Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Regeringen berättar om vårdreformsplaner, nytt lungvirus oroar i östra Asien, polarnatten är över i Utsjoki

Vinterlandskap i Lappland
I dag kan man för första gången på många veckor se solen i Utsjoki. Vinterlandskap i Lappland Bild: Marcus Rosenlund vintermörker,Lappland

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Snart måste regeringen berätta vad man ska göra för att 30 000 fler finländare ska ha ett jobb att gå till. Enligt kritikerna har man hittills bara outsourcat problemet. Arbetsminister Tuula Haatainen säger att allt går enligt tidtabell och att regeringen inte behöver fatta beslut före hösten.

I dag berättar regeringen mer om sina planer för social- och hälsovårdsreformen den här regeringsperioden. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) och kanslichef Kirsi Varhila från Social- och hälovårdsministeriet har kallat till pressmöte kl 12.

Kaamos tar slut i Utsjoki! Solen har inte synts där sedan slutet av november – men i dag är det dags. Enligt Helsingfors universitets almanacka är solen uppe mellan klockan 11.52 och 12.53. Enligt Meteorologiska institutet spricker molntäcket upp under dagen så det är möjligt att solen till och med syns.

Utrikes

Ett nytt lungvirus som har likheter med det dödliga Sars, oroar hälsovårdsmyndigheter i östra Asien. Det nya coronaviruset har främst smittat människor som besökte en fisk- och skaldjursmarknad i staden Wuhan i mellersta Kina. Över 40 personer har smittats och en person har avlidit i Kina.

Över hundra kandidater intervjuades på torsdagen i USA i syfte att skapa en jury i rättegången mot den tidigare Hollywoodproducenten Harvey Weinstein som står åtalad för våldtäkt. En jurykandidat skrev öppet om fallet på Twitter, vilket kan leda till fängelsestraff. Supermodellen Gigi Hadid var också en kandidat, men hon fick nobben.

Den amerikanska senaten har ratificerat det nya nordamerikanska frihandelsavtalet USMCA mellan USA, Kanada och Mexiko. Det gamla handelsavtalet Nafta omförhandlades efter att president Donald Trump tillträdde för tre år sedan. 86 av 100 senatorer röstade för det nya avtalet, som inte skiljer sig särskilt mycket från det gamla.

Kultur

I dag har filmen Helene, som handlar om konstnären om Helene Schjerfbeck, premiär. Vår recensent Silja Sahlgren-Fodstad beskriver filmen som själfull och vacker – även om farhågorna inför premiären har varit många.

Har du annars koll på hur Schjerfbeck ska uttalas? Rätt svar, och några fel, hittar du här.

I kväll är det dags för Venla-galan där fjolårets bästa tv-program i olika kategorier prisas. Det är dels en jury som utser pristagarna, dels tv-publiken. 150 000 röster har kommit in från allmänheten. Galan ordnas på Operan i Helsingfors.

Väder

Till en början är det klart och uppehåll i stora delar av landet. På eftermiddagen når ett nederbördsområde landets västra del.

Temperaturen är från i eftermiddag 0 till +6 grader, mildast i sydväst. I norr +1 till -8 grader, lokalt till och med -20 grader.

Måttlig vind omkring sydväst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes