Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo vill hålla skärgården levande - fungerande förbindelsetrafik och mindre bygglovskrångel viktigast för invånarna

En medelålders kvinna i glasögon och röd jacka står utomhus. Lampor på gårdsplanen lyser upp hennes ansikte. Bakom henne synns hav och holmar.
Synnöve Sjöholm bor ute på Simsalö. Att trafiken fungerar är viktigt för henne så hon kan ta sig till fastlandet och hem igen. En medelålders kvinna i glasögon och röd jacka står utomhus. Lampor på gårdsplanen lyser upp hennes ansikte. Bakom henne synns hav och holmar. Bild: Yle / Mira Bäck Gumbostrand,människor,Synneve Sjöholm

Skärgården och skärgårdsbornas behov ska göras synliga, och frågor som är viktiga för skärgården ska tas upp. Det är målsättningen med det nya skärgårdsprogrammet som Sibbo ska få.

På torsdagskvällen hade Sibboborna möjlighet att få höra mer om skärgårdsprogrammet och själva få berätta vad de tycker behövs för att hålla skärgården levande.

Sibbo skärgårdsprogram - vad är det?

  • Sibbo skärgårdsprogram 2019–2021 har utarbetats under våren 2019. Målsättningen med programmet är att ta upp frågor som är viktiga för skärgården och att göra skärgården och skärgårdsbornas behov synliga i kommunens verksamhet.
  • Till Sibbo skärgård räknas öar utan fast vägförbindelse samt Kitö och Löparö.
  • Skärgårdsprogrammet har beretts av Sibbo skärgårdsdelegation som är tillsatt av kommunstyrelsen. Skärgårdsdelegationen fungerar som ett intressebevakningsorgan som tar ställning till ärenden gällande skärgården och dess utveckling.

Källa: Förslaget till Sibbo skärgårdsprogram 2019-2021

Simsalöbon Synnöve Sjöholm är tidigt på plats i Gumbohuset i Gumbostrand. Hon har tagit sig över med förbindelsebåten som trafikerar mellan öarna och fastlandet.

- Jag gick först över holmen; det är två kilometer. Det var väldigt mycket vatten och mörkt och besvärligt. Sedan hämtade Matilda mig från kommunbryggan, berättar Sjöholm.

Förbindelsebåt till Pörtö
Förbindelsebåtar och svävare trafikerar rutter i Sibbo skärgård. Arkivbild. Förbindelsebåt till Pörtö Bild: Yle/Carmela Walder Pörtö,kalkstrand

Några timmar senare gör hon samma resa i motsatt riktning. Beroende på årstid och före så brukar det vara antingen förbindelsebåtarna M/S Sibbe eller M/S Matilda eller någon av Pörtö Lines svävare som plockar upp henne.

- För mig är transporterna väldigt viktiga eftersom jag är ganska gammal. Jag kör inte båt på vintern, säger hon.

Sjöholm tycker att transporterna fungerar väldigt bra just nu, även om det inte låter helt lätt att ta sig över till fastlandet i regn och rusk.

Transport och boende viktigt

En annan viktig sak för Sjöholm är boende.

- Det borde vara mycket lättare att få bygglov och man borde kunna skriva sig ute på sin sommarstuga om man vill bo där året om, säger Sjöholm.

Utsikten från Gumbohuset en vacker septemberkväll, hav, båtar, FBK.s röda torn.
Från Gumbohuset har man fin utsikt över de närmaste öarna. Arkivbild. Utsikten från Gumbohuset en vacker septemberkväll, hav, båtar, FBK.s röda torn. Bild: Yle/Helena von Alfthan kväll,september,Gumbostrand,sibbo skärgård

Hon säger att sommarstugorna ofta är bättre utrustade än vinterhusen på öarna.

- Jag bor i ett vinterhus och det är helt okej men oavsett så tycker jag att man ska få bo där om man vill, säger Sjöholm.

Just transportmöjligheterna, bygglov och att få ändra sin sommarstuga till fast boende är ämnen som många tar upp under invånarkvällen. Det måste gå att röra sig och bo i skärgården för att den ska hållas levande.

Skärgårdsprogrammet ett viktigt verktyg

Sibbo skärgårdsdelegation har berett förslaget till Sibbos skärgårdsprogram 2019-2021.

- Det som har att göra med skärgården ska gå att hitta på ett och samma ställe. I kommunalt beslutsfattande faller skärgårdsfrågor mellan många bord, säger skärgårdsdelegationens ordförande Gunilla Holmberg.

Skärgårdsprogrammet är tänkt som ett arbetsredskap för beslutsfattarna. Man ska kunna gå in och kolla vad skärgårdsprogrammet säger om något visst ämne.

