Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen vill utveckla lönesubventionerna och få flyt på arbetskraftsinvandringen

Arbetsministern Tuula Haatainen (SDP) vill bland annat satsa på en förnyelse av lönesubventionssystemet, stöda de arbetslösa i jobbsökandet och att få flyt på arbetskraftsinvandringen.

De närmaste månaderna måste regeringen berätta vad man ska göra för att 30 000 fler finländare ska ha ett jobb att gå till.

- Vi måste titta på hur vi får folk att hållas på arbetsmarknaden och hur vi får tillbaks dem till arbetsmarknaden, säger arbetsminister Tuula Haatainen.

Lönesubvention är ett ekonomiskt stöd som arbets- och näringsbyrån kan bevilja arbetsgivaren för kostnaderna för att anställa en arbetslös arbetssökande. Vanligast är det med lönesubventionsjobb inom tredje sektorn; i föreningar, organisationer och stiftelser - men problemet är att tredje sektorns jobb för sällan leder till tillsvidareanställningar.

Enligt kritikerna har regeringen hittills bara outsourcat problemet. Arbetsminister Tuula Haatainen sa i en intervju för Svenska Yle att allt går enligt tidtabell och att regeringen inte behöver fatta beslut före hösten.

Greenpeacen mielenosoitus Säätytalon edessä. Kansanedustaja Tuula Haatainen.
Enligt kritikerna har regeringen hittills bara outsourcat sysselsättningsproblemet. Arbetsminister Tuula Haatainen anser att allt går enligt tidtabell och att regeringen inte behöver fatta beslut före hösten. Greenpeacen mielenosoitus Säätytalon edessä. Kansanedustaja Tuula Haatainen. Bild: Toni Määttä / Yle Tuula Haatainen,Greenpeace,Ständerhuset,regeringsförhandlingar

Arbetskraftsinvandringen ska stödas.

- Processerna ska bli snabbare och en ny enhet grundas på Arbetsministeriet, berättar Tuula Haatainen.

Arbetsministern väntar nu på åtgärder från övriga ministerier.

Regeringens viktigaste politiska målsättning är att höja sysselsättningsgraden till 75 procent. I klartext betyder det att 60 000 fler finländare ska ha ett jobb att gå till under den här valperioden.

Rättelse klockan 14:17: "Lönegaranti" korrigerades till "lönesubvention"

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes