Hoppa till huvudinnehåll

Företagarflykten från Virkby fortsätter – banken och restaurangen stängde, kiosken stänger och sportaffären flyttar närmare Lojo

Vy över huvudstråket i Virkby.
Allt fler företag väljer att lämna Virkby. En del företag väljer att etablera sig närmare Lojo. Vy över huvudstråket i Virkby. Bild: Veronica Montén / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,företagsflykt

Under hösten och början av vintern stängde bankkontoret och restaurangen i Virkby. Snart stänger R-kiosken och i mitten av februari flyttar sportaffären till Tynnismalmen. Många är oroliga över utvecklingen.

Den anrika sportaffären som öppnade för 77 år sedan i Virkby lämnar byn och flyttar i mitten av februari till Tynnismalmen.

Orsaken till flytten är enligt innehavarparet Susanne och Mikael Westerholm de oändamålsenliga och för små lokalerna.

- Nu har vi affären på ena sidan gatan och servicen på andra sidan. Det är obekvämt och till och med farligt för kunderna, säger Susanne Westerholm.

Susanne och Mikael Westerholm står utanför Virkby sportaffär.
Susanne och Mikael Westerholm har haft sportaffären i Virkby i tolv år. Susanne och Mikael Westerholm står utanför Virkby sportaffär. Bild: Bubi Asplund / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,företagare,företag,företagsverksamhet,cykel,affärer,butiker,cykling,sportaffärer,Virkby Sportaffär

Hon konstaterar att det är med stort vemod som affären flyttas.

- Vi har försökt hitta en ny lokal här i Virkby men det finns helt enkelt inget hus som skulle vara tillräckligt stort. Våra nya lokaler är enhetliga och stora, säger hon.

Nya lokalen är 400 kvadratmeter stor

I Tynnismalmen får sportaffären omkring 400 kvadratmeter till sitt förfogande.

- Vi ser nog fram emot flytten och har redan planerat hur vi ska laga det där, småler Susanne Westerholm.

Vy över huvudstråket i Virkby.
Det kan vara ganska stillsamt på huvudstråket i Virkby mitt på dagen. Vy över huvudstråket i Virkby. Bild: Veronica Montén / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,företagsflykt

Hon tror att kunderna nog kommer att hitta till det nya stället.

Affären som specialiserat sig på cykling och cyklar kan betjäna sina kunder på både svenska och finska.

- Vi har många kunder från de västligaste delarna av Västnyland och de talar för det mesta svenska. Jag tror nog att folk uppskattar det att vi kan ge service på svenska, säger Westerholm.

Hon konstaterar att en del kunder börjar prata på finska men byter gärna om till svenska.

Susanne och Mikael Westerholm har ägt sportaffären i Virkby i ungefär tolv år.

Sålt reservdelar i nästan 30 år

Nästan vägg i vägg med sportaffären finns företaget Auto-Start. Affären som säljer reservdelar till bilar har också långa anor. Nuvarande innehavare Jarkko Bäckman har haft butiken i nästan 30 år.

- Affären hade funnits här i tjugo år då jag köpte den, säger Bäckman som också bor i Virkby.

Han säger att mycket har ändrat under de år han jobbat som företagare.

- Då när jag tog över var det ganska dåliga tider. Nu är det till exempel internet som gör företagandet tufft.

Porträttbild av Jarkko Bäckman.
Jarkko Bäckman har varit företagare i Virkby i nästan 30 år. Porträttbild av Jarkko Bäckman. Bild: Bubi Asplund / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,företagare,företag,företagsverksamhet,reservdelsförsäljare,reservdelar,affärer,butiker,Jarkko Bäckman

Trots att många företag lämnat Virkby har inte Bäckman några flyttplaner.

- Så länge som vi har kunder och så länge som det behövs reservdelar till bilar så kämpar vi på.

Service på svenska är viktigt

Företaget sysselsätter fem personer utöver ägaren Jarkko Bäckman. Han säger att han kräver att hans anställda kan åtminstone några ord svenska.

- Jag har lärt mig svenska när jag har betjänat kunderna här i butiken. Jag tycker det är viktigt att vi kan erbjuda våra kunder service på svenska, säger Bäckman.

Han berättar att företaget har många kunder som kommer från Ingå, Svartå eller Sjundeå och att de ofta har svenska som modersmål.

Sjundeåbon Hans ”Hasse” Salovius är en av de Sjundeåbor som kommer till Virkby för att handla. Han har gjort det i årtionden.

- Jag kommer ofta hit till Virkby och visst handlar jag en del i Lojo också.

- De som bor i de norra delarna av Sjundeå kommer ofta till Virkby eller Lojo för att handla. De som bor i de södra delarna av Sjundeå handlar ofta i Kyrkslätt, säger Salovius.

Man får nog betjäning på svenska i vissa affärer i Lojo också― Hans Salovius

Han säger att det är trevligt att få service på svenska.

- Jag klarar mig nog också på finska, men visst är det trevligare att tala sitt eget modersmål om jag behöver till exempel någon speciell reservdel.

- Man får nog betjäning på svenska i vissa affärer i Lojo också, säger Salovius.

Vy över huvudstråket i Virkby.
Kiosken till höger kommer strax att stänga. Vy över huvudstråket i Virkby. Bild: Veronica Montén / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,företagsflykt

Salovius säger att det tidigare fanns flera affärer och företag i Virkby.

- Många har slutat eller flyttat till Tynnismalmen.

Han har ingen direkt lösning på hur företagarflykten kunde stoppas.

- Nog är det väl ganska svårt att göra något åt det om det inte finns ett tillräckligt stort kundunderlag, säger Salovius.

Virkby har förändrats mycket

Nina Granath är caféinnehavare och företagarföreningens ordförande i Virkby. Hon säger att många är oroliga över utvecklingen i Virkby.

- Virkby har förändrats mycket sedan jag var barn och gick i skola här. Ännu på 1980-talet var det mycket livligare här än det är nu.

- Jämfört med den tiden är situationen förstås mycket tråkig, säger Granath, som är uppvuxen i Virkby, men numera bor i stadsdelen Moisio i Lojo.

Nina Granath håller upp dörren till sitt café.
I fem års tid har Nina Granath haft caféet Hilman herkku. Nina Granath håller upp dörren till sitt café. Bild: Bubi Asplund / Yle Virkby,Lojo,Västnyland,företagare,företag,företagsverksamhet,Cafe,barer,restauranger,Nina Granath

Hon berättar att man ska starta ett projekt för att liva upp Virkby.

- Tillsammans med lokala konstföreningen ska vi försöka piffa upp Virkby lite grann. Vi ska hänga upp målningar i de tomma affärslokalerna här.

- Det är ganska lite vi kan göra nu, men alla idéer är förstås välkomna, säger Granath.

Om man inte utnyttjar den lokala servicen så försvinner den ganska snabbt,― Nina Granath

Granath säger att hon är lite orolig över att flera företag flyttar bort från Virkby.

- En orsak är att folk inte längre handlar här utan åker in till Lojo eller till och med ännu längre bort.

- Om man inte utnyttjar den lokala servicen så försvinner den ganska snabbt, säger hon dystert.

All service har inte försvunnit från Virkby. I byn finns bland annat två matbutiker, bibliotek, optiker, trafikskola och apotek.