En kvinna i rödrutig skjorta tittar in i kameran. Hon står i ett rum, framför en stor skärm med text på.
Gunilla Holmberg bor själv både på Simsalö och på fastlandet. En kvinna i rödrutig skjorta tittar in i kameran. Hon står i ett rum, framför en stor skärm med text på. Bild: Yle / Mira Bäck Människor,gunilla holmberg

Det är också meningen att skärgårdsprogrammet ska uppdateras kontinuerligt.

- Det är tänkt som ett instrument som lever och används, säger Holmberg.

Konkreta förslag

Skärgårdsprogrammet är nästan 30 sidor långt och tar upp många olika aspekter av skärgården.

I det ingår såväl åtgärdsförslag från det nationella skärgårdsprogrammet 2017–2019 som Sibbo skärgårdsdelegations förslag för hur man kan främja en levande skärgård.

Har du åsikter om skärgårdsprogrammet?

Skärgårdsprogrammet är framlagt 9.1–31.1.2020 i kundtjänsten INFO i Nickby (Norra Skolvägen 2) och i Söderkulla (Amiralsvägen 2) samt på kommunens webbsidor på adressen www.sibbo.fi/boende och miljö/skärgårdsärenden.

Man kan också bekanta sig med förslaget till skärgårdsprogram i Gumbo Kiosk i Gumbostrand. Här hittar du skärgårdsprogrammet som PDF-fil.

Har du åsikter om förslaget till Sibbo skärgårdsprogram 2019–2021? Kommentarer kan inlämnas skriftligt inom januari på adressen Sibbo kommun, Registrering, PB 7, 04131 Sibbo eller per e-post på adressen registrering@sibbo.fi. Märk kuvertet eller rubricera e-posten med ordet "Skärgård".

Bland annat föreslår skärgårdsdelegationen att ett belopp som motsvarar skärgårdsandelen i kommunens statsandelar öronmärks för verksamheter i skärgården.

Dessutom borde förbindelsebåtstrafiken i Gumbostrand och Kalkstrand tryggas.

Holmberg hoppas att skärgårdsprogrammet ska bli klart och kunna godkännas av kommunstyrelsen under våren.

Vatten och avlopp

Hasse Hägg bor i Helsingfors men har sommarstuga ute på Björkholmen, ett hundraårigt tvåvåningshus. Han hoppas att också barn och barnbarn kommer att röra sig i Sibbo skärgård.

En äldre man i randig tröja sitter tillbakalutad på en stol. På bordet framför honom ligger en karta.
Hasse Hägg har studerat kartan över Sibbo skärgård. En äldre man i randig tröja sitter tillbakalutad på en stol. På bordet framför honom ligger en karta. Bild: Yle / Mira Bäck människor (släkte),hasse hägg

Trafiken, avfallshantering, vattentillförsel och byggförordningarna ligger honom nära om hjärtat.

- Om man jämför med Sverige så är vi hemskt långt efter. Till exempel här i Gumbostrand finns det inte tillräckligt med båtplatser. I synnerhet de som bor här året om har inga båtplatser, säger Hägg.

Göran Martin är gammal skärgårdsbo.

- Vad som ska hända med Sibbo skärgård intresserar. Jag har en sommarstuga och är uppväxt på en holme här ytterom Söderkullalandet. Därför är jag här, säger Martin.

Närbild på en medelålders mans ansikte. Han tittar uppåt, ut ur bild.
Göran Martin vill veta vad som är på gång i hemtrakterna. Närbild på en medelålders mans ansikte. Han tittar uppåt, ut ur bild. Bild: Yle / Mira Bäck Människor,Göran Martin

Han har hunnit bekanta sig lite med skärgårdsprogrammet redan tidigare.

- Byggnadssaker intresserar, att det skulle bli klart vad man får bygga och vad man inte får bygga. Avfallsservicen är också viktig, säger Martin.

En äldre kvinna och en äldre man sitter vid ett bord. Framför sig har de papper och kaffekoppar.
Susan Hamro-Drotz Kassinen och Hannu Kassinen har också kommit till invånarmötet. Hamro-Drotz Kassinen tycker det är synd att det inte längre finns någon allmän badstrand i Gumbostrand. Hon nämner också butiksbåten som viktig för invånarna. En äldre kvinna och en äldre man sitter vid ett bord. Framför sig har de papper och kaffekoppar. Bild: Yle / Mira Bäck Människor,Hannu Kassinen

Vatten och avlopp skulle vara bra att få till sommarstugorna i området, enligt Martin.

I stort tycker han att Sibbo skärgård mår ganska bra just nu.

- Alltid finns det saker man vill klaga på, men över lag är det helt okej. Det är ganska bra stämning mellan människorna i skärgården. Men alltid går saker att utveckla; därför är vi här, säger Martin.

Läs också