Hoppa till huvudinnehåll

Italiens högsta domstol: Det var olagligt att gripa räddningsfartygets kapten då hon styrde in i hamnen i Lampedusa

Fartyget Sea-Watch på Medelhavet
Migranter ombord på Sea-Watch vädjar om öppna hjärtan och öppna hamnar Fartyget Sea-Watch på Medelhavet Bild: EPA-EFE/SEA-WATCH sjöräddningsfartyg,fartyg,Medelhavet,flyktingar,migranter,asylsökande,Italien,Sea-Watch

Italiens högsta domstol säger att det inte var berättigat att gripa kaptenen på ett räddningsfartyg för migranter då fartyget gick in i italiensk hamn den 12 juni 2019.

Den tyska kaptenen Carola Rackete som styrde sitt fartyg i hamn för att rädda de utmattade migranterna ombord borde aldrig ha gripits av myndigheterna, påpekar domstolen.

Rackete skriver på Twitter att domstolens utslag har stor betydelse för alla personer som arbetar med räddningsinsatser till havs.

- Ingen ska kunna åtalas för att ha hjälpt människor i nöd. EU-direktivet om "solidaritetsbrott" måste reformeras.

Den tyska kaptenen Carola Rackete ombord på Sea-Watch 3
Den tyska kaptenen Carola Rackete ombord på Sea-Watch 3 Den tyska kaptenen Carola Rackete ombord på Sea-Watch 3 Bild: EPA-EFE/TILL M. EGEN/SEA-WATCH sjöräddningsfartyg,fartyg,Medelhavet,flyktingar,migranter,asylsökande,Italien,Sea-Watch,Carola Rackete,Kapten

Carola Rackete var kapten på Sea-Watch 3 - ett av de fartyg som användes av internationella hjälporganisationer för att hjälpa migranter som riskerade sina liv då de i skrangliga båtar försökte ta sig över havet från Nordafrika till Europa.

Rackete räddade 53 migranter som flöt på en uppblåsbar flotte

Den 12 juni plockade Racketes fartyg upp 53 migranter som drev omkring på en uppblåsbar flotte utanför Libyens kust.

De italienska myndigheterna tillät några migranter av hälsoskäl att stiga i land i Italien, men släppte inte in de övriga - cirka 40 personer. Det här ledde till ett dödläge, och Sea-Watch 3 kryssade omkring ute till havs i närmare två veckor utan att kunna ta i land.

Kaptenen måste söka sig till en hamn

Då förhållandena ombord förvärrades beslöt kapten Rackete till slut att anlöpa hamnen på ön Lampedusa trots order från italienska myndigheter att inte göra det.

Sea Watch 3:s kapten Carola Rackete grips av italiensk polis
Sea-Watch 3:s kapten Carola Rackete grips av italiensk polis Sea Watch 3:s kapten Carola Rackete grips av italiensk polis Bild: EPA-EFE/SELENE MAGNOLIA Sea-Watch 3

Hon greps den 29 juni, men släpptes den 2 juli efter att en domare konstaterat att kaptenen hade handlat "av nödvändighet" på grund av det tillstånd som migranterna befann sig i.

Organisationen Sea-Watch som förestår räddningsfartyget välkomnar den italienska domstolens beslut, och skriver på Twitter att man än en gång får säga: "Att rädda någon som är i nöd på havet är inte ett brott".

Rackete utmanade minister Salvini

Rackete blev efter den här händelsen ett slags hjälte för den italienska vänsterflygeln eftersom hon hade utmanat den dåvarande högerextrema inrikesministern Matteo Salvinis "stängda hamnar-politik".

Salvini riskerar att bli ställd inför rätta för att olagligt ha fördröjt räddandet av människor i nöd på havet.

Salvini har anklagat sina efterträdare för att ha öppnat hamnarna för räddade migranter på nytt och därmed drivit fram en större flyktingström från Libyen.

En forskare som nyhetsbyrån AFP talat med avvisar Salvinis anklagelser och påpekar att även om antalet migranter som anlände till Italien minskade under Salvinis tid vid makten så ökade i stället antalet dödsfall i Medelhavet. Efter att Salvini avgick har antalet dödsfall sjunkit kraftigt.

Källa: AFP