttnat på vårdrefprmen och frågar om den alls blir av. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP). Bild: Lehtikuva Krista Kiuru,Finlands Socialdemokratiska Parti

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) säger att arbetet med lagarna som utgör grunden för social- och hälsovårdsreformen brådskar. Enligt Kiuru ges lagarna till riksdagen inom loppet av detta år.

Social- och hälsovårdsministeriet tar emot ansökningar om statsbidrag med början måndag nästa vecka.

Det blir möjligt att ansöka om statsstöd för såväl att utveckla social- och hälsovårdsservicen som för att förbereda en förnyelse av strukturerna.

190 miljoner euro för att utveckla social- och hälsovården

70 miljoner euro har reserverats för ansökningar för att främja tillgången till service inom bashälsovården, socialvården, mentalvården och inom den sektoröverskridande rehabiliteringen.

Social- och hälsovårdsministeriet diskuterar i början av året med de olika regionerna och landskapen hur de ser på utvecklandet av social- och hälsovården.

Enligt Kiuru är skillnaderna i service stora i landets olika delar, samtidigt som man vill beakta de olika regionernas särdrag.

120 miljoner euro reserveras för att förnya strukturerna. I praktiken går pengarna till att främja frivilligt regionalt samarbete då vården organiseras, och till gemensam beredning av ärendena.

Kommuner och samkommuner kan ansöka om statsstödet och det beviljas projekt där flera kommuner samverkar.

Enligt Kiuru blir det heller inga fler särlösningar motsvarande den som Nyland har fått.

När det gäller att garantera service på svenska behövs mer arbete innan helhetsbilden är klar - men vi tar detta på största allvar, sa Kiuru.

"Folk både älskar och hatar vårdreformen"

I vår blir det dags att gräva fram vårdreformen ur naftalinen.

- Folk både älskar och hatar vårdreformen. Men den kan bara inte vänta.

Kiuru sa att det inte bara är tjänstemännen som åker runt i landet, hon gör det själv också för att ge vårdreformen en knuff framåt.

Läs också