Hoppa till huvudinnehåll

Mallorca och Ibiza kämpar hårt mot supande turister - lagarna skärps för bland annat alkoholutskänkning och "balconing"

Turister på Mallorca
Mallorca Turister på Mallorca Bild: Reuters TV Mallorca,Ibiza,Spanien,turism,turister,semester,Balearerna

De populära turistöarna Mallorca och Ibiza skärper tonen mot berusade turister och överdrivet festande på vissa orter där turismen har exploderat. I dag godkändes nya lagar för den spanska ögruppen Balearerna.

Olika slags förbud kommer att införas för att öarna ska klara av massturismen som medför ett oproportionerligt festande och i övrigt nonchalant och störande beteende.

Reglerna för alkoholutskänkning skärps bland annat på Mallorca, på badorterna Playa de Palma och Magaluf i ett försök att få ordning på supande turister.

Restriktioner införs också i West End på Ibiza.

Det införs begränsningar i klockslagen för alkoholservering. Fördelaktiga alkoholerbjudanden, "Happy Hours", organiserade pub-rundor och partybåtar tillåts inte längre. Också marknadsföringen begränsas.

Strand på Mallorca
Turister hoppar från balkonger - med dödsfall eller svåra skador som följd Strand på Mallorca Bild: Reuters TV Mallorca,Ibiza,Balearerna,Spanien,turism,turister,semester,hotell,Strand,hav

Dessutom förbjuds så kallad "balconing" - det vill säga att hoppa från balkonger ner i hotellens simbassänger - något som under årens lopp har lett till många dödsfall bland alkoholpåverkade besökare. Den som hoppar från en balkong avvisas från hotellet och riskerar att dömas till 60 000 euro i böter.

Tanken är att de nya lagarna ska förbättra kvaliteten på turismen på öarna och öka trivseln för både turister och lokala invånare.

Den spanska ögruppen Balearerna - som utgörs av de fyra öarna Mallorca, Ibiza, Menorca och Formentera i Medelhavet - tog 2018 emot närmare 14 miljoner turister.

Källor: Reuters, AP, AFP