Hoppa till huvudinnehåll

Körde 236 kilometer i timmen vid Pockar i Lappträsk - polischef: Aldrig sett en plåtpolis mäta en sådan hastighet

suddiga hastighetsmätare i bil
Fortkörning blev hela 156 kilometer i timmen. suddiga hastighetsmätare i bil Bild: YLE/Stefan Härus rattonykterhet

Fortkörningen registrerades, av de nya fartkamerorna vid avtaget till Pukaron Paroni, natten till tisdag. Fartsyndaren blir svår att identifiera.

Bilen med den höga hastigheten kom körande på riksväg 6 från Kouvolahållet. Tidningen Helsingin Sanomat var först med att rapportera om den allvarliga fortkörningen.

Den höga hastigheten fick direktören för polisens trafiksäkerhetscentral, överkommissarie Dennis Pasterstein, att på Twitter berätta om lagöverträdelsen.

Hoppa över Twitterpostning

Överkommissarie Dennis Pasterstein säger till Yle Östnyland att det som polis inte var roligt att se rapporten från plåtpolisen.

- Vad som helst kan hända vid så här höga hastigheter, man balanserar hela tiden på en knivsegg och riskerar sitt och andras liv. Våra vägar är inte byggda för sådana här hastigheter.

Kamerastolpe med plåtpolis.
De nya kamerorna fungerar med radarteknik. Kamerastolpe med plåtpolis. Bild: Yle/Mikael Kokkola trafikövervakning,Trafiksäkerhetskamera,hastighetsövervakning,trafikkamera

Innan fartkameran i Pockar finns en lätt kurva på riksväg 6. Vid själva plåtpolisen finns två större avtag.

Fartbegränsningen är satt till 80 kilometer i timmen, vilket ger en fortkörning på 156 kilometer i timmen.

- Jag har aldrig sett en plåtpolis mäta en sådan hastighet, säger han. Jag sökte några år bakåt i vår statistik men kammade noll.

Polisen utreder fallet som grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Hastigheten var av allt att döma för hög för de nya fartkamerorna.

- Tyvärr kan det bli svårt för oss att identifiera bilisten och bilen. Den bild som plåtpolisen tog är av allt för dålig kvalitet, säger Dennis Pasterstein.

Så mycket vill han säga att det handlar om en personbil.

Läs också